Anasayfa Haber NASA Warp Motoru İnşaa Etmeye Çalışıyor

NASA Warp Motoru İnşaa Etmeye Çalışıyor

Işıktan daha hızlı hareket edebilmek için çalışmalar sürdürülüyor.
Işıktan daha hızlı hareket edebilmek için çalışmalar sürdürülüyor.

NASA, ışık hızından hızlı gidebilmek için çalışmalara başlıyor.

Geçtiğimiz yıl NASA’daki araştırmacılardan kurulan ufak bir ekip Warp Motoru teknolojisini laboratuvar ortamında geliştirmek için çalışmalara başladı. Çalışma Harold “Sonny” White liderliğinde sürüyor. Araştırma her ne kadar hayal gibi gözükse de, eğer başarılıya ulaşırsa Warp Motoru’nun çalışma prensiplerini anlayabileceğiz. Bu motora sahip bir uzay gemisinin neye benzeyeceğini ve Warp hızında yolculuk etmenin gizemleri ortaya çıkarılacak.

Konu yıldızlararası seyahet etmek olduğunda, ışık hızından daha hızlı gidebilmek gerekiyor. Bu sayede uzayın engin boşluğundaki gezegenlere ve yıldızlara ulaşılabilir. Bize en yakın yıldız sistemi Alpha Centauri, 4 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Şu zamanlarda bizim Güneş Sistemimizden çıkmakta olan Voyager-1, 62.136 Km/h ile seyahet ediyor. Bu hızlı Alpha Centauri’ye ulaşmak isteseydik 67.000 yıllık bir yolculuk olacaktı. İnsan hayatı göz önünde bulundurulduğunda bu imkansız bir seyahat olurdu. Warp Motoru dışında İon Motorları fikri var. Ancak bu motorlar sayesinde de yolculuğu sadece birkaç bin yıla indirebiliyoruz. Warp Motorları gerçekliğe kavuşursa, uzay yolculuğu oldukça basite indirgenecek.

Warp Motorlarının prensibinde, ışık hızından hızlı hareket etmek yatıyor. Bunun için de uzay-zaman çizgisinin bükülmesi gerekiyor. Miguel Alcubierre’nin üzerinde çalıştığı cihaz, uzay gemisi etrafında bir Warp Baloncuğu oluşturmayı amaçlıyor. Bu sayede ışıktan 10 kat daha hızlı yol katedilebilir. Tabii bu fikri hayata geçirmek için teorik olduğu kadar deneysel kısıtlamalar da mevcut. Alcubierre’nin cihazı hakkında da sayısız problem mevcut. Bunlardan biri baloncuğun içerisinde kalan mürettebatın hayatta kalıp kalmayacağı. En korkuncu ise varılacak noktanın Warp Baloncuğu yüzünden tamamen yok olması.

White'ın üzerinde çalıştığı Alcubierre Motoru prensibiyle hazırlanmış bir Warp Motoru.

Geçtiğimiz yıl Sonny White, Alcubierre Motoru’nu değiştirmeye yönelik yeni çalışmalara girişti. Bunlardan ilki enerji gereksinimi azaltmak üzerineydi. Çünkü motorun çalışması için Jupiter’in kütle-enerjisi kadar yakıta ihtiyaç duyulacaktı. White’in çalışmasıyla Voyager-1’in tükettiği enerjiyle, bu plan hayata geçirebilir. Yakıt sözünü her ne kadar kullanmış olsak da, motorun çalışabilmesi için kütle-enerjisine ihtiyacı var. Bu enerjinin ne tarz bir enerji olduğu ise henüz bilinmiyor. Gözlemlenebilen uzay içerisinde bilinmeyen birçok enerji çeşidi mevcut. NASA’nın araştırmadaki önceliği, enerji gereksinimini karşılayabilmek ve cihazı dairesel bir yapıya oturtabilmek.

NASA, araştırma hakkında Sonny White’a fazlasıyla güveniyor. 2012 yılından beri ortaya koyduğu çalışmalar oldukça ilgi çekici. Özellikle Warp Baloncuğu yapısı hakkında oluşturduğu makaleler Superluminal (Işıktan Hızlı) araştırmaları için önemli sayılıyor. White “Normalde 4 Km/h ile yürürsünüz. Eğer hava alanlarındaki yürüyen banda binerseniz ve sabit durursanız hızınız gene aynı kalır. Ancak banda binmeyenler sizin daha hızlı hareket ettiğinizi düşünür. İşte ışık hızında ve ondan daha hızlı gidebilmek de bu tarz bir düşünce. Yani görecelik üzerine kurulu” dedi.

Peki Warp Motoruna sahip bir uzay gemisi nasıl görünürdü? Öncelikle basit bir Amerikan futbolu topu düşünün. Topun tam göbeğinden geçen dairesel bir hat vardır. Bu hat tutturulması için bir dizi sütun dikişi ile desteklenir. Top mürettebatın ve geminin içindeki robotik sistemlerin olduğu yerdir. Halka ise enerjiyi sağlayacak bilinmeyen kütle-enerjisidir. Yani etrafına sarılıdır.

White, konu hakkında meraklılarını uyarıyor. Warp Motorlarına ulaşabilmek için önümüzde daha çok uzun zaman var. NASA araştırma takımı şu an için bu spesifik olayı prensipleştirmeye çalışıyor. Ayrıca takımın açıklamasına göre yapılacak olan Warp Baloncuğu, gerçek dünya üzerinde oldukça mikroskobik boyutlarda olacak. Ancak prototip hakkında bize fikir verebilecek. Bir otomobil büyüklüğünde Warp Motorları inşaa etmek için en azından 100 yıl kadar vaktimiz var. Tabii bir de bu motora enerji sağlayacak o bilinmeyen maddeyi bulmak gerekiyor.