Anasayfa Haber Almanlar Dinlenmek İstemiyor!

Almanlar Dinlenmek İstemiyor!

angela_merkel

Yabancı bir gizli servisin Angela Merkel’in telefonunu dinlemesi Deutsche Telekom’u harekete geçirdi.

Geçtiğimiz günlerde Almanya şansölyesi Angela Merkel’in cep telefonunun yabancı bir gizli servis tarafından dinlendiğine dair haberler basına yansımıştı. Bu haberlere göre Merkel doğrudan ABD başkanı Obama’yı arayarak, bu skandalın arkasında Amerikan gizli servislerinin olup olmadığını da sormuştu. Bu olaylar, aslında uzun zamandır ülkeler arasında yaşanmakta olan siber savaşın su yüzüne çıkan bir parçasından başka bir şey değil.

Almanya’nın en büyük haberleşme firmalarından Deutsche Telekom yetkilileri tarafından yapılan bir açıklama, firmanın Almanya içindeki internet trafiğini yabancı gizli servislerin etkisinden korumak için bir çalışma başlattığına işaret ediyor. Bu açıklamaya göre Deutsche Telekom’un maksadı, Almanya içinde hizmet veren diğer servis sağlayıcılarla birlikte çalışarak, Almanya içindeki internet trafiğini ve buna bağlı diğer dijital haberleşme kanallarını yabancı gizli servislerden gelecek saldırılara karşı güvence altına almak.

Ancak konuyla ilgili görüş bildiren pek çok uzmana göre, Deutsche Telekom’un bu girişimi gerçekte devlete ve halka karşı yapılan bir halkla ilişkiler çalışmasından öteye gitmeyecek. Herşeyden önce DT ile rakip servis sağlayıcılar arasında bu türden bir ortak çalışmanın yapılması çok zor görülüyor. Bunun da ötesinde, internetin serbest akan veri yapısı nedeniyle bu tür bir girişim çok ciddi alt yapı değişiklikleri olmadan işe yarayamaz. Bugün Almanya’da var olan internet alt yapısı üzerinde bu türden bir filtreleme işlemi yapabilmek pek mümkün değil. Almanya kökenli herhangi bir kullanıcının Google ya da Facebook gibi sunucuları ülke dışında bulunan herhangi bir servisi kullanmaya kalkması bile, bu türden bir kontrol mekanizmasını kırmaya yetiyor.

Tabii ki Çin, İran ve Kuzey Kore gibi internet akışını tamamen kontrol altında tutabilen ülkeler var, ancak onların kurdukları kontrol mekanizmaları çok farklı. Bu ülkeler doğrudan kendi yerel ağlarını oluşturmuş ve tüm veri akışını kontrol altına almış durumdalar. Öncelikli hedefleri de kendi vatandaşlarının bilgiye serbestçe erişimini engellemek. Oysa Almanya’da bu türden bir devlet kontrolü söz konusu değil, olması da pek ihtimal dahilinde değil.

Öte yandan, tüm interneti filtreden geçirmeden, sırf Alman vatandaşlarının veri güvenliğini sağlamak pek kolay değil, ancak bir yolu var. Yakın zamanda Brezilya’nın başlattığı bir girişim, ülke içinde hizmet verecek tüm web sitelerinin sunucularının ülkenin fiziki sınırları içinde olmasını zorunlu kılmayı amaçlıyor. Almanya’da da buna benzer bir girişimin olabileceği söyleniyor. Ne var ki bunu yapmak da söylemekten zor, çünkü dünya çapında çalışan Google, Facebook, Microsoft gibi çok sayıda firmanın operasyonlarını yerel ölçekte yeniden kurması gerekecektir. Bu da şüphesiz çokuluslu firmaların hoş bakmayacağı bir öneri.