Anasayfa Makale İncelemeler AMD A10-6800K İncelemesi

AMD A10-6800K İncelemesi

AMD’nin Fusion temelli 3. nesil Richland kod adlı A10-6800K işlemcisini inceliyoruz. 

 

Zamanı biraz geri saralım..

AMD’nin, dahili grafik arabirime sahip Intel Sandy Brigde işlemcilerine cevap niteliğindeki Fusion mimarisinin ilk örneği olan LIano platformu ile 2011 yılında tanışmıştık. FM1 soket yapısındaki Fusion APU’ları, AMD’nin Stars kod adlı mimarisini temel alan bir işlemciyi, Radeon HD 6000 serisi grafik yongasıyla birleştiriyordu. Stars kod adlı mimariyi Phenom II’lerden tanıyoruz. İlk nesil grafik anlamında iyi bir performans sergiliyor olsa da, işlemci gücü olarak rakibi Intel’den daha zayıf kalıyordu.

AMD, Llano platformu ile soket yapısında değişikliğe gitmek zorunda kalmıştı. Çünkü: APU’larda işlenilen görüntünün bir şekilde dışarı aktarılması gerekiyordu ve soket değişikliğinde bazı pinler grafik arabirimi için (daha genel bir ifadeyle PCIe için) ayrılmıştı. AMD’nin uzun yıllardır koruduğu ve kullanıcı dostu olarak bilinen soket uyumluluğu, FM1 işlemcilerle bozulmuş oldu.

AMD, 2012 ortalarına doğru grafik performansı ve işlemci gücü iyileştirilmiş Fusion mimarisinin 2. nesli Trinity kod adlı işlemcileri piyasaya sürdü. Soket yapısı, kullanılan dahili grafik arabirimi Radeon HD 7000 serisi yüzünden tekrar değiştirilerek FM2 moduna geçiş yapıldı. Daha iyi grafik performansı ve işlemci mimarisinde yapılan değişiklilerle daha yüksek işlem gücüyle ikinci nesil Fusion temelli Trinity versiyonlar, giriş seviyesi oyun, harici ekran kartından bağımsız çalışan ofis/HTPC sistemler için fiyat/performans bağlamında çok sayıda kullanıcının ilk tercihi oldular.

Yıl 2103, AMD Fusion temelli 3. nesil Richland kod adlı APU’larını görücüye çıkarttı ve bu yazıda serinin tepe modeli A10-6800K modeli işlemciyi inceleyeceğiz.

Detaylarına girmeden hemen önce “APU” tanımlamasını biraz açalım. AMD, grafik yongası barındıran işlemcilerini APU olarak adlandırıyor. Açılımı “Accelerated Processing Unit”; yani Hızlandırılmış İşlem Birimi. Bu, CPU (Central Processing Unit-Merkezi İşlem Birimi) ve GPU (Graphics Processing Unit-Grafik İşlem Birimi) olarak kullandığımız iki kavramın birleştirilmiş hali.

AMD A10-6800K (1)

AMD’nin üçüncü nesil Fusion mimarisinin tepe seviyesi modeli AMD A10-6800K, selefi A10-5800K gibi 1.3 milyar transistör sayısı, 246 mm2 yüzey alanı ve 32nm üretim teknolojine sahip bir işlemci. 4 çekirdekli A10-6800K’da çekirdek başına 64KB + 64KB L1 ön bellek ve 4 MB L2 önbellek bulunuyor. Paylaşımlı L3 ön bellek, Trinity’de olduğu gibi Richland serisine de dahil edilmemiş. Yeni nesil AVX, AVX 1.1, FMA3 ve AES komut setleri Richland’ın tüm modellerinde yer alıyor. Özellikle AES komut seti özellikle sıkıştırma işlemlerinde büyük avantaj sağlıyor. “K” serisi olan A10-6800K’da çarpan kilidi açık ve rahat bir şekilde hızaşırtma yapabiliyorsunuz. Güç tüketimini (TDP değerini) azaltan girişimlerden biri de, otomatik CPU ve GPU hız kontrolü. Turbo Core, ilk nesil Llano platfomunda sadece CPU’ya özgüydü. Trinity ve Richland’da grafik ağırlıklı çalışma sırasında CPU hızının artması gerekmiyorsa TDP aralığını dolduracak biçimde GPU hızı yukarı çekiliyor. İncelemeye gelen A10-6800K’da çekirdek hızı 4.1GHz’den Turbo Core ile 4.4GHz’e kadar çıkıyor.

Diğer bir konu ise: Richland’da zar alanının %42’si grafik arabirimine yani Radeon HD 8000 serisine ayrılmış olması. Bu durum, AMD’nin APU’larındaki grafik tarafına ne kadar ağırlık verdiğini gösterir nitelikte.

