Anasayfa Makale İncelemeler Reeder TV İncelemesi

Reeder TV İncelemesi

Yerleşik web tarayıcısı, çokluortam desteği bulunmayan LCD/Plasma ve tüplü TV’ler için geliştirilen, Android tabanlı Reeder TV’yi inceliyoruz. 

Hikaye; 1988 yılında Japon firması Sharp’ın ürettiği ilk 14″lik ekrana sahip LCD TV ile başladı. Ardından 1997’de Fujitsu’nun 42″lik Plasma’sı ve son olarak da 2004 yılında Sony yapımı LED TV ile tanıştık. 1080p görüntü kalitesi ve çokluortam desteğiyle bu ince yapılı televizyonlar, bir zamanların rakipsiz tüplü modellerini an itibariyle neredeyse piyasadan silmiş durumdalar.

Günümüzün televizyonları, kablolu/karasal/uydu yayınlarını izletme dışında, internet tarayıcısı ve ortam oynatıcısı gibi pek çok teknolojik yeniliğe sahip. Neredeyse orta seviye fotoğraf makinesi kıvamında resim çekebilen akıllı cep telefonların icadından sonra  satış rakamları azaltan gerçek fotoğraf makinelerinde olduğu gibi, televizyonlar da yakın bir süre sonra ağ bağlantısı ve işletim sistemi desteği ile bilgisayarların dahi tozunu attıracak seviyeye gelecekler.

Ancak; harekete/sese duyarlı algılayıcı, yüz tanıma destekli dahili kamera ve spor aktivitelerinin TV ile senkronize edilebildiği Fitness tarzı yüksek teknolojiyi barındıran LCD/Plasma TV’lerin fiyatları, şu an ulaşılabilirlik seviyesinin bir hayli üstünde. Hatta 3840 × 2160 piksel çözünürlüğe sahip 84″lik UHD (Ultra HD-4K) televizyona vereceğiniz nakitle, neredeyse küçük çaplı bir ev satın alabiliyorsunuz.

Eski model LCD/Plasma TV’den kurtulup bir an önce yeni nesil akıllı bir TV alma düşüncesi her ne kadar heyecan verici bir hayal olsa da, pek çok kullanıcının bütçesini zorlayacaktır. Peki; üretim tarihi nedeniyle teknolojik pek çok yeniliği kaçırmış LCD/Plasma, hatta tüplü televizyonumuzu bile akıllı hale getirebilir miyiz?

ReedPad tabletler ve Reeder e-kitap okuyucuları ile tanıdığımız Reeder’ın incelemeye gelen Reeder TV’si, bu düşünceyi gerçekleştirmek için tasarlanmış ilginç bir ürün. Temel yapısı, pek çoğumuzun kullandığı tabletler ile bire bir aynı. Hatta ürün için: tabletin, ekransız versiyonu yorumunu yapabiliriz. Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile gelen ve HDMI görüntü çıkışı, WiFi/Ethernet bağlantısı, USB 2.0 arayüzü ile Reeder TV, ağ bağlantısı ve çokluortam desteği bulunmayan televizyon sahiplerini hedefliyor.

Ürün Özellikleri

  • İşlemci : 1.2GHz Allwinner A10
  • Grafik Arabirimi : MALI – 400MP
  • Dahili Bellek : 1GB DDR III
  • Giriş/Çıkışlar:  2 x USB 2.0, LAN (RJ45), optik ses çıkışı, HDMI görüntü çıkışı, güç girişi, AV girişi, SD kart yuvası
  • İşletim sistemi : Android 4.0 Ice Cream Sandwich
  • Görüntü Çıkış Çözünürlüğü : 1080p, 1080i, 720p, 720i, 576p, 480p
  • Ağ Bağlantısı : 2.4GHz Wi-Fi, 802.11b/g/n, RJ45 10/100Mbps Ethernet
  • Desteklenen formatlar : AVI, AZW, BMP, CHM, DJVU, DOC, EPUB, EPUB (DRM/şifreli), GIF, HTML, JPEG, MOBI, MP3, MP4, PDF Belgesi, PDF (DRM/şifreli), PNG, PPT, PRC, RTF, TXT, TXT, WMW, WMA, XLS
  • Web Desteği : Adobe Flash 12, HTML 5
  • Dil Desteği : Almanca, Arapça, Çince, English, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Türkçe

