Anasayfa Makale İncelemeler ASUS Z97 Deluxe Anakart İncelemesi

ASUS Z97 Deluxe Anakart İncelemesi

ASUS Z97 Deluxe anakart incelemesinde yeni nesil LGA 1150 Broadwell ve Refreshed Haswell sistemlerin bel kemiğini oluşturacak bu güçlü modelin yeniliklerine yakından bakıyoruz. İşte 5 Way Optimization, Thunderbolt II, WLC, SATA Express ve daha fazlası ile yeni Z97 Deluxe…

asus-z97-deluxe-anakart-incelemesi-technopat

Intel Z97 yonga setinin getirdiği özellikler, NFC, kablosuz şarj dock’u, Thunderbolt II ve SATA Express bağlantıları ile bütün arayüzlere ve cihazlara bağlanabilirlik sunan yeni ASUS Z97 Deluxe, bugüne kadar gördüğümüz en zengin kutu içeriğine ve en yeni teknolojilere sahip. Bu anakart incelememizde ASUS’un anakartı olan Z97 Deluxe ile neler yapabileceğinizi daha iyi anlatmak için bütün bu teknolojilere, 5 Way Optimization’a, Crystal Sound 2’ye ve çok daha fazlasına değiniyoruz.

  • 00:10 – ASUS ve Intel’in en son teknolojilerini barındırıyor.
  • 00:55 – NFC nedir? Z87’den Z97’ye NFC ve kablosuz bağlantı ve şarjda değişenler.
  • 01:50 – Mevcut Z87 yonga setli anakartlar, Intel’in Haswell ailesi ve Z97 yonga seti ve yeni Broadwell’in farkları.
  • 04:15 – Bacak sayısı (Pin sayısı) LGA 1150.
  • 06:40 – Broadwell ile ilgili detaylar, yeni anakart için yeni işlemcilerden de bol bol bahsetmemiz gerekiyor.
  • 07:10 – Entegre voltaj kontrolcüsü işlemciden anakarta taşınmış durumda.
  • 07:30 – Entegre grafik yongalar giriş seviyesini aşıp orta seviye ekran kartlarına rakip olabilecek mi? Intel Iris Pro örneği.
  • 09:10 – Yeni VP8 video formatı için destek. Google tarafından geliştirilen bu format YouTube’da kullanılacak.
  • 11:10 – İşlemci ötesinde diğer bileşenler ile ilgili yenilikler neler?
  • 11:30 – SATA Express geldi! Sabit disklerimizi artık daha hızlı, 10 Gigabit bağlayabileceğiz.
  • 12:50 – M2 Portu geliyor. MSATA diski anakart üzerine takabiliyoruz bu da ufak bir SSD.
  • 13:30 – Thunderbolt 2, USB 2.0’dan 40 kat daha hızlı bir bağlantı standardı.
  • 14:00 – Peki ne yapacağız bu Thunderbolt II’yi? İşte görüntü çıkışı özelliği: UHD yani 4K ekran ve televizyonlara Ultra HD kullanabiliyoruz.
  • 15:40 – Thunderbolt aparatı da anakart kutusundan çıkıyor, ciddi maliyet avantajı demek.
  • 16:10 – AiSuite 3 yazılımı geliyor.

