Anasayfa Makale İncelemeler Asus GRYPHON Z87 Anakart İncelemesi

Asus GRYPHON Z87 Anakart İncelemesi

Asus’un TUF serisinden Z87 yongasetli GRYPHON Z87 anakartını inceliyoruz.

asustuf

[tab name=’GRYPHON Z87′]

  • Marka: Asus
  • Model: GRYPHON Z87
  • Yonga seti: Intel Z87
  • İşlemci desteği: Intel LGA 1150 yuvasına uyumlu 4. nesil Core i3, i5 ve i7 işlemciler
  • Bellek desteği: 4 x DIMM, maksimum 32GB, DDR3 1333, 1600 ve 1866MHz
  • Genişleme yuvaları: 3 x PCIex16, 1 x PCIex1
  • Depolama: 6 x SATA 6Gb/s
  • RAID: 0, 1, 5 ve 10
  • Ses: Realtek ALC892, 7.1 kanal
  • Ağ: Intel I217V
  • Arka panel bağlantıları: 4 x USB 2.0, 4 x USB 3.0, DVI/HDMI, Optik/analog ses çıkışları, LAN (RJ45)
  • Dahili bağlantılar: 3 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 6 x fan bağlantı yuvası,
  • Form faktörü: Micro-ATX , 244 x 244mm

Asus’un, ROG (Republic Of Gamers) serisi altına konumlandırdığı TUF (The Ultimate Force), 10K Black Metallic kapasitörler, yüksek akıma dayanıklı demir alaşımlı boğucu bobinler gibi askeri standartlara uygun dayanıklı bileşenlerden oluşan bir seri. Sabertooth ile tepe seviyesi ROG ‘un ayrıldığı temel nokta ise: ROG, öncelikli olarak oyunculara/hızaşırtmacılara yönelik zengin içerik ve ekstra işlevler sağlarken, Sabertooth, sağlam/dayanıklı modelleri yüksek kararlılık ve düşük güç tüketimi ile sunuyor.

TUF serisinin ilk Micro-ATX anakartı olan Gryphon Z87, bir üst versiyonu Sabertooth Z87’nin sahip olduğu askeri standartlardaki bileşenler ve Thermal Radar 2 gibi TUF serisine özel ekstraları bünyesinde barındıran bir model. Yeni nesil Z87 yongasetinin tüm avantajlarını, 1866MHz’e kadar 32GB bellek desteği, 6 adet SATA GB/s yuvası, CeraM!X tarzı pasif soğutması, Thermal Radar sıcaklık takibi, DirectKey ve MemOK gibi pek çok ekstrayla birleştiren GRYPHON Z87’nin hedeflediği kitle: anakartlarında üst düzey kararlılık/sağlamlık isteyen oyuncu ve hızaşırtmacılar.

Asus GRYPHON Z87 (3)

Detaylara geçemeden önce, kutu içeriğinde bulunan “güvenirlik sertifikasından” bahsedelim. Bu sertifika; anakartın üzerindeki kapasitör, yüksek akıma dayanıklı demir alaşımlı boğucu bobinler (Chokes) ve MOSFET’lerin “ordu donanımı” sınıfı iddiası içerisinde yer alan bileşenlerinin, sıcaklık, vibrasyon, tuz saçılması, nem, mekanik ve termal şok testlerinin yapıldığını ve GRYPHON Z87’nin bu aşamaları başarı ile geçtiğini gösteriyor:

Asus GRYPHON Z87 (29)

Anakartın, Intel LGA 1150 uyumlu yuvasında 4. nesil i3, i5 ve i7 Haswell işlemcileri kullanabiliyoruz:

Asus GRYPHON Z87 (4)

İşlemciyi sağlıklı akımla besleme görevini üstlenen 8 adet VRM, kullanılan özel alaşım sayesinde, ısıya ve aşınmaya aşırı derecede dayanıklı hale getirilmiş. Asus, Alloy Choke’ların standart tasarımlara göre %15 daha fazla performans ve 2,5 kat daha uzun ömür sağladığını belirtiliyor:

Asus GRYPHON Z87 (5)

MOSFET’lerin soğutulması için kullanılan pasif soğutucular, Asus’un Sabertooth serisinde ait ve “CeraM!X” olarak adlandırılan bir malzemeden üretiliyor. Çok daha geniş bir alana ısıyı dağıtabilme yeteneğine sahip seramikten üretilen bu soğutucular sayesinde, anakartın termal sınırları da olabildiğince yükseliyor:

Asus GRYPHON Z87 (6)

