Anasayfa Oyun FireFall Beta İncelemesi

FireFall Beta İncelemesi

Bu incelemede FireFall hakkında deneyimleyip gördüğüm her şeyi size anlatmaya çalışacağım.

İlk olarak oyun hakkında kısa bir bilgi vereyim diyorum.. Firefall, Red5 Studios tarafından geliştirilen F2P bir Multiplayer Shooter oyunu. Oyun şu anda kapalı betada olmasına rağmen oyuncu sayısı gözle görülebilecek kadar fazla. Oyun biraz Borderlands’ı hatırlatsa da kendine has bazı özellikleri var. Herkesin basit bir şekilde oynayabileceği oyunda jetpacklerden gökten düşen sondaj makinelerine kadar bir sürü farklı şey var. Eğer bir Borderlands hayranıysanız FireFall sizi gerçekten mutlu edecektir. Peki gelelim oyunun içeriğine.

Firefall Giriş Ekranı

Karakter Yaratma ve Sınıflar:

Oyunun şu anda kapalı betada olmasından kaynaklanıyor olsa gerek oyunda pek fazla karakterimizi kişiselleştiremiyoruz. 2 tane surat şekli, 3 çeşit saç ve yaklaşık 5 tane farklı sakal var. Oyun karakterimizin sesini, saç, ten ve göz rengini ayarlamamıza izin veriyor. Betasından sonra düzeleceğini umarak yazıma devam ediyorum.

Oyunda tamı tamına 5 sınıf bulunmakta. Bunlar “Recon”, “Assault”, “Medic”, “Engineer”, “Dreadnaugh”. Peki bu sınıflar ne tarz bir oynayış şekillerine sahipler veya neler kullanıyorlar?

Recon: Bütün FPS oyunlarından tanıdığımız Sniper. 1. silah olarak keskin nişancı tüfeği, 2. silah olarak ise Assault Rifle kullanıyor. Diğer karakterlere göre daha hızlı koşabilir ve daha uzun süreli jetpack kullanabilirken daha az sağlığı var. Silahınızla uzaklardan çok yüksek hasar verebiliyorsunuz fakat çok da fazla hasar alıyorsunuz. Yani eğer Recon ile oynayacaksanız olabildiğince uzaktan savaşın aksi halde kendinizi “MEDIC!” diye bağırırken bulabilirsiniz.

Assault: Adından da anlaşıldığı üzere sıcak çatışmalara giren önemli bir sınıf. 1. silah olarak tahmin ettiğinizin aksine Plasma Canon kullanıyor. Plasma Topu’nu isteğiniz doğrultunda yarı otomatik veya 5’li atış modlarında kullanabiliyorsunuz. İkinci silahı ise tahmin de edebileceğiniz gibi Assault Rifle. Assault sınıfı, savaşın içine girip insanları öldürmeyi isteyenler için ideal bir sınıf. Ne çok fazla hasar alıyorsunuz ne de aşırı yüksek hasar veriyorsunuz. Bu sınıfı bir nevi “her şey eşit dağıtılmış” diyerek sonlandırabiliriz.

Medic: Tahmin de edebileceğiniz gibi Medic sınıfı oyunda birilerini canlandırmaya ve canlarını artırmaya yarayan bir sınıf. 1. silah olarak Healgun kullanıyor. Bu class Team Fortress’daki Medic’i anımsatabilir ki gerçekten de öyle. 2. silah olarak ise Assault Rifle kullanmakta. Medic sınıfı daha çok PVE’de kullanışlı olmasına rağmen PVP’de de kendini gösteriyor. İnsanlar ölmek üzereyken onları yeniden canlandırabilir ve canlarını yükseltebilirsiniz ki bu PVP’de sık sık oluyor. Medic sınıfı Assault sınıfından biraz daha fazla hasar almasına karşın heal yeteneği sayesinde bu açığını kapatabiliyor. Tahmin de edebileceğiniz üzere Medicler fazla hazar vuramıyorlar.

