Anasayfa Haber Çin Süper Bilgisayar Alanında Liderliğe Oturuyor

Çin Süper Bilgisayar Alanında Liderliğe Oturuyor

Çin Tianhe-2 ile süper bilgisayarlar listesinde birinciliğe oturacak.
Çin Tianhe-2 ile süper bilgisayarlar listesinde birinciliğe oturacak.
Çin Tianhe-2 ile süper bilgisayarlar listesinde birinciliğe oturacak.
Çin Tianhe-2 ile süper bilgisayarlar listesinde birinciliğe oturacak.

Çin Hükümeti desteğiyle inşaa edilen yeni Süper Bilgisayar, alanının 1 numarası olacak.

Çin, 54.9 Petaflop hızında çalışabilen dünyanın en iyi süper bilgisayarını kullanıma sokacağını açıkladı. Tianhe-2 (Milkyway-2) adıyla bilinen süper bilgisayar içerisinde 3.1 Milyon çekirdek bulunuyor. Tianhe-2’yi 32.000 çift çekirdekli Intel Xeon Ivy Bridge işlemci ve 48.000 Xeon Phi destek işlemcisi çalıştırıyor.

Tüm parçaları Çin’de üretilip bir araya getirilen süper bilgisayar için 290 Milyon Dolar harcandığı belirtildi. 24 MegaWatt enerjiye ihtiyaç duyan bilgisayarın, ABD üzerindeki herhangi bir süper bilgisayardan iki kat daha hızlı olduğu söyleniyor.

En iyi 500 süper bilgisayar listesinin başında, Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda bulunan ve ABD Enerji Bakanlığı’nın sahip olduğu 18 Petaflopluk Cray bilgisayarı bulunuyordu. Tianhe-2 süper bilgisayarı bu listeye 1 numara olarak giriş yapacak.

Tennessee Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi alanında profesörlük yapan Jack Dongarra, Çin’in geliştirdiği bilgisayar hakkında bir makale yayınlamıştı. Dongarra, ay başında yayınlanan bu makaleyi yazarken, Çin Savunma Teknolojileri Ulusal Üniversitesi yetkililerinden de yardım almış.

Dongarra makalesinde, Çin’in bu sistemi toplayabilmek için birkaç yıldır çalıştığını yazdı. Ayrıca Tianhe-2’yi geçebilecek yeni süper bilgisayarın ise ABD Enerji Departmanı tarafından ancak 2015 yılında inşaasına başlayacağını açıkladı.

Çin’in bir süper bilgisayara bu kadar yatırım yapması, ülkenin bilimsel mecralarda harıl harıl çalıştığının kanıtı. 290 Milyon Dolar harcanan bilgisayar sayesinde, Çin birçok karmaşık hesaplamayı ve olasılıkları saniyeler içerisinde elde edebilecek.

Çün Halk Cumhuriyeti tarafından inşaa edilen Tianhe-1A ise 2010 Kasım tarihine kadar, liderliği elinde tutuyordu. ABD Başkanı Barrack Obama’nın 2011 yılında yaptığı konuşmanın ardından, hükümet bu alanda bir atılım gerçekleştirmişti. Böylece Enerji Departmanı’na tam yetki verilerek yeni süper bilgisayarlar üzerinde çalışılmasının önü açılmıştı.

Bu noktadan sonra Çin ve ABD arasında bir süper bilgisayar yarışı başladı. Çin’in 2020 yılına kadar daha önce eşi benzeri bulunmayan devasa bir sistem geliştirme hayalleri var. ABD ise ülke içerisinde yaşadığı yasal kısıtlamalar yüzünden bunu ancak 2025 yılında yapabileceğini açıklamıştı.

Süper bilgisayar yarışının ilerleyen süreçte insanlığa faydası dokunacak şekilde gelişeceğini umuyoruz.