Anasayfa Haber BBC, Dünya Kupasını 4K Çözünürlükte Yayınlayacak

BBC, Dünya Kupasını 4K Çözünürlükte Yayınlayacak

fifa-kamera-dunya-kupasi

Dünya Kupası ile birlikte 4K kalitesi yavaş yavaş evlerimize girecek.

4K kalitesinde yayın yapabilen televizyonlar üretiliyor. Ancak bu televizyonlara uygun içerik çıkarmak halen kolay değil. Özellikle canlı yayın yapmak için yeterli altyapı bulmak oldukça zor. Daha öncesinde Dünya Kupası 2014′ü 4K Kalitesinde İzleyeceğiz! başlıklı haberimizde, Dünya Kupası maçlarının bir kısmının 4K çözünürlükte yayınlanacağını açıklamıştık. Bu yayını yapan ilk kanallardan biri de İngilliz BBC kanalı olacak.

BBC yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki aylarda Brezilya’da düzenlenecek Dünya Kupası maçlarının bir kısmı 4K çözünürlükte yayınlanacak.

UHD olarak da bilinen 4K çözünürlük, 1080p kalitesinin 4 katı anlamına geliyor. Bu yayını canlı olarak izleyebilmek için kullanıcıların 20 Mbps hızında internetinin olması gerekiyor. Canlı yayınlar uydu üzerinden aktarılacak. Yani bu yayınları herkes izleyemeyecek. Sanıyoruz ki, bu biraz da işin prestij tarafı.

Çünkü kupa maçlarından sadece 3 tanesi 4K çözünürlükte yayınlanacak. Elbette final maçı bu maçlardan biri olacak. BBC bu hamlesi ile Birleşik Krallık’ta UHD kalitesinde yayın yapan ilk televizyon kanalı olacak. Kanal daha öncesinde Japon yayıncı NHK ile çalışmıştı.

4K yayınlar TV üreticileri ve kanalları için geleceğin pazarı. Henüz altyapı konusunda sıkıntılarımız var. Ancak bu teknik problemlerin çözümlenmesiyle birlikte 4K yayınlar daha da yaygınlaşacak.