Türkiye’de Twitter’dan sonra engelli sitelere erişimi mümkün kılan 8.8.8.8 ve 8.8.4.4. gibi DNS’ler de yasaklandı. İnternete Türkiye dışı DNS’leri kullanarak erişim servis sağlayıcılar tarafında engellendi…
Geçtiğimiz gün uygulanan Twitter’a erişim engelinin ardından 8.8.8.8. ve 8.8.4.4. gibi DNS’ler ve bazı alternatifler yasaklandı. İnternet bağlantısının kesildiğini düşünen kullanıcılar servis sağlayıcıların teknik destek telefonlarına akın etti. Twitter ve pek çok siteye erişimi IP tabanlı olarak engelleyen yerli DNS sunucularının kullanılması yönünde destek alan kullanıcıların soruları yanıtlanmıyor.
Yanıtlanmayan sorular DNS yasağının hangi hukuki kararla uygulandığı, neden uygulandığı ve ne zaman sona ereceği. Yerli DNS’lerin bu yoğunluğu kaldırıp kaldıramaycağı da henüz belirli değil. Şimdilik bazı kullanıcılar farklı DNS adreslerinin hala kullanılabildiğini belirtse de bu durumun ne kadar süreceği, yasağın nereye kadar uzanacağı belirsizliğini koruyor. Türkiye’de en hafızada kalıcı ve daha önceki yasaklar döneminde ezberlenen 8.8.8.8. ve 8.8.4.4. DNS’leri aynı zamanda toplum hafızasında önemli bir yer tutuyor.
Toplumsal seferberlik ilan edilmiş twitter için güzel ama belirtmek isterim yıllarca toplumdan soyutlaştırılan bireyler haline gelmiş bir toplumun bana dokunmayan binyaşasın diyen insanlıgın sonunda patlaması manidar ve olagandır.Toplumsal olaylara kulak asmamak karşı olmaktansa dinlemek gerek çünkü günümüz cagında tekrar belirteyim bireyci toplum anlayışına dayalı bir yaptırım ve öteleme varki, toplumsal meselelerde bir olan o bireyciliği bir nemzede olsun yıkan insanlara kulak vermek en mantıklı davraniştır.
Hiç bir yasaklayıcı tavır içerisinde mantık barındırmaz.
Ben böyle bir yasağa henüz şahit olmadım. DNS’lere bu kadar takmayın, bir tek Google’n DNS’leri mi var yahu? Sizin gibi teknoloji editörleride böylesine feryadı figan ederlerse vay halimize.. :)
Ben feryat-figan bir şey göremiyorum,gördüğüm;oluşumun tabanı teknoloji platformu olmasına rağmen,sizin o sadece teknoloji editörleri dediğiniz güzel insanların farkındalık ve farklılık taşıyarak,toplumsal olaylara tepkisiz kalmadıklarını,güncel bilgiyi çıkar gözetmeksizin paylaştıklarını görüyorum,hani fiyat/performans alternatifi gibi,yoksa üst seviye sistemi yaz geç.
Ben değiştirdim dns yi 88888844 yaptım ve twiter a girdim yani DNS LERİN YASAKLANMASI DİYE BİR ŞEY YOK
IP bazlı yasak geldi :) şimdi de girdin mi ???
IP bazlı yasaklama yapıldı TWITTER’ın kuşu uçtu maalese, Chrome “ZenMate” eklentisi işe yarıyor
Herkes hakkında her şey yazılabiliyordu. Birisi senin hakkında hakaret içerikli bir yazı veya daha fazlasını yazdığında şikayetçi olsan bile karşında muhatap bulamıyordun. Şikayetçi olsan bile twitter sana onun kim olduğunu “ip adresini” vermiyor. Yarın bir gün bu yasağın karşısında olanların da başına böyle bir şey gelse bu sefer ne biçim hükumet diye yakıncaklar. Zamanında Youtube örneğini de gördük. Atatürk’ e hakaret içerikli videolar var kaldır bunları kardeşim yok, kaldır yok o da kapandı sonra akıllandılar. Twitter da geri adım atınca açılır merak etmeyin.
sorun zihniyet artık bilgi çağındayız ve tahtta ii.abdülhamit var
Yasağın sebebini bir adam gibi öğrenin öyle konuşun!