Anasayfa Haber ATK Firması CASTOR 30XL Roket Testini Başarıyla Tamamladı

ATK Firması CASTOR 30XL Roket Testini Başarıyla Tamamladı

ATK tarafından geliştirilen CASTOR 30XL roketi.
ATK tarafından geliştirilen CASTOR 30XL roketi.
ATK tarafından geliştirilen CASTOR 30XL roketi.
ATK tarafından geliştirilen CASTOR 30XL roketi.

Kurumsal uzay firmaları arasında adını duyurmaya çalışan ATK, ilk roket testini başarıyla tamamladı.

Son bir yıldır birçok firma ABD ve NASA desteğiyle uzay yarışına katıldı. Eskiden ülkeler arasında yaşanan uzay yarışı artık özel firmalar arasında yaşanıyor. SpaceX firması bu alanda adından en sık bahsettiren kurum. Hatta Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk kurumsal destekli kargo gönderimiyle dünya tarihine de geçmiş bulunuyorlar.

Kurumsal uzay çalışmalarına katılmak isteyen bir diğer firma ise ATK. CASTOR 30XL adını verdikleri roketi bu hafta içerisinde son kez test ettiler. Tennessee’de bulunan Hava Kuvvetleri’ne bağlı Arnold Mühendislik Geliştirme Kompleksi’nden fırlatılan roket başarıyla istenilen irtifaya yükseldi. Firmanın Orbital Sciences Corporation ile anlaşması bulunuyor. Anlaşmanın son aşamasında başarıya ulaşan roket, gerçekten de ATK’yi uzaya taşıyacak.

30 Km’e irtifaya yükselen CASTOR roketleri ilerleyen süreçte uzay programlarındaki yerini alabilecek. Roket, Orbital firmasının tasarladığı Antares modülünü taşıyacak. Antares modülü, NASA için Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo tedariği yapacak. 36 cm çapındaki modül, 92 cm uzunluğunda ve 26 Kg ağırlığında.