Anasayfa Teknoloji Gözler Satürn’ün Ayı Enceladus Üzerinde

Gözler Satürn’ün Ayı Enceladus Üzerinde

enceladus

Astronomlar, Enceladus altındaki denizleri keşfetmek için can atıyor. İşte Güneş Sistemi’nin en merak edilen Ay’larından biri olan Enceladus üzerindeki son araştırmalar…

Astronomlar, başta Güneş Sistemimiz olmak üzere bilinen evren içerisindeki gök cisimleri üzerinde yaşama uygun alanlar üzerindeki çalışmalarına devam ediyor. Bu araştırmalar için yapılan en büyük yolculuklardan başlıcası Mars gezegeni. Sonrasında ise Jüpiter ve Satürn’ü çevreleyen sayısız Ay var.

Satürn’ün Aylarından biri olan Enceladus üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Bu gök cisminin, düşük yer çekimi yüzünden evrene su püskürttüğü biliniyor. Cassini’nin Ay üzerinde yaptığı son çalışmalarda, bu savı destekler nitelikte.

Astronomların araştırması göre Enceladus’ün buzlu yüzeyinin 50 Km altında devasa bir deniz var. Bu denizin büyüklüğü ise Dünya’nın en büyük tatlı su gölü olan Superior Gölü boyutlarında. Yani 82.414 km²’lik bir alanı kaplıyor.

Cassini uzay sondasının tespitlerine göre bu deniz, tuz ve organik moleküller içeriyor. Bu sebepten ötürü Enceladus içerisinde bir su altı yaşamı olabileceği düşünülüyor.

Ay üzerindeki son çalışmalardan ötürü Enceladus’ün önemi arttı. Gelecek yıllarda Titan ve Europa’dan sonra Enceladus’a da bir sonda gönderilebilir.