Anasayfa Haber PS4 İçin Yeni Kumanda Cihazı Mı Tasarlanıyor?

PS4 İçin Yeni Kumanda Cihazı Mı Tasarlanıyor?

Sony eski game padi çöpe mi atacak?
Sony eski game padi çöpe mi atacak?
Sony eski game padi çöpe mi atacak?

Sony’nin yeni oyun konsolunun çıkış tarihi yaklaştıkça piyasadaki söylentiler de artıyor.

Gerek Sony, gerek Microsoft yeni nesil oyun konsollarını piyasaya sürmek için yoğun bir çaba içindeler. Gelen haberler her iki firmanın da Mart ayında yeni nesil konsollarını resmen basına tanıyacağı yönünde yoğunlaşıyor. Ancak piyasaya çıkmaları ve dünyanın farklı pazarlarına yayılmaları çok daha uzun zaman alacaktır. Sony’nin geleneksel olarak dağıtımda önceliği Japonya pazarına verdiği bilinen bir gerçek, Microsoft ise ABD ve AB pazarlarına ağırlık veriyor.

Tabii firmalar henüz resmi açıklama yapmadıklarından, piyasada bu yeni ürünlerle ilgili söylentilerin ardı arkası da kesilmiyor. Sony’nin PS4’ü ile ilgili son söylentilerden biri de konsolun kumanda kolu tasarımını ilgilendiriyor. Malum, Sony ilk Playstation çıktığından bu yana aynı temel game pad tasarımını korumayı tercih etti. Geçen yıllar içinde bu tasarımda bazı yenilikler yapıldı, mesela kablosuz bağlantı özelliği kazandırıldı, analog kumanda kolları eklendi. Ancak her ne kadar çoğu oyuncu tarafından “klasik” olarak nitelendirilse de, PS kumanda aygıtının tasarımının eskimeye bağladığı da bir gerçek.

En azından Sony mühendisleri böyle düşünüyor olabilir, çünkü yeni bir söylentiye göre PS4 piyasaya çıktığında tamamen farklı bir kumanda koluyla gelecekmiş. Bu yeni game pad üzerinde bir adet LCD ekranın ve bazı biyometrik algılayıcıların bulunacağı söyleniyor. Kumanda koluna LCD ekran takmak yeni bir fikir değil, Sega ve Nintendo bunu zaten yaptılar. Biyometrik algılayıcılar ise tam bir yenilik olabilir, çünkü henüz kimse yapmadı.

Tabii kablosuz kumandalara LCD ekran takmanın ciddi yan etkileri var, mesela cihazı ağırlaştırmak, batarya ömrünü kısaltmak gibi. Ayrıca çoğu kullanıcı oyun esnasında gözünü televizyondan pek ayırmıyor, yani LCD ekran çoğu zaman pek işlevsel olmuyor. Olsa bile oyunun tasarımına bağlı kalmak mecburiyeti var, yani her oyunda lazım değil. Öte yandan biyometrik algılayıcıların ne iş için kullanılabileceği de bir tartışma konusu. Bir parmak izi okuyucu da biyometrik bir algılayıcıdır mesela, acaba Sony böyle bir güvenlik önlemi alarak ileride kullanıcı şifrelerinin kırılması gibi sorunların önüne geçmek istiyor olabilir mi? Bu soruların cevabını Mart ayında almayı ümit ediyoruz.