Anasayfa Yazar Köşeleri Modern Zamanlar NSA’nın Botnetleri Ele Geçirdiği Ortaya Çıktı!

NSA’nın Botnetleri Ele Geçirdiği Ortaya Çıktı!

NSA Logo

Edward Snowden’in belgeleri NSA’nın çok farklı çalışma yöntemlerini ortaya dökmeye devam ediyor.

NSA (National Security Agency), Yani Ulusal Güvenlik Ajansı gerçekte Amerika Birleşik Devletleri bünyesinde faaliyet gösteren pek çok istihbarat örgütünden sadece bir tanesidir. Bütçe ve kadro olarak hayli büyük olan bu ajans, küresel veri toplama ve işleme konusunda çalışır, bunun için de modern dünyanın tüm haberleşme yöntemlerini dinlemeye alır. Eski NSA çalışanı olan Edward Snowden’in bavullar dolusu belgeyi dünya kamuoyuna sunmasının ardından özellikle gündeme gelen NSA’nın çalışma yöntemleri her geçen gün biraz daha gün yüzüne çıkıyor.

Ortaya çıkan son belgeler NSA’nın çok ilginç ve sıra dışı bir kaynağı kullandığını ortaya çıkardı. Bundan yaklaşık on yıl önce organize suç şebekeleri tarafından çeşitli amaçlarla oluşturulmaya başlanılan botnetlerin, NSA tarafından ele geçirildiği ve çeşitli amaçlarla kullanıldığı Snowden belgelerinde açıklanıyor.

“Botnet” denilen oluşum, gerçekte bir hacker tarafından ele geçirilmiş bir dizi bilgisayarın, birbiriyle senkronize biçimde kullanılmasıyla ortaya çıkıyor. “Zombi” olarak adlandırılan ele geçirilmiş bilgisayarlar, genellikle tek bir hacker kumandası altına toplanıp bir “botnet” haline getiriliyor ve uzaktan kumandayla siber saldırıdan şifre kırmaya kadar her türden iş için gereken yüksek miktardaki işlem gücünü ortaya çıkarıyorlar. Çoğu zaman kullanıcılar bilgisayarlarının bir zombiye dönüştüğünden ve bir botnetin parçası haline geldiğinden haberdar bile olmuyorlar. Tabii bir saldırının izini süren polis kapılarına dayanana kadar!

İşte NSA’nın yaptığı şey, zaten bir organize suç örgütü tarafından kumanda edilen bu botnetleri kaçırmak ve kendi amaçları için kullanmak. Yani bilgisayarın esas sahibi bilgisayarının bir suç örgütü tarafından kullanıldığını bilmiyor. Ama o suç örgütü de gerçekte dünyanın en büyük istihbarat örgütlerinden birine yardım ve yataklık ettiğinden haberdar olmuyor!

NSA’nın bu iş için 2010 yılında çalışmalarını tamamladığı ve TURBINE adı verilen büyük bir sistem kurduğu bildiriliyor. TURBINE sisteminin devreye girmesiyle NSA tarafından içine sızılan zombi bilgisayar sayısı ise kısa sürede yaklaşık 100,000 civarına ulaşmış. Ne var ki sistemin gerçek potansiyeli bundan çok daha fazla ve istenirse kısa sürede milyonlarca bilgisayara sızılabilir. Yani çok kısa süre içinde dünya üzerinde faaliyet gösteren botnetlerin önemli bir kısmını kontrolü altına alabilir.