Reeder TV, aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi LCD/Plasma TV altında/yanında kullanılmak üzere tasarlanmış bir “set üstü” cihaz. Günümüzün elektronik eşyalarında trend olan beyaz renkli gövdesi, yumuşak ve son derece estetik sayılabilecek bir tasarıma sahip. Üst kısıma, uzaktan kumandadan bağımsız olarak kullanılabilen bir açma/kapama butonu yerleştirilmiş:

Reeder TV (3)

Cihazın dünya ile iletişimi sağlayan giriş/çıkışlar arka tarafta. Burada: AV çıkışı, sayısal ses çıkışı, 2 x USB 2.0, LAN (RJ45), HDMI görüntü çıkışı ve güç giriş yuvası yer alıyor:

Ön bölümde ise, tabletlerde olduğu gibi SD/MS/MMC destekli bir kart yuvası var:

Alt yüz, Reeder TV’nin çalışırken üreteceği ısının dağıtılması adına ızgara ile takviye edilmiş. İlave olarak tabanda, bir hayli hafif olan cihazın zemine tutunmasını sağlayan dört adet lastik ayak yer alıyor:

Muhtemelen aklınıza gelmiştir: “Android tabanlı Reeder TV’de, dokunmatik ekran olmadan nasıl oyun oynayabiliriz” sorusu. Firma bunun için tasarım harikası bir uzaktan kumanda geliştirmiş. Daha önce Logitech MX Air ile tanıştığımız Air Mouse (tam Türkçe’si: Hava Faresi) teknolojisini barındıran uzaktan kumanda, hareket sensörü sayesinde oturduğunuz yerden kalkmadan oyun dahil tüm uygulamaları sorunsuz bir şekilde çalıştırabiliyorsunuz. Kumandanın ön/üst yüzünde: açma/kapama yanında, Android işletim sistmemini bağlayan ses artırma/azaltma, masaüstüne geçiş, geri işlem ve tarayıcıya geçiş butonları bulunuyor. Alt kısımda ise video/müzikler için kullanılan ileri/seri sarma, oynatma/durdurma, bir önceki/sonraki dosya, bilgi ve ses kapatma, ses seçimi (çoklu ses desteğine sahip videolar için) , alt yazı fonksiyonları yer alıyor:

Diğer yüzde ise; tarayıcı ve sosyal medya uygulamaları ve Android için gerekli olan yazım işlemi için geliştirilen QWERTY klavye var:

Uzaktan kumandanın pil yuvası, klavyenin bulunduğu yüzde. Burada aynı zamanda, kumandanın alıcısı da yer alıyor:

3 Yorumlar

  1. Haluk Bey,

    Reeder TV’yi birebir kullanan biri olarak paylasacagim bilgilerin bu urunun alinmadan once bilinmesi gerektigini dusunuyorum.

    1) Guncelleme: Internet uzerinden ya da bilgisayariniza baglayip bu urune ait ozel bir programla guncelleme yapilamiyor.

    Baglanti kurdugumda sorumlu firma Phoenixcard (Çin orijinli) adli bir programin kullanilarak .iso olarak gelen bir guncelleme dosyasinin SD karta yazilmasi ve bu SD kartla cihazin acilmasi gerektigini bildirdi. Hem Phoenixcard hem de guncelleme dosyasinin linkerini gonderdiler. Ayrica gonderdikleri kilavuz dosyasinda Phoenixcard programinin Windows XP sistemli bir bilgisayarda calistigini bildirdiler. Bulunmasinin gunumuzde zor olmasina ragmen Windows XP sistemli bir bilgisayarda programi calistiramadim (Phoenixcard programiyla ilgili arama yaparsaniz bu problemin cok yaygin oldugunu gorebilirsiniz).