  • 16:30 – Yakın planda anakartı görüyoruz. 5 Way Optimization özelliği nedir? ASUS’a has bu özelliği açıklıyoruz ve TPU, EPU yongalarını gösteriyoruz. Digi+VRM ve daha fazlası.
  • 19:30 – Japon işi katı kapasitörler, öne çıkan bileşenler ve anakartın genel tasarımı.
  • 20:00 – PCI Express yuvaları ve SLI, CrossFire bilgileri.
  • 21:00 – İşlemci çevresi MOSFET soğutmaları, ısı borusu.
  • 21:33 – İşlemci soketine yakından bakıyoruz. Anakartın bu bölümündeki bileşenleri ve bağlantıları açıklıyoruz.
  • 23:00 – MemOK tuşu, Intel Extreme Memory Profile Switch’i.
  • 24:00 – 2 Adet USB 3.0 ön port çoklayıcı var. Bu kasanın önüne daha fazla USB 3.0 bağlamamızı sağlıyor.
  • 25:00 – Anakartın alt kısmına bakıyoruz. PCI Express x1 yuvaları ve takabileceğimiz parçalar.
  • 26:00 Crystal Sound 2, anakartın üzerinde ancak anakartın PCB’sinden ayrı bir ses kartı bölümü var. Realtek ALC1150 8 kanal HD ses desteği sunan bir yonga var. Peki farkı ne? Codecler var, Dolby Digital DTS Codec’leri yani güçlü yeni codec ve teknolojiler bu onboard yongada açık. Ses yongası için özel kapasitörler mevcut.
  • 28:30 – Clear CMOS, BIOS FLBK (BIOS FlashBack) tuşları ve özellikleri.
  • 31:30 – Q Code bölümünde hataları görebilirsiniz.
  • 32:00 – Reset ve Power Switch’ler neden anakart üzerinde de var?
  • 32.20 – TPM kısmı, Trusted Platform Module.
  • 33:00 – CPU OV jumperı ve işlemci overclock’ta üst seviye.
  • 34:00 – TPU 1 – 2 Switch’i ve EPU Switch’i.
  • 34:45 – M2 Yuvası.
  • 35:55 – SATA portları ve en önemli yeniliklerden biri SATA Express. SATA Express nedir? Nereye, nasıl takılır? Önemli detaylar.
  • 41:45 – Arka portlara, giriş ve çıkışlara bakıyoruz.
  • 44:20 – ASUS Z97 Deluxe Anakart’ın kutu içeriğine bakıyoruz. ThunderboltEX II Dual
  • 51:05 – ASUS Z97 Deluxe anakart incelemimizin final sonuç bölümüne geçiyoruz.

Sonuçta yeni ASUS Z97 Deluxe Anakart, yeni nesil bir Boradwell sistemin sağlam altyapısını oluşturmakla kalmıyor, yepyeni bağlanabilirlik, performans, 5 Way Optimization ve çok daha fazlası ile Editör’ün Seçimi Ödülü’nü kazanıyor.

34 Yorumlar

  1. Asus’u sitesinde bile yok siz incelediniz.
    Çok başarılı ve detaylı. Teşekkürler.
    Peki işlemciler ne zaman gelecek ?

  2. adamlar sıvı nitrojen soğutması ile (-200 derece oluyor) 8Ghz a çıkabiliyolar :'( isteyen baksın abi ağlayasım geldi

  3. bence inceleme çok iyi olmamış.anakart inceliyorsunuz bios ekranını bile göstermiyorsunuz bu nasıl inceleme.sanki vatan bilgisayarda çalışan elemanlar gibiydiniz yok bunda nfc teknolojisi var m2 portu var söyleyin bilgilenelim ama anakart incelemelerinize bios ekranını ekleyin.broadwell işlemci yok desem 4770k desteklemesi lazım anakart.

    • İnceleme için anakart ile birlikte Broadwell işlemci gelmedi. Daha önceki BIOS rehberlerimizi izlerseniz işin yazılım kısmını da uygun şartlarda ne kadar detaylı anlattığımızı görebilirsiniz.

