Anasayfa Haber Avrupa Mobil Şarjlarda Standart İstiyor!

Avrupa Mobil Şarjlarda Standart İstiyor!

Avrupa Birliği mobil şarjların tüm cihazlarla uyumlu çalışabilmesi için oylama yapacak.

Günlük hayatta telefonundan, tabletine birçok mobil cihaz kullanıyoruz. Ancak her cihaz için farklı bir şarj cihazına/aletine ihtiyacımız var. Avrupa Birliği’nde alınan karar dahilinde, önümüzdeki haftalar içerisinde radyo ekipmanları (mobil aksesuarlar) için bir standar belirlenmesi yönünde oylama yapılacak.

Pazarda, satışa sunulmuş cihazların birçoğunun şarj ekipmanı birbirinden farklı oluyor. Telefonlarda olduğu kadar aynı durum modemler için de geçerli. Yapılacak oynama sonucunda bu aksesuarların ve ekipmanların, güvenlik ve sağlık açısından uygun olmasının yanı sıra belirli bir standarta da oturtulması isteniyor.

Konu Avrupa Komisyonu’nda da konuşuluyor. Belirli cihazların şarj aletlerinin aynı olması gerektiği düşünülüyor. Farklı şarj aletlerinin, kablolarının, ekipmanlarının olması gereksiz enerji harcamasına yol açıyor. Ayrıca elektronik atıklarda da artış gözlemlendi. Şarj aletlerinin oluşturduğu yıllık atık miktarı 51.000 tona ulaştı.

Bunun için yeni bir bağlantı noktası düşünülmüyor. Hali hazırda Samsung ve Nokia gibi firmaların kullandığı ve yavaştan Universal Charger – Evrensel Şarj olarak anılmaya başlanan microUSB bağlantısı tercih edilecek. Oylama sonucunda şarj cihazlarıyla ilgili düzenlemenin 2016 yılında yasalaştırılması planlanıyor.