Asus’un, ergonomik şekilde tasarladığı “tek tırnaklı” bellek yuvaları sayesinde, bu yuvalara en yakın PCIex16 yuvasına takılacak ekran kartı, bellek söküm/takımlarında rahatsız edilmiyor. Maksimum 32GB sığalı çift kanal renklendirmesi yapılan 4 adet yuvada, 1333/1600/1866MHz bellekleri kullanabiliyoruz: Asus GRYPHON Z87 (7)

Anakartın 24 pin güç giriş yuvasının solunda, dikey olarak yerleştirilen USB 3.0 yuvasını görüyoruz:

Asus GRYPHON Z87 (8)

24 pin güç giriş yuvasının sağındaki MemOK butonu, bellek zamanlamalarıyla ilgili sorun yaşadığınızda yardıma koşan bir detay. Sisteminiz belleklerle sorun yaşar ve açılmayı reddederse butona basıyorsunuz. Sistem bellek ayarlarını denetleyerek güvenli bir ayarda açılmayı sağlıyor:

Asus GRYPHON Z87 (9)

İlave 8 pinlik güç girişi, MOSFET soğutucuları ve arka panel giriş/çıkış yuvaları arasında:

Asus GRYPHON Z87 (13)

Anakartın genişleme yuvalarında çift yuva kaplayan iki tane ekran kartı kullansanız bile, iki adet PCIex16 yuvası arasına yerleştirilen PCIex1 yuvası sayesinde yeterli boşluk kalıyor. Açık renkteki PCIex16 yuvası tek başına x16 bantgenişliği sunuyor. Kahverengi renkteki ile SLI/CrossFire kombinasyonu kurduğunuzda, ilki ile birlikte bantgenişliği x8-x8 oluyor. En sağdaki siyah yuva, PCIe 2.0 spesifikasyonuna sahip ve bantgenişliği x4:

Asus GRYPHON Z87 (12)

Yatay konumlandırılan 6 adet SATA 6GB/s yuvasının tamamı Z87 yongasetine bağlı:

Asus GRYPHON Z87 (10)

CeraM!X malzemeden üretilen ve TUF tasarımına uygun siyah/kahverengi ile renklendirilen pasif soğutucunun altında, Intel Z87 yongası var:

Asus GRYPHON Z87 (11)

Yongasetinin güneyine yerleştirilen USB BIOS Flashback butonu devrimsel sayılabilecek bir özelliğe sahip. Anakarta işlemci, ekran kartı ve bellek takılı olmasa bile, bu botun yardımıyla BIOS güncellemesi yapabiliyorsunuz. Gerekli olan tek şey ise: 24 pin güç kablosunun takılı olması. Asus’un sitesinden indirilen güncel BIOS, USB belleğe kopyalandıktan sonra USB BIOS Flashback tuşuna 3 saniye boyunca basılıyor. Butonun yanındaki ışık yanıp sönmeye başlayınca sistem USB belleğe kaydedilen dosyayı alarak, anakartın üzerindeki BIOS’u güncelliyor. İşlem sonrasında ışık sönüyor ve BIOS’unuz güncellenmiş oluyor. Sağdaki diğer buton ise;  ise açılış sırasında klavyeden “Del” tuşuna basmadan doğrudan BIOS’a girmenizi sağlayan bir seçenek:

Asus GRYPHON Z87 (14)

GRYPHON Z87’nin dahili iki adet USB 2.0 yuvası yanında anakart üzerinde bileşen soğutmada kullanılan fanlar için 6 adet 4 pinlik fan soketi yer alıyor:

Asus GRYPHON Z87 (15)

TUF ve ROG serilerinde kullanılan Japon üretimi 10K Black Metallic kapasitörler:

Asus GRYPHON Z87 (16)

Arka paneldeki giriş/çıkışlar:

  • 4 x USB 2.0
  • 4 x USB 3.0
  • DVI ve HDMI görüntü çıkışları
  • Optik ve analog ses çıkışları
  • LAN (RJ45)

Asus GRYPHON Z87 (17)

Merak edenler için anakartın arka yüzü:

Asus GRYPHON Z87 (18)

 

[/tab]

[tab name=’Kutu İçeriği’]

 

Asus GRYPHON Z87 (1)

Asus GRYPHON Z87’nin kutu içeriğinde bulunanlar:

  • Kullanım kılavuzu
  • Sürücü CD’si
  • 4 adet SATA kablosu
  • Anakart arka çıkış plaketi
  • SLI köprüsü
  • USB, ön panel bağlantı soketleri
  • TUF çıkartması
  • Güvenilirlik sertifikası

