Anasayfa Haber Obama’dan NSA Açıklamaları

Obama’dan NSA Açıklamaları

obama

ABD başkanı Obama, NSA ve istihbarat konusunda yeni düzenlemelere gidildiğini açıkladı.

Eğer haber başlığına bakıp da, Obama’nın Amerikan istihbarat örgütlerinin hareketleriyle ilgili özür dilediğini düşündüyseniz, çok yanılıyorsunuz. Son zamanlarda arka arkaya patlayan skandallarla dünya kamuoyuna oturan Amerikan istihbarat örgütleri, çalışmalarına herhangi bir şekilde ara vermeye niyetli değiller. Zaten yaptığı açıklamalarda ABD başkanı Obama da bunun altını çizdi. Obama, başta NSA olmak üzere Amerikan istihbarat teşkilatlarının çalışmalarını savunmakla kalmadı, bu konuda herkesten daha iyi oldukları için kalkıp kimseden özür dilemeye niyetlerinin olmadığının da altını çizdi!

Ne var ki ABD’nin önüne geleni dinlemesinin gerek kendi halkında, gerek diğer ülkelerde yarattığı rahatsızlığın farkında olan Obama, bundan sonra yapılacak olan istihbarat çalışmalarında çok daha dikkatli olacaklarını da bildirdi. Dinleme yapılırken daha dar bir kapsamda çalışılacağını ve dikkatin daha çok şüpheli şahıs ve organizasyonlar üzerinde yoğunlaşacağını söyleyen Obama, ayrıca hem ABD, hem de yabancı ülke yurttaşlarının yasal haklarının korunmasına daha fazla özen gösterileceğini de açıkladı.

Tabii tüm bunlar gayet yuvarlak açıklamalar ve özellikle yabancı devletlerin, dost bile olsalar, ABD tarafından dinlenmeyeceğine dair hiç bir garanti vermiyor. Kaldı ki ABD’de yürürlükte olan Yurtsever Yasası, aslında ABD devletini tam tersini yapmaya mecbur kılan bir yapıya sahip.

Tabii tüm bu skandalların getirdiği güvensizlik, Amerikan kökenli bilişim firmalarının dünya pazarında ciddi zemin kaybedebileceği anlamına geliyor. Pek çok ülke Amerikan istihbaratının elinin erişemeyeceği haberleşme sistemleri kurmak için gittikçe artan miktarda çaba sarf ediyor. Bu da uzun vadede elinde çok fazla patent ve teknoloji bulunan Amerikan şirketlerinin dünya pazarlarından dışlanması anlamına gelecektir. Bunun doğuracağı sonuçlar ise küresel anlamda ucu sıcak çatışmalara kadar varabilecek krizlere yol açabilir.