Anasayfa Haber CryptoLocker’a Karşı Nasıl Önlem Alabilirim?

CryptoLocker’a Karşı Nasıl Önlem Alabilirim?

Güvenlik

Günümüzün en tehlikeli virüsü olan CryptoLocker’a karşı almanız gereken önlemleri sizler için sıraladık.

Eylül 2013 tarihinden itibaren, küresel çapta korku salan yeni bir virüsümüz var. İsmi CryptoLocker. Kendisi, Malware olarak adlandırdığımız zararlı yazılımların kardeşi Ransomware türüne giriyor. Ransomware ne demek derseniz, tam bir Türkçe karşılık veremeyeceğimi söylemeliyim. Ransom kelimesinin fidye olduğunu düşünürsek, kullanıcıların bilgilerini saklayarak, para isteyen zararlı yazılımlar olarak açıklayabiliriz.

CryptoLocker da Ransomware türüne giren bir tür yazılım. Henüz oldukça yeni; Ama tüm güvenlik sistemlerini altüst etmiş durumda. Eğer daha detaylı bilgi isterseniz daha önceden yazdığımız habere göz atabilirsiniz.

Nasıl Çalışıyor?

CryptoLocker

CryptoLocker basit bir trojan virüsü gibi bilgisayarınıza bulaşıyor. Özellike e-mail adreslerini kullanıyor. Bilmediğiniz bir kullanıcıdan gelen e-mailleri sakın açmayın! Açıklamalara göre CryptoLocker belirli bir bankanın ismiyle konu açarak size e-mail yollayabiliyormuş. Gelen adresin doğruluğundan emin değilseniz, açmamak en iyisi.

PC’ye bulaşan CryptoLocker, sisteminizde kendisini belli etmiyor. Kişisel bilgileriniz bulunduğu herhangi bir bölümü şifreleyerek kapatıyor. Daha sonrasında şifresi için sizden belirli bir miktar fidye parası istiyor. Eğer ödemezseniz tüm bilgileriniz bir süre sonra siliniyor.

Henüz CryptoLocker’ı tamamen defedecek bir anti-virüs güncellemesi gelmedi. Bulaştığı anda yakalarsanız oldukça şanslısınız. Ancak bilgiler şifrelendikten sonra anti-virüs programları bile etki etmiyor.

Ne Yapabilirim?

CryptoLocker bulaşan sistemlerde bu şekilde bir uyarı mesajı çıkıyor.
CryptoLocker bulaşan sistemlerde bu şekilde bir uyarı mesajı çıkıyor.

Öncelikle sistem güncellemelerinizin tam olduğundan emin olun. Ayrıca piyasadaki anti-virüs programlarından birinin son sürümüne sahip olmanız gerekiyor. Elbette ücretli bir programa sahipseniz daha iyi olur. Bu sayede virüs bulaştığı anda, program sayesinde önlemlerinizi alabilirsiniz.

CryptoLocker, dosyalarınızı şifrelediyse yapacağınız en temiz çözüm, sistem geri alma (Back-up). Bu sebeple sistem geri alma işleminizi zaman zaman kontrol edip güncelleyin. Burada size vereceğimiz en önemli tavsiye, sistemi fiziksel bir diske yazmamanız. Çünkü CryptoLocker PC’ye bağlı olan USB bellekleri bile kontrol edip, Back-up sistemlerini talan ediyor.

Dropbox, Google Drive ya da Skydrive gibi buluttabanlı saklama alanlarını tercih edin. Sisteminizi buradan yeniden geri getirebilirsiniz. En temiz çözüm şimdilik bu. Zaten bu tarz bulut-tabanlı alanlar size yeteri kadar alan sağlıyor. Herhangi birine sisteminizin yedek dosyalarını yükleyebilirsiniz. Böylece PC’nizde de yer kaplamamış olursunuz.

Elbette Anti-Malware programlarından birini de kullanabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğim gibi henüz bu virüs için net çözüm sağlayan bir program yok. Güvenlik firmaları, CryptoLocker’ın karmaşık yapısını kırmaya çalışıyor. Kısa zamanda bir çözüm bulunmazsa 2014 yılında bu virüsün ismini daha sık duyacağız!