  4. Anakarttaki 3 PCI-ex x16 slotunun 2 tanesi x8 hızına sahip orada yanlış bir bilgi vermişsiniz. Slotların PCB üzerindeki lehim bacaklarına bakarsanız bu görülüyor. Malesef tek başına anakart pek bir şeye hitap etmiyor işlemciyi de yollasalarmış iyi olurmuş biraz anlamsız bir pr çalışması Asus adına. Hala USB 2.0 portlarla ve hala SATA 6Gbit portlarla uğraşmak anlamsız. Artık bu külfetlerden kurtulmamız için daha ne yapmaları gerekiyor bilmiyorum. Burada esas hatalı Intel çünkü hala sınırlı sayıda yeni porta destek verip güncellenmiş arayüzlere daha az yer ayırıyorlar. Asus artık şu iğrenç mavi etiketten kurtulsun şöyle anakartın kutusuna daha cafcaflı bir etiket koysunlar. Dual Gbit ethernet yerine Thunderbolt arabirimini arka panele koysalarmış iyi olurmuş. İşlemciler çıkmadan bu anakarta performanslı demek yanlış olmuş. Tanıtımlarda herşey iyi güzel hoş ancak testlerde beklemeye değmeyen işlemcileri görünce insan hayal kırıklılığına uğruyor. Z97 değilde ailesinin diğer alt modellerinin daha fazla satılacağı düşünülürse bu yöndeki modelleri önce inceleyip daha sonra üst seviyeye çıkmak daha mantıklı. 2 çeşit kablosuz şarj standardı var bildiğim kadarıyla her ikisini de destekliyor mu aparat merak ettim. Bunlar dışında yeni SATA arabiriminin ilk versiyonu olması açısından kablosunun IDE standardındaki gibi büyükçe olması bir handikap. Genelde ilk sürümler her zaman çabuk demode olurlar ancak bu arabirimin IDE gibi yıllarca bu şekilde kabloyla kullanılması riski beni korkutuyor. Umarım bu konuda bir çalışma yapılıp arabirimde değişikliğe gidilir. Bir diğer husus günümüzde artık ekran kartına olan ihtiyacın düşmesiyle birlikte halen bir bağlantı arabiriminin standartlaşması imkansız. Thunderbolt HDMI DisplayPort Mini Display Port gibi çatallaşmış arayüzlerin tek standarda kavuşmasını ne zaman göreceğiz merak ediyor herhalde çocuklarım falan zar zor görür böyle bir şeyi. İnceleme için teşekkürler.

    • Bu portlardan kurtulmak zor görünüyor zira piyasada halen COM Port’a sahip anakartlar aranılıyor ve satılıyor.

      SATA Express için de USB 3.0 benzetmesi yaparsak geriye ve ileriye dönük destek için şimdilik güzel bir çözüm. Uzun vadede elbette daha ufak bağlantılar daha yararlı olacaktır.

      İzlediğiniz ve kapsamlı yorumunuz için teşekkürler.

  5. ———————————- TEKNOPATI KINIYORUM——————————
    Teknopat süper moderatörü mikail fidan’ı
    daha foruma iye olalı 2 gün olan ve teknik konuda yardım bulmaya çalışan birini(beni)
    Hepi topu iki konu açmış ve oradaki arkadaşların yardımlarını almaya çalışırken yalan yanlış yere üst üste iki
    ”Mesajınız Türkçe kurallarına uygun olmalıdır.” mesajı atıp hemen arkasından da banladığı ve ortada türkçe kurallarına aykırı bir durum olmamasına rağmen bunu yaptığı için kınıyor. ve teknopat sitesini ebediyen terk ediyorum. Yardımcı olmaya çalışan forum üyelerine teşekkür ederim. Ancak sırf iş olsun diye insanları banlamak söz hakkı tanımamak ve bunun için sahte bir bahane üretmek hiç hoş olmayan hatta aşşalayıcı bir durumdur.
    Egosu yüksek insanları moderatör yaparsanız Egosunu tatmin etmek için önüne geleni banlar ve ziyaretçi kaybedersiniz.
    iyi çalışmalar demiyorum artık çünkü çalışanlarınız iyi değil.

    • Ömercan Bey, bunun yeri burası mıdır onu bir kenara bırakalım. Technopat Sosyal’de kurallar vardır, Türkçe kuralları yüzünden uyarı aldıysanız, Türkçe kurallarına uymamışsınız demektir. Bu yüzden kimse kalıcı olarak banlanmamıştır.

