Anasayfa Haber Patriot Gidiyor, MEADS Geliyor

Patriot Gidiyor, MEADS Geliyor

MEADS_batarya

MEADS füze savunma sistemi başarıyla test edildi.

MEADS (Medium Extended Air Defense System) bir süredir Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve İtalya tarafından ortaklaşa geliştirilmekte olan bir hava savunma sistemidir. Bu sistem, uzun zamandır eskidiğinden yakınılan Patriot füze sisteminin yerini alması için geliştiriliyordu. 6 Kasım günü Amerika’daki New Mexico’da bulunan White Sands füze üssünde atış denemeleri yapılan MEADS, bu sınavdan başarıyla geçmiş gibi görünüyor.

Testlerde aynı anda iki farklı açıdan yaklaşan savaş uçakları ve güdümlü füzelere karşı ateşlenen MEADS füzeleri, hedeflerini başarıyla vurmuşlar. Testlerde kullanılan uçak, servisten kaldırılan ve uzaktan kumandalı hedef dronuna dönüştürülen bir F-4 Phantom. MEADS sistemi aynı anda birden fazla ve farklı türden hedefe başarıyla kilitlenip, vurabildiğini böylece göstermiş oluyor. MEADS platformu bir adet geniş ufuk radarı taşıyan kamyon, bir adet atış kumanda merkezi kamyonu ve bunlara bağlı olarak atış yapan bir ya da daha fazla sayıda füze bataryası kamyonundan oluşuyor. Her bataryada sekiz tüp bulunuyor ve bunlar ardı ardına ateşlenebiliyor.

Ne var ki üç ülkenin ortak çalışmasına rağmen, Amerikan devletinin henüz bu sisteme resmi onay vermediği de biliniyor, yani Amerikan ordusunun bu savunma sistemini alıp almayacağı kesin değil. Yapılan atış testlerinin başarılı olması bu sebepten önemli, çünkü Patriot sisteminin artık emekliye ayrılmasını isteyenlerin eline koz geçmiş olacak.

Patriot füze savunma sistemi halen NATO bünyesinde bolca kullanılan bir hava savunma sistemidir. Tasarımı 1980’li yıllara dayanan Patriot sistemi, özellikle Orta Doğu’da bolca kullanıldı, halen İsrail’in envanterinde de bulunuyor. Ancak uzmanlar bu sistemin özellikle hedef bilgisayarının hayli sorunlu olduğunu, sık sık hedeflerini kaçırdığını bildiriyorlar. MEADS ise çok daha gelişmiş bir radar ve hedefleme sistemine sahip, çünkü çok daha yeni bir tasarım.