Anasayfa Makale Retropat İlk Sabit Disk!

İlk Sabit Disk!

Bu resimde sabit diski kullanıcının arkasında görebilirsiniz.

Bu resimde sabit diski kullanıcının arkasında görebilirsiniz.
Bu resimde sabit diski kullanıcının arkasında görebilirsiniz.

Üretilen ilk sabit diskin IBM etiketi taşıdığını biliyor muydunuz?

Kişisel bilgisayarlar söz konusu olduğunda, sabit disklerin geçmişi o kadar da eski değildir. 1980’li yıllarda kullandığım Intel 8086 işlemcili PC, sadece 5.25 inçlik bir floppy disket yuvasına sahipti. Evdeki Amstrad 6128 bilgisayarımda ise 3 inçlik bir floppy sürücü vardı. Çevremde sabit diske sahip olan kullanıcı pek yoktu, bunlar ancak 1990’ların başında, Intel 386 işlemcilerle birlikte bilgisayarımızın bir parçası olmaya başladılar. O zaman bile kapasiteleri pek büyük sayılmazdı, 120 MB kapasiteli br sabit disk hayli büyük sayılıyordu. Ancak depolama alanları ne kadar küçük olsa da, o sabit disklerin bugünkü canavarlarla bir ortak noktaları vardı, boyutları PC kasasının içindeki yuvalara sığacak kadar küçüktü. Önceleri 5.25 inçlik yuvalar, sonrasında ise bugünkü standart olan 3.5 inçlik yuvalara sığıyor, kasanın güç kaynağından çektikleri elektrikle çalışabiliyorlardı. Zaten daha eski modellerle aralarındaki en büyük fark buydu, daha küçük boyutlara sahip olmaları.

Gerçekte bilgisayarlardaki sabit disklerin geçmişi çok daha eskiye gider. Piyasaya ilk çıkan sabit disk, IBM etiketi taşıyordu ve firmanın IBM 305 RAMAC kodlu bilgisayar sisteminin parçasıydı. IBM bu sistemi geliştirmeye 1951 yılında başlamış, ilk modeli 1956 yılında satışa sunmuştu. Yukarıda resmini gördüğünüz 305 RAMAC, kesinlikle küçük bir bilgisayar değildi. O dönemin tüm bilgisayar sistemleri gibi sipariş üzerine tek tek üretiliyordu ve çok büyük bir fiyat etiketi vardı.

Ramac_Sabit_disk

Ancak 305 RAMAC’ı benzerlerinden ayıran en önemli teknik detay, benzerlerinin aksine veri depolama için manyetik bantlar yerine, ilk kez sabit disk teknolojisinden faydalanıyor olmasıydı! 305 RAMAC ile beraber gelen sabit disk, büyük bir buzdolabı ölçülerindeydi. İçinde üzeri manyetik boyayla kaplanmış 50 adet metal disk bulunuyordu. Dakikada yaklaşık 1,200 devirle dönen bu disklerde toplam 5 MB veri depolanabiliyordu. Çalışma prensipleri bugünkü tamburlu sabit disklerden pek farklı değildi, ancak boyutlar ve özellikle de fiyat çok farklıydı. Zaten bu yüzden geçen yıllar içinde bu sabit disk tek başına piyasaya sürülmemiş, sadece 305 RAMAC sisteminin bir parçası olarak üretilmişti. IBM’in bu sistemden ve haliyle bu sabit diskten yaklaşık olarak 1,000 adet üretmiş olduğu düşünülüyor.

Cihazın bilinen tek çalışan örneği halen Kaliforniya’daki Mountain View’da bulunan Bilgisayar Tarihi Müzesi’nde sergileniyor. 2002 yılında restore edilen bu dev sabit disk halen çalışır durumda bulunuyor.