Richland serisi A10, A8 ve A6 olmak üzere 3 adet farklı modelle geliyor. İşlemciler arasındaki en arasındaki en belirgin fark: grafik arabirimlerinde. Örneğin: A10’da Radeon HD8670D kullanılıyor iken, A8’e daha düşük Radeon HD 8570D yerleştirilmiş. A6 serisi hariç diğerleri 4 MB L2 ön bellek barındırıyorlar. Tepe seviyesi A10-6800K 2133MHz bellek desteği verirken, diğerlerinin gömülü bellek kontrolcüsü 1866MHz’e kadar bellek kullanımına izin veriyor. Richland serisinin tamamında AMD Turbo Core özelliği mevcut. “K” serisi 100 watt, “K” olmayanlar ise 65 watt TDP değerlerine sahipler:

APU’nun grafik bacağında AMD Radeon HD 8000 serisi grafik arabirimlerini görüyoruz. A10-6800K’da Radeon HD 8670D kullanılmış. 384 adet işlem birimi yada AMD’nin tanımladığı gibi “Radeon çekirdeğine” sahip Radeon HD 8670D, 844 MHz çekirdek hızıyla birlikte 128 bit veriyolu ve 512 MB DDR3 bellek kullanıyor. APU’lardaki kod rakamı küçüldükçe, kullanılan grafik arabiriminin modeli de düşüyor. Örneğin: A10/HD 8670D, A8/HD 8570D ve A6/HD 8470 gibi. Bu arada yeni nesilAPU’lar DirectX 11, OpenGL 4.2 ve OpenCL 1.1 desteğine sahipler.

2. nesille birlikte 3. nesile de ilave edilen diğer grafik özellikleri ise:

AMD Perfect Picture HD: Otomatik video işleme özelliği sayesinde, video izlenirken sistem görüntü kalitesini otomatik olarak iyileştiriyor.

AMD Quickstream: Sistem GPU gücü gerektiren herhangi bir uygulama veya web sitesine girildiğini tespit ediyor ve çevirimiçi videolar izlenildiği zamanlarda bant genişliğinin otomatik olarak ayarlanmasını sağlıyor.

AMD Video Converter: Donanım bazlı kodlama özelliği. Video Converter sayesinde medya dosyaları daha hızlı ve verimli biçimde kodlanıyor. Tam HD (1080p) videolardan ve çok kişili video konferanslardan da bu özellik sorumlu.

AMD Steady Video: Kötü kaydedilmiş videoların kararlılığını arttırmak. Şimdilik Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome ve Windows Medya Oynatıcısı tarafından destekleniyor. Yazılım güncellemesi ile birlikte VLC desteği de kazanacak.

AMD Eyefinity: Eyefinity, bildiğiniz gibi AMD’nin çoklu ekran teknolojisi. Trinity ile birlikte gelen bu yenilik, harici GPU’ya bağımlı kalmadan Richland işlemciler de çoklu monitörü destekliyor.

İşlemci Testleri

Test Sistemi

  • Asus F2A85-V PRO anakart
  • GSKILL RipjawsZ 2400 MHz 8 GB DDR3 (1600MHz’de çalıştırıldı)
  • Memoright FTM Plus 120 GB
  • Cooler Master 650 watt güç kaynağı

Cinebench R11.5

Super-PI Mod v1.5

Aida64 İşlemci Testleri

 

3DS MAX

3DS MAX 2013’le beraber gelen hazır bir sahneyi çizdirdik.

Video Kodlama

Handbreak kullanarak 4.08GB uzunluğundaki .m2ts uzantılı bir HD videoyu .mkv’ye çeviriyoruz.

Winrar

.m2ts uzantılı video dosyasını Winrar kullanarak sıkıştırıyoruz.

PCMARK 7/Bellek Testleri

PCMARK 7

Aida64 Bellek Testleri

 

SiSoft Bellek Bantgenişliği

 

Dahili Grafik Arabirimi Testleri

3DMARK 11

Hitman Absolution

Metro 2033

Sıcaklık/Güç Tüketimi/Hızaşırtma

Sıcaklık

Güç Tüketimi

Güç tüketim değerleri sadece işlemcilere değil, tüm sisteme ait.

Hızaşırtma

Turbo Core’la 4.4GHz’de çalışan işlemciyi, 4.7GHz’e hızaşırttık.

Sonuç


A10-6800K ile, Trinity’e göre çekirdek hızları hızları artırılmış ve Radeon HD 8000 serisi dahili grafik arabirimi ile desteklenmiş Richland serisi le karşı karşıyayız. İşin CPU ayağında yüksek performanslı Intel işlemciler hala lider konumda.