      • Ali bey belki burası yeri değil ama sosyal’deki forumda ne zaman bir konuda acil ihtiyacımız ve 4 gözle gelecek cevabı beklerken ve bir sorunuzmuza çözüm bulmaya çalışırken bizi banlamaları çok yakışıksız bir durum. Türkçe kuralları ”tamam” bu konuda size katılıyorum ama 8 ay boyunca eften püften konularda hiç ilgi çekmezken tam olarak bigisayarım açık ve ben recep baltaş’ın yönlendirmeleri ile sorunlarımı çözmeye çalışırken bir bakıyorum banlanmışım sebep mi? Farklı bir url’den resim yükleme. Nedense 8 aydır aynı url’ye resimlerimi yükleyip aynı yöntemle forumda paylaşırken sadece o gün ceza alıyorum üsteik 1 ay. Hemen arkasından 2. bir hesabınız var deniliyor (külliyen yalan) ve 1 ay daha ceza ekleniyor. Bense kasam açık bir sorunla boğuşmakta ve çözüm için sizden yardım istemekteyim.
        ”BİRAZCIK EMPATİ İSTYORUM SADECE”… Şimdiye kadar 2 ceza aldım ilginçtirki 2’side acil yardım almam gereken konulardı. Şimdiye kadar aldığım ürünlerin tamamını ”bir kısmı değil tamamını sizin tavsiyeleriniz videolarınız ile aldım. Note 4, galaxy alfa, msı geming 3 ve 5, gtx 970 bunların hepsini alırken uzuun uzun sizin videolarınızı izledim. Çünkü sizleri tanımamakla beraber seviyorumda. Ancak sosyal forum siteniz ÇOK ÖZÜR DİLEYEREK Sadece fiyasko durumda sizi sadece aşşağıya çektiğine inanıyorum.
        SON OLARAK BUNLARI BURADA YAZMAMIN NEDENİ BAŞKA FORUM VE SİTELERDE GİDİP SİZİ KARALAMAK VE KÖTÜ SÖZ SÖYLEMEMEK İÇİN KENDİMİ DEŞARJ ETMEKTİR.
        Forum sitenize bir daha uğramamakla beraber sizi takip etmeye devam…

      • Ya arkadaş mükemmel bilgiler verdiğiniz, süper ötesi, başarılı bir forumunuz var. Bunu inkar edemez kimse. İnkar eden de kıskanıyor, ya da b.k atıyordur. Fakat bir türlü anlam veremediğim bir şey var! Yabancı forumlarda yazma kuralı mı var? Yanlış ya da noktalama işareti koymadın diye dünyada hiçbir forumdan ban yenildiğini duymadım. Bırakın antin kuntin işleri. On numara hizmet veriyorsunuz. Tabiki de Türkçe önemli saygımız sonsuz. Ama yeri burası değil okullarda zaten öğretiyoruz biz. Bu eleştirimi göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar.

    • Arkadaşa sonuna kadar katılıyorum bende sitenın yenı bır uyesıyım forumdaki ilk konu actıgım anda sormus oldugum soruya recep bey ın cevabına karsılık bırseyler yazmak ıstedıgım anda hesabımın 1 gunlugune cezalı oldugunu sebebınınde türkce kurallara uymadıgımdan kaynaklı oldugunu yazıyordu.

  6. Arkadaşlar bu Anakartı Kullanıyorum. Kutusundan çıkan ThunderboltEX II kartı anakarta dogru bi şekilde taktım Cd den driver kurdum
    ve biosa girince kart takılı olarak gözüküyor acaba bios ayarları ne şekilde olmalı. yardımcı olabilirmisiniz

  7. arkadaşlar anakartı dün akşam aldım hemen kurdum yalnız bi sıkıntı var, USB 3.0’a bişi taktığım zaman “usb device over current status device detected” hatası alıyorum ve 15 saniye sonra pc kapanıyor. USB 2.0’a taktığımda hiçbir sorun yok. Ne yapmam gerekli? garantiye mi vereyim yoksa bios’u mu güncelleyeyim? portları da kontrol ettim öyle kısa devre yapacak bir durum yok zaten sıfır aldım kutuyu ben açtım. Dediğim gibi USB 3.0’a takınca o hatayı alıyorum, USB 2.0’da sorun yok.

  8. İyi günler
    Asus z97 deluxe ve Asus z97 deluxe (nfc&wlc)
    bu iki anakart arasında sadece nfc farkı mı vardır? yoksa önceden versiyon incelemiştiniz. bi çok özelliği değişiyor mu

  9. Bu ana karta gtx 970 ile sli yapsam performans olarak nasıl bir sonuç alırım. Bir tane 970 ile fazla bor fark olurmu. Yani degermi. Tesekkurler

  10. recep abi bu kartı alıcam yanında r9 270x ekran kartı i7 4790k ve 8gb ram kullanıcam bu anakart z97 lerin en iyisimi şuan yoksa msı gaming 9 ack da alınabilirmi bu kartın yerine çünkü bu kart 1400tl nfc wlc olan modeli diğer modeli 1100tl nfc wlc modeli ile diğer modeli arasındaki fark nedir? Aradaki 300tl fark değermi o teknolojiye sizce

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version