Engineer: Bu sınıf oyunda neredeyse her konuda en dengede olan sınıf diyebilirim. Genel olarak makineler kullanan bu sınıf. Dispanserler yerleştirerek takım arkadaşlarına yardım edebildiği gibi Turret’lar kurarak rakiplerine hasar da verebiliyor. 1. silah olarak Repair Gun kullan Engineer sınıfı yine Team Fortress’daki Engineer sınıfını anımsatıyor. İstediğiniz her yere (isterseniz mağaranın tavanına bile) Turret kurabilmeniz mümkün. Ve bu sınıfın ilginç yanlarından bir tanesi ise kullandıkları Repair Gun. Bu silah ile insanlara hasar verebiliyorsunuz ve işin ilginç yanı vuramadığınız zaman ise belirli bir bonus almanız. Hem PVP hem de PVE’de iyi bir rol üstlenen bu sınıf taktiksel oynamayı sevenler için ideal.

Dreadnaugh: Gelelim son sınıfımızı tanıtmaya, bu sınıf oyundaki en fazla cana sahip olan bir sınıf. Oyuncular arasında “tank” adını almış olan bu sınıfın kullandığı 1.silahı ise bir Minigun. Dreadnaugh sınıfı oyundaki en fazla can ve zırha sahip olan sınıf. Bu sınıf takım arkadaşlarının hasar almaması için oyunda kendini ön saflarda tutan ve (yeniden Team Fortress’dan örnek vereceğim) Heavy’ye benzeyen bir sınıf. Daha çok PVP’de iş yapan sınıfın PVE’de de aşağı kalır yanı yok. Oyundaki en yavaş olan bu sınıfın verdiği hasarlar da o kadar çok olmamasına rağmen birçoğu sınıftan daha hızlı ateş edebilmekte. Herkesin arasına girip ölmeden ortalığa ateş etmek isteyenler için ideal bir sınıf.

Oyundaki sınıfları bitirmeden önce ufak bir şey belirtmek istiyorum, oyundaki ikincil silahlarınızı değiştirebilmeniz mümkün. İsterseniz Shootgun gibi silahlar kullanabilirsiniz. Nasıl değiştirildiğine birazdan geleceğim.

Firefall Karakter Kişiselleştirme

Exp ve Karakter Geliştirme Sistemi:

Firefall ReconBirçok oyunda olduğunun aksine karakter geliştirmesi seviyeye göre değil kazanılan Experience’a (deneyim puanları, XP) göre şekilleniyor. Oyun sizin sınıfınıza göre yaklaşık ilk başta karar verebileceğiniz 3 tane seçenek sunuyor. Bu seçenekler doğrultusunda yeni seçenekler açılıyor ve karakteriniz seçimlerinize göre şekilleniyor. Ve işin ilginç tarafı bu sistem sayesinde pasif özellikler kazanabildiğiniz gibi silahlarınızı da buradan alıyorsunuz. Farklı bir şekilde silah elde etmenizin yolu yok. Silahlarınızı bu seçimlerle alabilir değiştirebilirsiniz.

Gelelim exp kazanma yollarına. Uzaylı canavarları öldürerek exp kazanabildiğiniz gibi exp kazanmanın 2 farklı yolu daha var. 1.si bir nevi “mining” şekli. Öncelikle “Scan Hammer” denilen eşya ile o bölgede mineral olup olmadığını araştırıyorsunuz. Eğer mineral bulabilirseniz, oraya kapsül çağırıyorsunuz ve kapsül o bölgedeki mineralleri çıkartmaya başlıyor. Sıkıcı mı göründü? Hayır, daha bitmiş sayılmaz, kapsül o mineralleri çıkartırken sizin de kapsülü korumanız gerekiyor. Kapsülü korumanız durumunda exp ve bir miktar mineral ve crystal (oyundaki para birimi) alıyorsunuz. 2. yol ise haritadaki dinamik eventler. Tıpkı Guild Wars 2’deki gibi işleyen bu eventler sizden belirli bir şey yapmanızı istiyorlar. Guild Wars 2’dekinin aksine bunları sizin bulmanız gerekmiyor ekranınızda zaten ufak bir sembol şeklinde görünüyor.

