Anasayfa Haber Dita’nın 3D Elbisesi!

Dita’nın 3D Elbisesi!

dita-1

3 boyutlu baskı teknolojileri en sonunda moda dünyasının da kapısını çaldı.

Dita Von Teese adını illa ki duymuşsunuzdur, dansöz ve model olarak Avrupa ve Amerika’da hayli ün kazanan Dita, bir dönem Marilyn Manson ile yaşadığı aşkla da magazin haberlerine sık sık konuk olmuştu. Ancak Dita’nın moda dünyasına yansıyan son defilesi, aynı zamanda teknoloji dünyasını da çok yakından ilgilendiriyor.

dita-2

Geçtiğimiz günlerde New York – Manhattan’da bulunan ünlü Ace Hotel’de düzenlenen bir defileye katılan Dita, 3 boyutlu baskı teknikleriyle hazırlanmış çok özel bir kıyafeti basına tanıttı. Michael Schmidt ve Francis Bitonti tarafından tasarlanan giysi, Shapeways atölyesinin yazıcısında bastırılmış. Parça parça hazırlanan kıyafet naylon malzemeden basılmış ve parçalar daha sonra ısıl yöntemle kaynaklanarak birleştirilmiş.

Kıyafetin motifi ünlü matematikçi Fibonacci’nin denklemlerinden esinlenerek hazırlanmış, file yapısı esneyerek tüm vücudu sarıyor ve kendini bedenin hatlarına uyduruyor. Tasarımcılar giysiyi iPad kullanarak tasarladıklarını, Skype üzerinden görüşerek düzeltmeler yaptıklarını söylüyorlar. Yani sadece üretimde değil, tasarımda da güncel teknolojiden faydalanılmış.

Normalde böyle bir kıyafetin elde üretilmesi altından kalkılamayacak denli pahalıya mal olabilecek bir iş, fakat tasarımcılar 3D baskı yöntemlerinin maliyeti gayet uygun hale getirdiğinin altını çiziyorlar. Geçtiğimiz yıl da 3D baskıda hazırlanmış ayakkabılar moda dünyasında hayli ilgi uyandırmıştı. Eğer 3D baskı teknolojileri bu şekilde gelişmeye devam ederse, bir süre sonra tekstilde de kişiye özel üretimin, üstelik hayli uygun maliyetlerle geri döndüğüne şahit olabiliriz.