Anasayfa Teknoloji USB 3.0 Kablosu ile 100W’lık Güç Aktarmak

USB 3.0 Kablosu ile 100W’lık Güç Aktarmak

USB Power Delivery, USB teknolojisini bir adım ileriye taşıyor.
USB Power Delivery, USB teknolojisini bir adım ileriye taşıyor.
USB Power Delivery, USB teknolojisini bir adım ileriye taşıyor.
USB Power Delivery, USB teknolojisini bir adım ileriye taşıyor.

USB Power Delivery adı verilen yapı sayesinde, USB kablosu üzerinden 100 Wattlık güç aktarılabilecek.

USB bağlantı noktaları, bugünkü en pratik veri aktarımını sağlayan teknolojiye sahip. Ancak bunun bir de güç aktarma yüzü var. USB 2.0 teknolojisi 500 mA seviyeye kadar destek sağlıyor. USB 3.0 ile bunu 900 mA’ya yükseltmişlerdir. İki teknolojide de standart kablo üzerinden 1.5 amp gücünde elektrik akımı geçebiliyordu. Ancak USB Power Delivery adı verilen yapı sayesinde bu bildiklerimiz değişebilir.

En geç 2015 yılında piyasaya sunulması beklenen USB Power Delivery, geliştirici firma tarafından test edildi. FPGA sürümüne ait USB 3.0 testlerinde anakart üzerinden sabit sürücüye güç aktarımı yapıldı. Test sırasında standart 3.5-inçlik bir sürücü kullanıldı.

Açıklamalara göre bu yeni yapı 20 Volt gücünde 100 Wattlık enerji aktarımı yapabiliyor. Yani monitörleri, ekran kartlarını, adaptörleri ve birçok sürücü bağlantısını kaldırabilecek seviyede. Bunun da ötesinde Power Delivery, esnek yapısı sayesinde tüm sistemlere uyumluluk sağlayabiliyor. Kullanıcı Power Delivery’nin aktarım seviyesini istediği gibi ayarlayabiliyor.

USB Power Delivery o kadar başarılı bir şekilde dizayn edilmiş ki, cihazlarınızı bozma ihtimali oldukça düşük. Bu sistem ile akıllı telefonunuzu şarj etmek isterseniz, cihazı yakma olasılığınız yok denecek kadar az.

Geliştirici firma aynı yapıyı USB 3.1 standartı için de test ettiklerini belirtti. Alınan sonuçlar ise oldukça olumlu. Eğer üretim gecikmezse 2014 yılı içerisinde piyasaya sürmek istiyorlar. Ancak piyasaya sürülmesi 2015 yılını bulacaktır.