Anasayfa Haber Çinli Ay Gezgini, NASA’nın Görevini Baltalayabilir

Çinli Ay Gezgini, NASA’nın Görevini Baltalayabilir

Çin'in ilk Ay Projesi, önümüzdeki ay hayata geçirilecek.
Çin'in ilk Ay Projesi, önümüzdeki ay hayata geçirilecek.
Çin'in ilk Ay Projesi, önümüzdeki ay hayata geçirilecek.
Çin’in ilk Ay Projesi, önümüzdeki ay hayata geçirilecek.

Çin Halk Cumhuriyeti, Aralık ayında tek uydumuz üzerine bir keşif sondası gönderecek. NASA, kendi görevinin tehlikeye düşeceğini düşünüyor.

Çin’in ilk robotik Ay sondası, önümüzdeki ay fırlatılacak. Çinli bilim-insanlarının geliştirdiği sondaya Chang’e 3 adı verildi. Chang’e 3, 3B roketi ile Aralık ayının başında fırlatılacak.

Chang’e 3, ilk önce Ay yörüngesinde tur atacak ve yüzey hakkında bilgi toplayacak. Daha sonra yüzeye iniş için en uygun yeri bulmaya çalışacak. Sonda yüzeye iniş yaptığında, içerisinde ufak bir gezgin çıkacak ve Ay yüzeyinden bilgi toplayıp, Dünya’ya gönderecek.

NASA, bu projenin kendi LADEE görevini tehlikeye atacağını düşünüyor. Çinlilerin uzay projesinin, LADEE’nin görevini etkileyebileceği yönünde korkuları mevcut.

LADEE, Ay yüzeyi ve atmosferi hakkında bilgi toparlamaya çalışıyor. Chang’e 3’ün kullanacağı yakıtlar bu görevden edinilecek bilgileri etkileyebilir. Ancak bu durum NASA’nın işine de yarayabilir. Çin Halk Cumhuriyeti, Chang’e 3’ü gizli bir proje olarak geliştirmiş ve kullandığı ekipman hakkında bilgi vermemişti. LADEE buradan edinecek bilgiler ile sondanın yapısı hakkında bazı bilgileri ortaya çıkarabilir.

NASA yönetimi, Çin Hükümeti’ne bu konuda çağrıda bulundu. Görevlerin çakışmaması için ortak çalışma teklif edildi. Ancak Çin tarafından henüz bir ses çıkmadı.