Anasayfa Haber Elektrikli Otobüsler Yayılıyor

Elektrikli Otobüsler Yayılıyor

İndüksiyon şarj teknolojileri elektrikli halk otobüslerini genel kullanıma açabilir.
İndüksiyon şarj teknolojileri elektrikli halk otobüslerini genel kullanıma açabilir.
İndüksiyon şarj teknolojileri elektrikli halk otobüslerini genel kullanıma açabilir.

2000 yılından beri pek çok ülkede yürütülen pilot çalışmalara şimdi de Mannheim kenti katıldı.

Yeni bin yılın gelişiyle birlikte, dünyanın pek çok ülkesinde en azından toplu taşımacılıkta elektrikli araçların kullanılması için yapılan çalışmalar hız kazanmaya başladı. Tabii elektrikli trenler, tramvaylar ve troleybüsler neredeyse bir asırdır insanlığın hizmetindeler. Ancak yeni hedef toplu taşımacılıkta kullanılan otobüsleri elektrikli hale getirmek. Böylece ucuz ve temiz bir toplu taşıma sistemini, raylara ve kablolara ihtiyaç olmadan her yöne doğru genişletmek.

Bu amaçlar çeşitli firmalarla birlikte çalışan yerel yönetimler, başta çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD olmak üzere pek çok farklı ülkede pilot çalışmalar yapıyorlar. Bu çalışmaların yapıldığı kentler arasına en son Almanya’nın Mannheim şehri de katıldı. Kentin 63 numaralı hattında çalışan otobüslerden iki tanesi elektrikli olanlarla değiştirildi. Ancak bu elektrikli otobüsler biraz farklı bir teknolojiyi test etmek için kullanılıyorlar.

Bombardier firması tarafından geliştirilen ve Primove olarak adlandırılan bu teknoloji, elektrikli araçların indüksiyon şarj sistemine sahip olmasına imkan tanıyor. Bu sistemde durağa yaklaşan otobüs, zemine yerleştirilen manyetik plakanın üzerinde durduğunda otomatik olarak manyetik indüksiyon sistemiyle bataryalarını şarj etmeye başlıyor ve durakta beklediği süre boyunca bu işlem devam ediyor.

Projeye Bombardier firmasının yanı sıra Mannheim Belediyesi ve Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü de katılıyor. Burada amaç devamlı kullanılan hatlarda elektrikli otobüslerin uzun şarj sürelerinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak. Bu sayede çok daha küçük batarya paketlerine sahip olan elektrikli otobüsler, uzun şarj süreleri boyunca garajda kalmaktan ya da büyük ve hantal batarya değiştirme istasyonlarına bağlı olmaktan kurtulabilecekler. Ancak tabii bu otobüslerin yerel şebekeye ne kadar yük bindirecekleri ve işletme maliyetleri gibi konular da mercek altında. Fakat Bombardier mühendisleri geliştirdikleri teknolojilerin geleceği olduğunu düşünüyorlar. Önümüzdeki yıllarda gittikçe artan sayıda Avrupa kentinde elektrikli otobüslerin hizmete gireceğine inanıyorlar.