Anasayfa Haber X-37B Yakında Yine Uçacak

X-37B Yakında Yine Uçacak

Boeing’in gizli projesi X-37B yakında üçüncü uçuşunu yapmaya hazırlanıyor.

Boeing tarafından ABD hava kuvvetleri için tasarlanan X-37B uzay mekiği bugüne dek iki uçuş gerçekleştirdi. İlk uçuşunda uzayda 224 gün, ikincisinde ise 469 gün kalan araç, bir süredir uçuşa çıkmıyordu. Aracı yörüngeye taşımakla görevli olan Atlas 5 füzesinin motorlarında yaşanan sorunlar nedeniyle tüm uçuşlar belirsiz bir süre iptal edilmişti.

Amerikan Hava Kuvvetleri bu araçları OTV (Orbital Test Vehicle – Yörünge Test Aracı) adıyla uçuşa çıkarıyor. Önceki OTV-1 ve OTV-2 görevlerinde iki farklı X-37B aracı kullanılmıştı. Yakında OTV-3 kod adıyla yapılacak olan uçuşta ise, OTV-1 görevine gönderilen X-37B kullanılacak, yani aynı araç ikinci kez uzaya çıkacak. Ancak zaten bu araçlarla ilgili verilen en net bilgi de bu, yani X-37B tasarımının tekrar kullanılabilir olduğu, onun dışında kalan tüm görev detayları hava kuvvetleri tarafından devlet sırrı olarak saklanıyor.

X-37B yapı olarak, geçtiğimiz günlerde emekliye ayrılan uzay mekikleriyle büyük benzerlik gösteriyor, en azından dışarıdan bakıldığında. Ancak yaklaşık 9 metrelik boyu ve 4,5 metrelik kanat açıklığıyla, mekiklerden çok daha küçük bir tasarıma sahip. Tabii araç personel taşımadığından ve tamamen uzaktan kumandalı olarak uçtuğundan, herhangi bir personel kabini ya da yaşam destek sistemine sahip olmaması boyutlarının küçük tutulmasını sağlıyor. Aracın sadece uzaktan kumandayla mı çalıştığı ise kesin olarak bilinmiyor. Bazı iddialara göre bu araçlar rahatlıkla otonom uçuş yapabilecek donanıma da sahipler. Her halükarda, en azından acil durumlarda kontrolü ele alabilecek bir yapay zekanın varlığına kesin gözüyle bakılabilir.

X-37B’nin tasarımında en önemli kısmı 2,1 metre uzunluğunda ve 1,2 metre genişliğindeki yük kabini oluşturuyor. Bu yük kabini aracın çok çeşitli uydu ya da benzer yükleri yörüngeye rahatça götürmesini sağlıyor. Ancak gerçekte ne taşıdığı konusunda herhangi bir bilgi verilmemesi, üstelik aracın her defasında çok uzun süreyle yörüngede kalması, X-37B’nin görevleri hakkında pek çok söylentinin sıkmasına sebep oluyor. Mesela bir önceki uçuş olan OTV-2 görevi esnasında, aracın Çin tarafından kurulmakta olan uzay istasyonunu gözlediği yolunda söylentiler çıkmıştı. Tabii ki ABD hava kuvvetleri konuyla ilgili herhangi bir yorum yapmıyor. Ancak X-37B’lerin sadece casus uydu ya da gözetleme ekipmanı değil, uzayda çalışabilecek silah sistemleriyle de rahatça donatılabildiği fısıldanıyor.