Anasayfa Haber NASA İkinci Curiosity Gezginini 2020’de Mars’a Göndermeye Hazırlanıyor

NASA İkinci Curiosity Gezginini 2020’de Mars’a Göndermeye Hazırlanıyor

Curiosty'nin yedek parçalarından inşa edilen yeni gezgin için daha isim koyulmadı.
Curiosty'nin yedek parçalarından inşa edilen yeni gezgin için daha isim koyulmadı.
Curiosty'nin yedek parçalarından inşa edilen yeni gezgin için daha isim koyulmadı.
Curiosty’nin yedek parçalarından inşa edilen yeni gezgin için daha isim koyulmadı.

Curiosty’nin yedek parçalarından inşa edilen yeni gezginin 2020 yılında Mars yüzeyine indirilmesi planlanıyor.

American Geophysical Union(AGU – Amerikan Jeofizik Birliği) tarafından yapılan etkinlik sırasında NASA, yeni bir Mars Gezgini üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

NASA’nın duyurusu farklı tepkilerle karşılandı. Bir kısım çalışmanın detaylarını merak ederken, diğer kısım NASA’nın artık Mars ile daha fazla oyalanmaması gerektiğini söyledi. Mars dışında araştırma yapılması gereken gezegenler ve uydular olduğu belirtildi. Örnek olarak Satürn’ün buzlarla kaplı Titan uydusu gösterildi.

Yeni gezgine henüz bir isim verilmedi. NASA yeni gezgini Curiosty’nin yedek parçalarından inşa ettiğini açıkladı. Curiosty’de kullanılan parçaların hemen hemen tümü yeni gezgin üzerinde kullanıldı. Hatta yeni gezgin, Curiosty’nin Kızıl Gezegen yüzeyine inerken kullandığı mekanizmayı kullanacak.

NASA elindekileri verimli bir şekilde kullanmaya çalışıyor. Curiosty, Mars yüzeyine indiğinden beri önemli birçok veriyi Dünya’ya gönderiyor. Çalışmalarına tüm hızla devam eden bilim-insanları bu gezegen hakkında yeni bilgilere sahip oluyorlar. NASA bu yüzden Curiosty’nin başarısından daha fazla yararlanmak istiyor.

Satürn'ün en büyük uydusu olan Titan'ın buzlarla kaplı yüzeyi bilim-insanları tarafından araştırılmak isteniyor. Ancak gelecekte bu uydu için bir keşif programı yok.
Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’ın buzlarla kaplı yüzeyi bilim-insanları tarafından araştırılmak isteniyor. Ancak gelecekte bu uydu için bir keşif programı yok.

Curiosty’nin başarılı yapısını aynen yeni gezginde kullanmak istiyorlar. NASA ayrıca gelecek süreç içerisinde emekliye ayrılabilecek önemli mühendislerin tecrübesinden de yararlanmayı planlıyor.

Yeni gezgin Curiosty’nin parçalarından inşa edilmesine karşın içerik bakımından birebir aynı olmayacak. NASA gelişen teknoloji ile gezginin içerisine daha farklı ve daha fazla ekipman koymayı amaçlıyor.

2020 uzak bir tarih olmasına karşın o zamana kadar düzenlemelerin yapılması planlanıyor. NASA gittikçe kısıtlanan bütçesi ile sıkıntı yaşamaya devam ediyor. Yeni gezginin maliyeti 1.5 Milyar Doları bulacak.

NASA idarecisi Charles Bolden “Obama yönetimi Mars keşfi programını sağlamlaştırmak istiyor. Ufukta gözüken yeni görevler sayesinde ABD’nin Kızıl Gezegen’in keşfinde lider konumda olmasını planlıyoruz. Böylece 2030 yılında ilk insanı Mars yüzeyine indirebiliriz” dedi.

NASA şu an için başka bir gezegen, uydu ya da asteroit üzerinde çalışmayı düşünmüyor. Tamamen Kızıl Gezegen’e odaklanmış durumda. Bu yüzden birçok astronom ve uzay ajansı tarafından tepki topluyor.