Anasayfa Teknoloji Eski Sovyet Kapsülü Açık Artırmada Satıldı

Eski Sovyet Kapsülü Açık Artırmada Satıldı

Sovyetler Birliği’nin uzay yarışında kullandığı kapsül, isimsiz bir koleksiyoner tarafından satın alındı.

Sovyetler Birliği’nin 70’li yıllarda ABD’ye karşı sürdürdüğü uzay yarışında kullandığı bir kapsülü açık artırmada satışa çıkarıldı. Bu kapsülü diğerlerinden ayıran en önemli özellik, 2 kez yörüngeye çıkan ilk insan yapımı obje olmasıydı. Daha önceleri kullanılan kapsüller tek kullanımlıktı.

Sovyet Rusya, bu kapsülü ’77 ve ’79 yılında iki kez kullandı. İçerisine 2 kozmonot alabilen kapsül, birkaç yıl önce bir İngiliz firması tarafından satın alınıp restore edilmişti. Brüksel’de satışa çıkarılan kapsülün, isimsiz bir Avrupa’lı tarafından 700.000 ila 1.4 Milyon Euro arasında bir fiyata satın alındığı belirtiliyor.

Bu kapsüle Vozvrashchayemyi Apparat yani Yeniden-giriş Kapsülü adı verilmişti. Üzerindeki restorasyon çalışmalarından sonra orijinal görünümüne kavuşan kapsülün yanında iki uzay kostümü de satıldı.

Michael Foale’nin 2003 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’nu çıkarken giydiği uzay kostümü 70.000 Euro’ya satıldı. Alexander Kalery isimli kozmonotun MIR İstasyonu’na çıkmak için 1996 yılında giydiği uzay kostümü ise 63.000 Euro’ya satıldı.