Anasayfa Haber Radyasyona Karşı Dışkı!

Radyasyona Karşı Dışkı!

inspiration-mars

Uzay gemilerinde kozmik radyasyona karşı insan dışkısı kullanılması planlanıyor.

2001 yılında parasını ödeyerek uzaya giden ilk “uzay turisti” ünvanını kazanan Amerikalı milyarder Dennis Tito, 2018 yılında Mars gezegenine bir seyahat planlıyor. Tamamen kendi maddi kaynaklarını kullanarak yapacağı bu gezide kullanmayı planladığı Inspiration Mars adlı gemi, Mars çevresinde yörüngeye oturacak ve gözlemler gerçekleştirecek, ancak yüzeye iniş yapılmayacak. Fakat bu kadarı bile günümüz teknolojisini zorlayan bir girişim, çünkü daha önce hiç bu kadar uzun bir insanlı uçuş yapılmadı.

Toplamda 501 gün sürmesi planlanan uçuşta gerekli malzemeleri gemiye tıkıştırabilmek zaten başlı başına bir sorun, çünkü gemi çok büyük olamaz. Ancak daha da önemli olan problem, gezegenler arası uzaydaki yoğun radyasyon kuşaklarından sağ salim geçebilmek. Dünya yörüngesindeki uçuşlarda gezegenin manyetik kalkanı astronotları kozmik radyasyon dalgalarından koruyor, fakat Mars seyahatinde bu işi geminin kendisi yapmak zorunda. Uzaydaki yoğun radyasyon bombardımanına karşı yeterli bir koruma sağlayacak kalkanı oluşturmak kolay değil, çünkü gemiyi yeryüzünden roketle parça parça yörüngeye taşımak zorundalar ve bu da saf kurşundan yapılmış bir kaç metre kalınlığında bir kalkan tasarlamayı imkansız kılıyor.

Ne var ki radyasyona karşı işe yarayan tek şey ağır metaller değil neyse ki, içinde yoğun su barındıran organik malzemeler de radyasyonu ciddi anlamda kesebiliyor, mesela insan dışkısı! Bundan yola çıkarak Inspiration Mars gemisinin tasarımını geliştiren mühendisler, geminin dış gövdesi boyunca su tankları yerleştirmeyi planlıyorlar. Yolculuğun başında ihtiyaç duyulan suyla doldurulacak olan bu tanklar, aynı zamanda arıtma yapabilecek şekilde tasarlanıyorlar. Yolculuk boyunca bu tanklarda dönüştürülecek olan suyu kullanacak olan mürettebat tarafından üretilecek olan dışkı, tanklarda depolanmaya devam edilecek ve böylece radyasyona karşı gün geçtikçe daha da artan seviyede bir korunma sağlanacak.

Kirli su arıtma sistemleri zaten uzay gemi ve istasyonlarında on yıllardır başarıyla kullanıldığından astronotların su ihtiyacını karşılamak bir sorun teşkil etmiyor. Ancak tankları bu şekilde yerleştirerek radyasyon kalkanı kurma fikri hayli yeni ve ilginç, üstelik işe de yarayabilir. Tabii gelecek kuşaklar için komedi malzemesi olması kaçınılmaz, ama yapacak pek bir şey de yok. Daha yolun başındayız ve bir Enterprise yapacak teknolojiye gelene dek böyle idare edilecek!