Anasayfa Haber Intel, ARM İşlemci Üretecek!

Intel, ARM İşlemci Üretecek!

altera

Tarihte bir ilk: Intel, ARM tabanlı 64 bitlik işlemci üretecek! İşte Intel’in mobil geleceğini değiştirebilecek hamle…

İşlemci pazarı tarihinde şimdiye kadar görülmemiş bir şey gerçekleşmek üzere. Intel, Altera firması için rakibi olan 64-bitlik ARM tabanlı işlemciyi üretmeyi kabul etti. Altera, ARM geliştiricileri konferansında  yeni üreteceği Stratix 10 sistemi için, Intel tarafından üretilecek olan 64-bitlik ARM Cortex A53 işlemcinin kullanılacağını resmen kabul etti.

Dört çekirdekli olacak olan işlemci, 14nm‘lik mimariye sahip olacak. Intel’in Haswell serisi dahil çoğu işlemcisi 22nm’lik mimariye sahip. 14nm’lik Broadwell serisi ise bazı sorunlardan dolayı 2014 yılına ertelendi. Ayrıca Intel bu işlemcinin, üretecekleri ilk 64-bit dört çekirdekli ARM işlemci olduğunu doğruladı.

Bu gelişme, beraberinde pek çok soru işareti ile birlikte bazı dedikoduları da getirdi. Genel olarak Intel’in fiyat ve güç tüketimi konusunda ARM ile yarışamadığı uzun süredir dile getiriliyor. Son yaşanan gelişmeler ise bunu doğrular nitelikte. Intel, Stratix 10 için üreteceği işlemcilerin 2014 yılına hazır olacağını belirtti.