Anasayfa Haber Newzbin ve NZBMatrix kapatıldı

Newzbin ve NZBMatrix kapatıldı

Usenet ağında paylaşılan dosyaların indekslendiği NZBMatrix ve Newzbin siteleri kapatıldı. Özellikle de telif hakkı ile korunan içeriklerin paylaşıldığı Usenet sunucularındaki dosyaları indeksleyerek kullanıcılara ücretli hizmet sunan bu iki servis, ABD’nin telif hakları yasası DMCA kapsamında kapatıldı.

Federation Against Copyright Theft Limited (“FACT”), Paramount Home Entertainment International Limited, Sony Pictures Home Entertainment Limited, The Walt Disney Company Limited, Twentieth Century Fox Film Company Limited, Universal Pictures (UK) Limited ve Warner Bros. Entertainment UK Limited gibi firmaları temsil eden Wiggin LLC tarafından gönderilen kapatılma tebligatını yürürlüğe sokan siteler, kepenkleri indirdi. NZBMatrix, bir defaya mahsus 10$ alıyordu ve kullanıcılara ömür boyu üyelik sunuyordu. Newzbin ise farklı bir ödeme sistemine sahipti: aylık bir üyelik sistemi vardı ve üyelik bitiminde kredi kartınızdan otomatik olarak yeni üyelik ücreti alınıyordu. Kapanma duyurularını yapan siteler, herhangi bir ücret iadesi yapmayacaklarını bildirdiler.

Usenet’te kullanıcılar hem indeksleme sitelerine hem de dosyaların barındığı sunuculara para ödüyor. Newzbin ve NZBMatrix dışında da indeksleme siteleri mevcut fakat sunucular da kapanmaya başladığında Usenet platformu yolun sonunu görebilir. P2P sistemiyle çalışan Torrent’ten farklı olarak dosyaların doğrudan sunucularda barındırıldığı ve böylece sınırsız indirme hızları sunan servis, son zamanlarda boyutları 100 GB’a ulaşan kayıpsız Blu-Ray filmlerin bulunduğu en büyük kaynak haline gelmişti. Dosya paylaşımının Nirvana’sı olarak değerlendirilen servisi pek de parlak günler beklemediği açık.