Elimizde sadece Ivy Brigde işlemciler mevcut olduğu için (bilgi babından; Intel’den işlemci almak, işlemciyi evde tasarlayıp üretmekten daha zordur. AMD ise tam aksine, ürünleri hızlı bir şekilde gönderdikten sonra arayıp “herhangi bir ihtiyacınız var mı?” diye sorar. Konusu geçmiş iken Fatoş Hanım‘a teşekkürlerimizi iletelim) Haswell tarafında sağlıklı bir yorum yapamıyoruz. Ancak kabaca AMD A10-6800K’nın, Intel i3 serisine karşılık bir CPU gücü sergilediğini söyleyebiliriz.

Grafik bacağında ise; AMD’nin ikinci ve üçüncü nesil APU’ları, Intel’in giriş seviyesi grafiklerde yeterli sayılan ancak orta seviyede yetersiz kalan HD 4000 serisi dahili grafik arabiriminden çok daha yüksek grafik performansı sergiliyor ve 384 adet işlem birimi, 844 MHz çekirdek hızı, 128 bit veriyolu ve 512 MB DDR3 belleği ile Radeon HD 8670D, harici grafik kartı kullanılmadan güncel oyunların çoğunu ortalamaya yakın grafiklerle oynatabilme kapasitesine sahip.

Güç tüketimi olarak, uzun bir süredir makul  TDP değerlerine sahip işlemcileri çıkartma konusunda zorlanan AMD, Trinity’de olduğu gibi Richland serisinde de performans olarak değil ama güç tüketimi konusunda başarılı. Testlerde, A10-6800K’yı karşılaştırdığımız FX serisinden daha iyi sonuçlar verdiğini görüyoruz ve bunun AMD tarafında sağlıklı bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. İlave olarak AMD fiyat avantajı konusunda Intel’den her zaman daha başarılı/kullanıcı dostudur ve A10-6800K yurtdışında 142$ civarına satılıyor.

Sonuç olarak: alt segmentteki fiyat/performans sistemlerdeki alternatif çözümler, her zaman AMD’den geliyor ve multimedya ve giriş seviyesi oyun sistemi olarak AMD fiyat/performans bağlamında kesinlikle liderlik tahtında oturuyor. Eğer kullanıcı olarak harici bir ekran kartına fazladan para ayırmak istemiyor ve düşük çözünürlük/düşük detay kalitesi ile idare edebiliyor iseniz, A10-6800K şu an piyasadaki en iyi CPU-GPU kombinasyonu. Bunun yanında yüksek işlemci gücü gerektiren uygulamalarda, AMD FX yada Intel i7 serilerini tercih etmeniz daha doğru bir seçim olacaktır.

A10-6800K’yı, giriş seviyesi oyun yanında, ofis sistemleri ve özellikle HTPC sistem kurmak isteyenlere uygun fiyatı ve yüksek eğri çizen dahili grafik arabirimiyle rahatlıkla tavsiye ediyoruz.

13 Yorumlar

  1. İnternette gezen; müzik dinleyip, film izleyen; ara sıra da iddiasız oyunlar oynayan ortalama ev kullanıcısı için güzel bir ürün.

  2. sormak istediğim tek bir soru var soru şu olacak:
    işemcide apu teknolojisi mevcut dahili bir ekran kartı var işlemcinin ve bu ekran kartı harici bir ekran kartı ile cross olabiliyor.bu ekran kartları HD6xxx serisi gibi kartlarla iyi performans veriyor buraya kadar herşey güzel.Ya Nvidia Kullanıcıları ? Nvidia kullanıcıları bu durumdan nasıl etkilenecek örnek olarak ben Fx4100 işlemcim ile Gtx560Ti ekran kartımı kullanıyorum ekran kartımın performansı yeterli ama işlemcim yetersiz kalıyor bu durumda işelmcimi yükseltmek istiyorum a10 6800k 3. nesil işlemciyi çok iyi gördüm oyun performanslarında bu performans sekmesi hep amd ekran kartları ile yapılmış testler. peki Nvidia ekran kartları ile daha iyi sonuçlar veya daha kötü sonuçlar ortaya çıkartabilirmi? Nvidia ile apu kullanılmaz büyük ihtimal ama kullanılmadığı durumda iyi performans verirmi ? yoksa fx4100 den farkı kalmazmı bunu öğrenmek istiyorum bilgili birisi bana bu konuda detaylı bilgi verirse çok sevinirim ve aklımdaki pek çok soruyu yanıtlamış olurum. Saygılarımla By Shade

    • GTX 650 ile HD 7970, SLI yada Crossfire yapılmayacağı gibi, gömülü APU ile Nvidia kartları birlikte kullanamazsınız. Yani her iki firmada kendi modelleri ile bu tür kombinasyonlara gidiyor.