Asus GRYPHON Z87 (2)

[/tab]

[tab name=’BIOS’]

GRYPHON Z87’nin UEFI BIOS’u, TUF serisine özgü temayla tasarlanmış ve her UEFI BIOS’da olduğu gibi fareyle kontrol edilebilen bir grafik arayüzüne sahip. Açılışta ekrana ilk gelen ASUS’a özel EZ Modu, sık kullanılan bilgileri görüntüleyerek sistem performansı ayarlarını değiştirebilmenizi sağlıyor:

1

Performans meraklılarına yönelik Advanced (Gelişmiş) Mod ise, işlemciler ve bellekler için gerekli tüm ayarların yapıldığı gelişmiş hızaşırtma ve açılış seçeneklerine sahip:

3

2

4 5 6 7 8

[/tab]

[tab name=’Yazılım’]

TUF temalı CPU-Z:

Asus GRYPHON (2)

GRYPHON Z87, her ne kadar dahili WiFi arabirimine sahip olmasa da, ekstra satın alacağınız WiFi kart ve Remote GO yardımıyla, WiFi bağlantısı üzerinden DLNA destekli cihazlardan HD içerik, müzik ve fotoğrafların paylaşılması ve dosya aktarımını sağlayabiliyorsunuz. Eğer akıllı bir telefon veya tablet sahibi iseniz, yine WiFi üzerinden masaüstü verilerinizi bu cihazlar üzerinden kontrol etme şansına sahipsiniz:

Asus GRYPHON (3)

ASUS WebStorage Sync Agent, ASUS Cloud Corporation tarafından geliştirilen bir yazılım. Yazılım sayesinde, ücretsiz olarak 5 GB’lık bultu hizmetinden faydalanabiliyorsunuz. Arkadaşlarınıza tavsiyelerde bulunarak 10 GB’a kadar artış sağlayabilirsiniz. Eğer hizmetten memnun kaldıysanız ve daha yüksek bir depolama alanına ihtiyacınız varsa 50 GB ve 500 GB’lık paketlere ücret karşılığı terfi edebilirsiniz:

Asus GRYPHON (4)

Asus’un TUF serisi modellerine ait olan Thermal Radar, anakarta bağlı fanların hızlarını otomatik yada kullanıcının tercih ettiği hızlarda ayarlayıp, anakart üzerinde yer alan kritik bölgelerdeki sıcaklıkları anlık olarak izleyerek kullanıcısına bildiriyor. Elbette bu özelliğin, anakartın üzerindeki çok sayıdaki sensör sayesinde olduğunu belirtelim:

Asus GRYPHON (5)

Anakart üzerindeki fanların hangi sokete bağlı olduğu, hangi devir hızında çalıştığı ve hangi devir hızında çalışmasının istendiği/ayarlandığı ekran:

Asus GRYPHON (6)

EZ Update, internet üzerinden BIOS güncellemelerini kontrol eden ve USB belleğe aktaran yazılım:

Asus GRYPHON (8)

[/tab]

[tab name=’GRYPHON Armor Kit’]

Asus’un TUF serisinde gördüğümüz ve anakartı dış etkilerden ve özellikle tozlanmadan koruyup, hava kanalı oluşturarak anakart bileşenlerini soğutan zırh, GRYPHON Z87’ye de uyarlanmış durumda, ancak ayrı olarak satın almanız gerekiyor. Asus, Armor Kit’i isteğe bağlı satarak, GRYPHON Z87’nin fiyatını makul seviyede tutuyor.

Asus GRYPHON Z87 (19)

Kutu içeriğinde, TUF serisinde yer alan zırhın tüm parçaları ve montaj için gerekli olan yıldız tornavida bulunuyor:

Asus GRYPHON Z87 (20)

Bu uygulamayı montaj sorası da yapabilirsiniz ama biz, daha anlaşılır olması için öncelik verdik. Kutu içerinde bulunan küçük plastik parçalar yardımı ile tüm SATA, USB 3.0/2.0 yuvaları…

Asus GRYPHON Z87 (21)

…boşta kalan iki det bellek yuvası…

Asus GRYPHON Z87 (22)

…ve arka panel giriş çıkışlarından kullanılmayanları tamamen kapatabiliyorsunuz. Bunun amacı: etkin şekilde tozlanmayı önlemek:

Asus GRYPHON Z87 (23)

Anakartın üst kısmını neredeyse tamamen kapatan zırh, plastikten üretilmiş. Zırhı anakart üzerine yerleştirip…

