Anasayfa Makale Yazar Köşeleri İzlenme rekorları kıran kartal videosu sahte çıktı

İzlenme rekorları kıran kartal videosu sahte çıktı

Bugün YouTube’a konulan bir video herkesi hayrete düşürdü. Bir Altın Kartal’ın paraktaki çocuğu pençelerinin arasına alıp kaçırmaya çalıştığı video izlenme rekorları kırdı. Oysa ki videonun tamamen sahte olduğu ve bilgisayar yardımı ile oluşturulduğu ortaya çıktı.

Öncelikle orijinal videoya bir bakalım:

httpv://www.youtube.com/watch?v=CE0Q904gtMI

Her şey gayet normal gibi gözüküyor, değil mi? O zaman biraz daha yakından bakmakta fayda var. Video efektleri konusunda uzman olan bir kullanıcı, ilk olarak orijinal videonun sahte olduğuna işaret eden en bariz kısımlarını yakınlaştırıp yeni bir video hazırlamış:

httpv://www.youtube.com/watch?v=GjOljUMc-Nc

Videonun neden sahte olduğunu hala anlayamadıysanız bu gayet normal. Zira video efekt uzmanı Cyatek adlı kullanıcıya göre sahte video gerçekten de çok profesyonelce hazırlanmış. Fakat yine de bu efektler diğer profesyonellerin gözünden kaçmamış.

Şimdi videodaki hatalara sırasıyla bakalım:

1- Orijinal videoyu 2. saniyesinde durdurup yön tuşları ile kareleri teker teker geçerseniz aşağıdaki kare ile karşılaşacaksınız. Kanadının bir kısmının birden kaybolduğu bu kareden sonra kartal, uçuş yönünü tamamen değiştiriyor.

Kartal Videosu Sahte

 

2- İkinci bir hata ise kartalın iniş yaptığı esnada ortaya çıkıyor. Karelerden birinde kartalın gölgesi varken bir önceki karede söz konusu gölge mevcut değil:

Altın Kartal Videosu Sahte

3- Son hata ise yakın çekim videoda çok rahat bir şekilde görülebiliyor. Kartalın çocuğu pençelerinden bıraktığı anda çocuk havalanmaya devam ediyor. Normal şartlarda çocuk momentum ile biraz daha havalanabilir, bu gayet doğal, fakat havalanmanın iki defa gerçekleşmesi videonun sahte olduğunun bir göstergesi.

Sonuç olarak CGI teknolojisinin ne kadar gelişmiş olduğunu görmek mümkün.