      FX-4100 yada A10-6800K işlemciler arasında, harici ekran kartı kullanımlarında herhangi bir performans farkı oluşmaz. Yani; GTX 650 ekran kartlı sisteminize FX-8350’de taksanız yine aynı frame sayısını alacaksınız. Daha detaylı bilgi için sizi şuraya alalım:

      http://www.technopat.net/forum/masaustu-bilgisayarlar/28100-oyunlarda-islemci-darbogazi-nedir.html#post144549

      • işin özünde ben cf veya sli yapmayı düşünmüyorum online oyun oynuyorum ve oynadığım oynularda Rpg olan oyunda fazla unit olduğu için fps düşüyor fps oyunda fazla unit olsa bile fps düşmüyor 30 dan aşşağı düşmüyor ama ben fps de 50 den aşşağı düşmesin rpg de ise 40 dan düşmesin istiyorum ki rpg de 20 fps lere kadar düştüğüm oluyor ekran kartıma oc çektiğimde en fazla 2 fps fark ederken işlemciye oc çektiğimde 10 fps den fazla performans farkı oluyor ben bu durumu göze alarak işlemcimi değiştirme kararı aldım ama düşündüğüm fakat kesinliğinden emin olamadığım bir şey anakartım 780 yonga setli bir kart acaba 990 yonga setli bir kartla darboğaz olayını kaldırabilirmiyim? fx4100 işlemcim ve gtx560ti ekran kartım ile yoksa F2A85 bir anakart ile A10 6800k ve Gtx560ti 3 lüsünü kullansam kat be kat daha iyi performans alırmıyım ?.çok fazla soru sordum umarım sizi yormam ama bunları muhakkak öğrenmem gerekiyor ve bu arada makaleyi okudum ve makaledekileri biliyorum.şimdiden teşekkür ederim sayın haluk bey

        • Online RPG oynadığınızı baştan söyleseydiniz :)

          A10-6800K işlemci ve A85 yongasetli bir anakart aldığınızda durumumuzda fazla bir değişliklik olmayacak. Çünkü FX-4100 ile A10-6800K benzer performansa sahip. FX-6300 ve daha yukarı seviyedeki işlemciler işinizi görecektir.

          • çok teşekkür ederim o zaman fx6100 yada fx6300 990 yonga setli bir kart alsam ve gtx560ti ile harmanlasam sıkıntı yaşamam değil mi ? darboğaz falan ?

          • Gigabyte 990XA-UD3 DDR3 1866MHz S+GL+16X AM3+

            Asus M5A99X EVO DDR3 1866MHz GL+16X AM3+

            fx 6300’e bu iki karttan birini düşünüyorum hangisini önerirsiniz ?
            veya sizin önerebileceğiniz bir kart varsa açığım.

          • Yongasetinin, oyun performansına katkısı yoktur. Sonuçta; AMD, hala PCIe 2.0 arayüzünü kullanıyor. Gerçi PCIe 2.0’la, PCIe 3.0 arasında da neredeyse hiç fark yok. Bu yüzden, anakarta vereceğiniz fazladan parayı, işlemciye yatırın.

          • anladım 8xx lü yonga setlere yönelip fiyatı düşürüp fx8xxx serisi alsam daha mantıklı diyorsunuz çok teşekkür ederim üstadım sizinde vaktinizi çaldım , yordum :) her konunuzu büyük bir keyifle takip edeceğim.

  3. Arkadaşlar Giriş Seviyesi Giriş Seviyesi Diyip Duruyorsunuz ya Hiçmi testlere bakmıyorsunuz Battlefield 4 ü Medium Ayarlarda HD Kalitede takılamdan Oynatıyor Ayrıca bu Son versiyonu değil Bide Bunun 7850k Sı Var. Ancak Orta Yüksek Bir Sistem bu Eğer FAzla PAranız Yoksa 2400mhz Ram + SSd + a10 6800k ve üstünü alın Yeni Çıkan Hiçbi Oyunda Orta Ayaralrdan Aşağı İnmezsiniz Çoğunuda High de Oynarsınız.

  4. Toshiba satellite latop
    İşlemci: AMD a4 5000 apu 1.50 ghz
    AMD ati redeon 1gb ekran kartı var
    4 RAM var.
    Ben bu işlemciyi değiştirmek istiyorum. 1.50 ghz az geliyor. Sizce amd a10 ile değiştirilebilir mi? Anakart ve bios ile uyumlu olur mu ? Yardimci olursaniz sevinirim.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version