Anasayfa Makale İncelemeler MSI Z87I Gaming AC Anakart İncelemesi

MSI Z87I Gaming AC Anakart İncelemesi

Sonuç

MSI Z87I Gaming AC (1)

MSI Z87I Gaming AC, daha önce incelediğimiz Z87A-GD65 ve GD45 Gaming modelleri ile aynı DNA’yı paylaşan, ancak ebatlar bazında ailenin en küçük bireyi sayılabilecek Mini-ITX formunda bir anakart. Büyük ağabeyleri gibi DrMOS II, Hi-c CAP, SFC ve Solid CAPS gibi Military Class IV sınıfı sağlam ve dayanıklı bileşenlerle donatılan Z87I Gaming AC, toplamda 16GB 3000MHz’e kadar (hızaşırtma ile) bellek kullanımı, 1 adet PCIex16 genişleme yuvası, 5 adet SATA 6Gbps portu, 802.11 ac destekli kablosuz ağ/Bluetooth 4.0 desteği ve geniş hızaşırtma seçeneklerine sahip.

MOSFET ve yongaseti soğutucularında Gaming temasını taşıyan anakartın UEFI BIOS’uda aynı tema ile harmanlanmış durumda. Online oyunlar/yüksek kaliteli medya akışları için maksimum ağ performansı sağlayan Killer Ethernet ve yüksek frekanslı farelerin (500 – 1000 Hz) tepki süresini 8 ms’den 1 ms’ye kadar düşüren Gaming Device Port, MSI’ın, Z87I Gaming AC’ye dahil ettiği diğer özellikler arasında sayabiliriz.

Satın alma aşamasında;

Şu an piyasada, ATX ve Micro-ATX’ler kadar geniş yelpazede Mini-ITX anakart seçeneği bulunmuyor. Bu yüzden SSF tarzı bir oyun sistemi kurmayı düşünüyorsanız ince eleyip sık dokumanızda fayda var.

Z87I Gaming AC; her ne kadar zengin hızaşırtma seçeneklerine sahip olsa da, içinde yaşayacağı kasanın ve en önemlisi işlemci soğutucusunun yetenekleriyle doğru orantılı olarak performans (hızaşırtma konusunda) gösterecektir. SFF sistemlerde kullanılan kasalar küçük ebatlarda olsalar da, aslında sanılanın aksine soğutma verimlikleri üst seviyededir. Bu konuya, birkaç gün sonra yayınlayacağımız bir rehberde detaylı olarak değineceğiz. Ancak Mini-ITX anakartların hızaşırtma yeteneklerini kısıtlayan kasalar değil, işlemci soğutucularıdır. Bu kasaların ortalama 200mm civarındaki yükseklikleri, yüksek profil olarak sınıflandırdığımız işlemci soğutucularının kullanılmasına engel olur. Diğer taraftan; 6 adet güç devresi, MOSFET soğutucusu ve Military Class 4 sınıfı bileşenleri ile Z87I Gaming AC, Mini-ITX formunda olmasına rağmen giriş ve orta seviye hızaşırtma girişimlerinin altından rahatlıkla kalkacaktır.

HTPC yani ev sinema sistemleri konusunda; giriş seviyesi bir LGA 1150 tabanlı bir işlemci ve 4GB’lık bir bellekle birlikte, anakartın sunduğu 802.11 ac kablosuz ağ, 7.1 kanal optik ve analog ses çıkışları yardımıyla sorunsuz bir şekilde yüksek tanımlı (HD) video ve çevresel ses deneyimi keyfi yaşayabilirsiniz. HTPC sistemde harici ekran kartı ihtiyacınız olmayacağı için, kullanacağınız kasanın yüksekliği de orantılı olarak azalacaktır.

Her ne kadar ebatları küçük olsa da Z87I Gaming AC, MSI’ın oyunculara yönelik tasarımı olan Gaming kanını taşıyan bir anakart. Bu yüzden tek PCIex16 yuvası PCIe 3.0 spesifikasyonunu destekliyor ve x6 bantgenişliği sunuyor. Bunun anlamı; tek slotta, herhangi bir üst seviye anakartla aynı performansı Z87I Gaming AC’de alabilirsiniz.

Eğer minik ölçülerde bir anakart edinmeyi düşünüyorsanız Z87I Gaming AC satın alma listenizde mutlaka yer almalı. Henüz Türkiye’de bulunmayan anakartı, yurda giriş yaptığında 199$ civarında satın alabilirsiniz.

Editörün Seçimi TAVSİYE EDER