Anasayfa Teknoloji İlk Kuantum Metamadde Daha Çok Soruya Yol Açtı

İlk Kuantum Metamadde Daha Çok Soruya Yol Açtı

Kuantum Metamadde'nin elde edilebilmesi için negatif yapıdaki yansımalar/kırıcılar kullanılıyor.
Kuantum Metamadde'nin elde edilebilmesi için negatif yapıdaki yansımalar/kırıcılar kullanılıyor.
Kuantum Metamadde'nin elde edilebilmesi için negatif yapıdaki yansımalar/kırıcılar kullanılıyor.
Kuantum Metamadde’nin elde edilebilmesi için negatif yapıdaki yansımalar/kırıcılar kullanılıyor.

Bilim-insanları ilk kez kuantum metamadde elde etmeyi başardı.

Alman bilim-insanları, Dünya’nın ilk kuantum metamaddeyi elde etmeyi başardı. Bilim-insanları elde edilen metamaddenin sorulara cevap vermesini umut ederken, daha fazla soruyla karşılaştı. Kuantum fiziği üzerine araştırma yapan grup, yeni keşfettikleri dünya karşısında şaşkına döndü.

Elde edilen madde, doğa içerisinde bulunmuyor. Negatif yönde kırıcı yapıya sahip bu materyal, ışığı hiç tahmin edilmedik yönlere doğru bükebiliyor. Bu sayede görünmezlik pelerini gibi enteresan çalışmaları hayata geçirebiliriz.

Pratikte, bilim-insanları negatif kırıcı yapıdaki efekti, açık halka rezonatörler sayesinde elde edebiliyorlar. Basitçe anlatmak gerekirse, iki adet C-şekline sahip eş merkezli ve manyetik özellik göstermeyen metal kullanılıyor. Bu operasyondaki asıl metod, araştırmanın dışına çıkacak cinsten. Ancak halkaların yapısı ve aradaki mesafenin konumu, rezonatörlerin frekansını etkileyebiliyor. Ayrıca radyasyon seviyesinde de kırılma ortaya çıkıyor. Metamaddelerin oluşturulmasında karşılaşılan en önemli problem açık halkalı rezanatörlerin oldukça düşük seviyedeki frekanslara ayarlanabilmesi. Bu da spektrum üzerindeki tüm dalgaların incelenmesini zorlaştırıyor. Bu yüzden görünmezlik pelerini gibi fikirler hayata geçirilemiyor.

Ortaya çıkarılan kuantum metamadde.
Ortaya çıkarılan kuantum metamadde.

Almanya, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim-insanları 20 alüminyum kubit içerisine mikrodalga rezanatörleri yerleştirdi. Bu da ortaya oldukça az da olsa kuantum metamaddesi çıkartmaya yaradı. Mikrodalgalar, kuantum metamaddesinin belirli frekanslarıyla buluştuğunda, fotonlar içeride hareket etmeye başlıyor. Böylece 20 kubit ile etkileşime girebiliyor. Sonucunda ise farklı bir evreye geçiliyor. Bu evre değişikliği sırasında, bilim-insanları oldukça ilginç bir sonuçla karşılaştı. 8 kadar kubitin fotonları etkilediği anlaşıldı. Süre geçtikçe bu 8 parça, 4’lü gruplara bölündü. Bunun neden olduğu bilinmiyor. Ancak araştırmaların sürdüğü belirtildi.

Olası araştırma sonuçlarına göre bu ortaya çıkarılan kuantum metamaddesi foton dedektörü olarak kullanılabilir. Bu sayede mühendisler için yeni tasarımların yolu açılır.