    2) Teknik Servis: Guncellemeyi kendim yapamadigim icin cihazi firmanin teknik servisine gonderdim. Servis oncesi prosedur ile ilgili, servis suresince ise cihazin durumuyla ilgili telefonla baglanti kurmaya calistigimda kimseyle konusamadim. Telefon actiginiz zaman internet sayfalarinda bir hesap acip oradan yardim alinmasi gerektigi bildiriliyor. Cihaz yaklasik 20 gun serviste kaldi, bunun 10 gunu internet sitelerinde durumu kontrol ettigimde “test ediliyor” ibaresiyle gosterildi. Bu surec icerisinde sorularim, ben ne zaman ikinci kez daha israrli sorduysam yanitlandi. Cihaz bana gonderildiginde guncelleme versiyonunu kontrol ettigimde cihazi gondermeden once not aldigim versiyon numarasiyla ayni oldugunu gordum.

    3) Digiturk uyumu: Cihazi alma sebebim Digiturk’un “Diledigin Yerde” programini bu cihaz sayesinde TV’mde kullanarak kutuyu ihtiyac olmadan hesap numarami girerek paketimdeki yayinlara ulasmakti. Fakat cihaz bu programla uyumsuz, canli yayinlarda sorun yok fakat dizi ve filmleri yeniden seyrettirme ozelligi calismiyor. Bu sebepten dolayi teknik servisleriyle baglanti kurunca bana guncelleme yapilmasi gerektigi bildirildi ve yukarida anlattigim tecrubeyi yasadim.

    Teknik servise yazdigim son mesajda cihazin elime gectigini fakat ayni problemin surdugu soyledigim mesaja cevaben firma Diledigin Yerde programinin sadece telefonlar icin uretildigini, tabletlerle uyumlu olmadigini yazdi. Yani, bunu bana en basta soylemek yerine cihazi benden guncellemek icin alip, 20 gun serviste bekletip, ki bunun 10 gunu test icin harcandi, sonrasinda bana geri gonderdiklerinde soylediler. Isin komigi, tabletimde aylardir bu programi sorunsuz kullandigim gercegini gectim, mesajlarini okurken karsimda acik olan televizyondaki Digiturk reklaminda bangir bangir bilgisayarinda, telefonunda, tabletinde izle deniliyordu…

    Bakin, Reeder TV’yi komple kotulemek istemiyorum, cihaz gercekten cok zarif ve guzel. Sonuc olarak kisitli da olsa hala kullaniyorum. Herkesin kullanim sebebi farkli olabilir; bazilari sirf oyun icin, bazilari sosyal uygulamalar icin, bazilari da benim gibi televizyon kanallarini internet uzerinden seyretmek icin kullanabilir. Fakat cihazi guncellemenin bu kadar sorunlu oldugu bilsem ve hatta guncellemenin Windows XP’li bir bilgisayar gerektirdigi kutusunda okusam (ki bu bilgi mutlaka yazilmali) ben kesinlikle bu urunu almazdim.

    Tesekkurler,

  2. Yorumları okuduktan sonra sanıyorum piyasaya buna yakın modeller girer veya bir üst seviyesi çıkar diye kendimi beklemeye aldım. Güncelleme yapabilmesi benim için önemli, keşke internete bağlanma özelliği olduğu gibi bir de sitesine girip güncellemesini yapabilse kendi başına bu konuda insanları niye uğraştırıyor anlamak güç. Onun dışında fiyatı iyi bu fiyata bu performans makul sayılabilir. Sonuçta ekranı olmayan bir tablet bu, öyle değil mi?

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version