Asus GRYPHON Z87 (24)

…arka bölümü kaplayan metal parçayla aynı hizaya getirdikten sonra, 7 adet vida yardımıyla sabitliyorsunuz:

Asus GRYPHON Z87 (25)

Daha sonra, dış ortamdaki havayı, anakart üzerindeki bileşenlere yönlendirerek soğutma sağlayan fanı zırh üzerindeki özel bölmeye monte ediyorsunuz:

Asus GRYPHON Z87 (26)

Soğutmayı sağlayan fan, dışarıdan hava alacak şekilde monte edildiğinden dolayı arka panel plaketi üzerine, kutu içinden çıkan ve içeriye toz girmesini engelleyen plastik filtreyi takıyoruz:

Asus GRYPHON Z87 (28)

Anakartı çepeçevre saran ve her türlü dış etkenden koruyan zırhın, GRYPHON Z87 üzerindeki görüntüsü:

Asus GRYPHON Z87 (27)

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Asus GRYPHON Z87 (3)

Standart özellikler;

Sağlamlık ve dayanıklılığın ön olanda tutulduğu TUF serisinde Asus, GRYPHON Z87 ile kez Micro-ATX standardına geçiş yapıyor. Daha önceki tüm seri ATX formundaydı. GRYPHON Z87, temel olarak Intel z87 yongasetinin sunduğu Smart Response, Smart Connect, Rapid Start ve Extreme Tuning gibi uygulamaların yanında, pek çok anakartta görebileceğimiz 4 adet slotta toplam 32GB 1866MHz’e kadar bellek kullanımı, SLI/CrossFire kombinasyonlarında x8-x8 bantgenişliği sunan PCIex16 yuvaları, 6 adet SATA 6GB/s portu, HDMI/DVI görüntü çıkışları ve dahili USB 3.0 yuvasına sahip. Bu özellikleri ile anakart, muadil Micro-ATX alternatiflere oranla standart bir eğri çiziyor.

Ekstralar;

Her ne kadar Micro-ATX formumda standart bir özellik tablosu ile karşı karşıya geliyor olsak da GRYPHON Z87, sadece TUF serisine ait ve şu an piyasada Asus hariç hiç bir markanın üzerinde göremeyeceğiniz ekstralarla donatılmış durumda. Çok sayıdaki ısı algılayıcısı sayesinde anakart üzerindeki bileşenlerin sıcaklığını gerçek zamanlı olarak kullanıcısına iletebilmesini sağlayan Thermal Radar, MOSFET’ler/yongaseti üzerinde bulunan ve ısıyı daha geniş bir alana dağıtabilme yeteneğine sahip seramikten üretilen “CeraM!X ” tarzı soğutma yanında, ESD (elektrostatik boşalma) koruma, kişiselleştirilebilen fan ayarları, USB 3.0 Boost, USB BIOS Flashback, USB Charger+, DIGI+ Power Control ve Remote GO! gibi özellikleri barındırıyor. Zaten anakartın 5 yıl garanti ile birlikte satılması, Asus’un GRYPHON Z87’ye ne kadar güvendiğinin açık bir göstergesi.

Asus’un Sabertooth P67 modeli ile geçiş yaptığı termal zırh, GRYPHON Z87’ye de uyarlanmış durumda, ancak bir önceki sayfada bahsettiğimiz gibi Armor Kit’i ekstra ücret ödeyerek satın almanız gerekiyor. Zırh, anakartı dış etkilerden ve özellikle tozlanmadan koruyup, hava kanalı oluşturarak anakart bileşenlerini soğutan bir yapıda tasarlanmış. Ayrı satılma nedendi ise: GRYPHON Z87’nin üretim maliyetini düşürmek.

Satın alma aşamasında: yazının başında belirttiğimiz gibi Sabertooth serisi sağlam/dayanıklı modelleri yüksek kararlılık ve düşük güç tüketimi ile, bu özellikleri arayan kullanıcıları hedefliyor. Eğer Z87 platformunu, çoklu ekran kartı kullanımı/hızaşırtma ile harmanlamak isterseniz ve askeri standartlara uygun sağlam bileşenlere sahip bir anakartım olsun derseniz, GRYPHON Z87 satın alma listenizde mutlaka yer almalı.

Anakartın satış fiyatı yaklaşık 200-210$ civarında. Armor Kit henüz Türkiye’ye giriş yapmadı ve yurtdışında 45$’a satılıyor. Rakam, Türkiye’de bir miktar daha artacaktır.

ali-yeni-set_r2_c6

[/tab]

[end_tabset]