Anasayfa Haber Uzay’dan Dünya’ya Lazer Hızında İletişim

Uzay’dan Dünya’ya Lazer Hızında İletişim

uluslararasi-uzay-istasyonu-lazer

Lazer ışını ile iletişimin önünü açacak araştırmalar devam ediyor.

NASA, geçtiğimiz 1-2 yıl içerisinde lazer ışını vasıtasıyla iletişim kurmak için canla başla uğraşıyor. Geçtiğimiz yıl Ay yakınında yörüngede bulunan LADEE uydusu ile Lazer bağlantısı kurulmuştu. Açıklanan son bilgilere göre Uluslararası Uzay İstasyonu ve Table Mountain Gözlemevi (California) arasında yüksekçözünürlüklü bağlantı kuruldu.

Geleneksel olarak uydularla ve sondalarla radyo dalgalarıyla iletişim kuruluyor. Radyo dalgaları, uzaydaki çalışmalarımız için en hızlı yöntem. Ancak lazer ışını bambaşka bir konu. Açıklamalara göre Uluslararası Uzay İstasyonu ve gözlemevi arasında 418 Km’lik bir mesafe var. Bu mesafeden yaklaşık 1 dakikalık video 3.5 saniye içerisinde 175 Mbps hız ile gönderildi.

Bunun için Optical Payload for Lasercomm Science (OPALS) adını verdikleri bir lazer-bazlı iletişim teknolojisi kullanılıyor. Lazer ışınlarıyla gönderilecek veriler, radyo dalgalarına göre 10 ila 1000 kat arasında daha hızlı ulaştırılabiliyor. Geleneksel metotlarla bir video gönderilmek istense 10 dakika boyunca bağlantının kopmaması gerekiyordu.

Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var. Gezegenimiz batıdan doğuya doğru kendi ekseni etrafında dönmekte. Ekvator çizgisindeki dönüş hızı 1670 Km/h ulaşıyor. Ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Dünya yörüngesindeki hızı 30.000 Km/h’yi buluyor. Yani doğru zamanda doğru açıyla lazer ışının istasyon üzerindeki alıcıya yansıtılması gerekiyor. Bunun için 2.5 Watt gücündeki 1.500 nm boyutunda lazer ışınları kullanılıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilen videoyu ve OPALS’in detaylı açıklamasını aşağıdaki videoda bulabilirsiniz: