Anasayfa Haber Birleşik Krallık’ın Orta-Doğu’da Gizli Üssü Var

Birleşik Krallık’ın Orta-Doğu’da Gizli Üssü Var

Snowden Dosyaları

The Independent gazetesinin ortaya çıkardığı habere göre, Birleşik Krallık gizli görevleri için Orta-Doğu’daki üssünü kullanıyor.

Birleşik Krallık’a bağlı gizli servislerin, birçok görev için Orta-Doğu’ya konuşlandırılmış bir üste çalıştığı ortaya çıkarıldı. The Independent gazetesinin ortaya çıkardığı habere göre bu üs sayesinde e-mailler, telefon aramaları ve web akışı kontrol ediliyor ve bilgi toplanıyor. Toplanan bilgi başta ABD Gizli Servis’i olmak üzere birçok ajansa gönderiliyor. İngilizler bunun için sualtı fiber-optik kabloları kullandığı düşünülüyor.

Bilgiler, Güneybatı İngiltere’deki Cheltanham’da bulunan Hükümet Haberleşme Üssü (Government Communications Headquarters)’ne gönderiliyor. Bu üsse gelinen bilgiler ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’yla paylaşılıyor. Ortaya çıkarılan belgelerin isimleri Snowden olarak biliniyor. Bu belgelerin ortadan kaldırıldığı söyleniyor.

Independent gazetesi Snowden dosyalarına nasıl ulaştığını açıklamıyor. İngiliz terörle mücadele polisi, geçtiğimiz günlerde Snowden raporları hakkında birçok kişiyi takibe almaya başladı. Soruşturmalar sürüyor. Soruşturmaya dahil edilen isimlerden birisi de Guardian’da gazetecilik yapan Glenn Greenwald’ın erkek arkadaşı oldu. Şu an konu hakkında detaylı bilgi yok. Ancak Snowden belgelerin gerçekliği, İngiltere’nin Orta-Doğu’da sergilemeye çalıştığı tarafsızlığını yok edebilir. Ayrıca gazetecilerin özgür konuşma hakları ellerinden alındığı için halktan da tepkiler yağıyor.