Crafting ve PVP Sistemi:

Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da crafting mevcut. Peki crafting sistemi nasıl işliyor neler yapabiliyorsunuz? Firefall’da bir NPC’den silah, mermi, healtpack gibi şeyler almanız mümkün değil. Satın alabildiğiniz tek şey yüzeye çıkmış olan mineralleri toplamanız için kullanılan ufak bir eşya (Adı: Sonic Generator) ve karakterinizin giydiği suit için belirli renklerden başka bir şey değil. Yani birçok şey Craft’da bitiyor. İhtiyacınız olduğu zaman hemen kullanmanız için Heal Paketlerinden Ammo Paketlerine kadar her şeyi craftlayabiliyor ve istediğiniz zaman kullanabiliyorsunuz. Craft sisteminde değişik pek fazla bir şey yok klasik gerekli malzemeleri topla mantığı ile işliyor fakat yapacağınız craftlar için belirli bir süre beklemeniz gerekiyor. Ama o süre boyunca orada durmak zorunda değilsiniz siz dışarıda canavar avlarken o orada craftlanabiliyor.

Firefall Nanoprints

PVP Sistemi ise katılmak için sıra aldığınız ve yeterli sayıda kişi toplandığında size haber verilen ve girebildiğiniz bir şekilde işliyor. PVP için yapılmış 3 adet mod var. Bunlar “Team Deathmatch”, “Sabotage” ve “Harvester”. Team Deathmatch için 4 tane farklı harita varken Sabotage ve Harvester için 1’er tane harita mevcut. Haritalar içinde bonus özellikler mevcut bunlar kazanılabilir olduğunda oyun bu durumu belirtiliyor ve size sadece almak düşüyor. Gelelim modların neler olduğuna.

Team Deathmatch: Tahmin de edebileceğiniz gibi rakip takımdaki oyuncuları vurmak üzerine kurulmuş bir mod. 5’e 5 oynanan bu modda ilk 25 puanı elde eden takım oyunu kazanıyor.

Sabotage: 6’ya 6 olarak 12 kişinin oynadığı bu modda bir taraf savunmayı gerçekleştirirken diğer taraf hacker oluyor. Hackerların görevi karşı takımın üstlerindeki (toplamda 3 tane var) yerleri hacklemek.

Harvester: Her 2 taraf da haritada bulunan bölgeleri ele geçirmeye çalıştığı bir mod (toplamda 3 tane var) 9’a 9 olarak oynanan bu modda ilk 600 puana ulaşan takım oyunu kazanıyor.

Benim görüşüm eğer Borderlands oynadıysanız ve sevdiyseniz bu oyunu denemeniz yönünde. Kesinlikle betadan çıktığında güzel olacağını düşündüğüm bir oyun. Hareketli hedefleri vurması falan tahmin ettiğimden daha zor çıkmasına karşın oyun fazlasıyla eğlenceli. Oyun hakkındaki tavsiyem oyunda ilk başladığınızda görev olarak “suit satın al” oluyor sınıfınızın dışında bir suit alın. Çünkü o suitler sizin sınıfınızı belirliyor ve isterseniz oyun içinde suit değiştirerek sınıfınızı değiştirebiliyorsunuz. Eğer benim gibi aynı sınıfınızın suitini alıp “zaten ben bu sınıftanım” diye düşünüp satarsanız questi tamamlayamıyorsunuz ve yaklaşık 1-2 saat boyunca yeterli parayı biriktirmeye harcıyorsunuz. Bol bol kullanacağınız “c” tuşundaki menüyü olabildiğince hızlı kullanmaya alışmanızı şiddetle öneririm çünkü o menüden zor durumda kaldığınızda healtpack, ammopack gibi şeyleri kullanabileceksiniz. Bu günkü FireFall incelemesinin sonuna geldik arkadaşlar bir sonraki inceleme görüşmek üzere. Bol oyunlu günler.