Anasayfa Makale İncelemeler Seagate Enterprise Capacity 6TB Sabit Disk İncelemesi

Seagate Enterprise Capacity 6TB Sabit Disk İncelemesi

Seagate6TB_01

Seagate Enterprise Capacity 6TB profesyonel kullanıcılar için tasarlanmış. İşte 3.5 inçlik 6 Terabyte kapasiteli ST6000NM0034 ve ST6000NM0024 model sabit diskler…

SSD’lerin kapasiteleri artar ve fiyatları her geçen gün düşerken, klasik mekanik sabit disklerin piyasadan yavaş yavaş el çekeceğini mi düşünüyordunuz? Ama durum böyle değil, çünkü mekanik sabit diskler hâlâ depolama kapasitesi olarak çok öndeler ve bu fark kolay kapanacak gibi görünmüyor. Seagate tarafından çıkarılan Enterprise Capacity 3,5 inç sabit diskler, özellikle çok büyük depolama alanına ihtiyaç duyan profesyonel kullanıcıları hedefliyor. Bu serinin son örneği 6 TB, yani tam 6000 GB depolama kapasitesine sahip. Peki bunu kim kullanacak, nasıl kullanacak? Elinize cüzdana atmadan önce bilmeniz gereken çok önemli detaylar var.

Model Farkları: ST6000NM0034 ve ST6000NM0024

Seagate Enterprise Capacity serisinde 1 ila 6 TB arasında değişen kapasiteler sunan pek çok model var. Ancak aralarındaki tek fark kapasite değil, disk formatından tutun da, bağlantı arabirimine kadar değişen çok fazla detay var. Bunları iyice anlamadan alışverişe giderseniz, kullanamayacağınız bir ürün alıp dönme ihtimaliniz yüksek. Öncelikle bu seri adından da anlaşılacağı üzere Enterprise sınıfı, yani çok ağır yük altında, çok uzun süre çalışabilmek üzere tasarlanmış modellerden oluşuyor. Bu tür ağır çalışma koşulları genellikle internet ve şirket sunucuları gibi devamlı açık, devamlı veri aktarımı halinde olan ortamlarda karşımıza çıkıyor. Yani evdeki bilgisayara film depolamak istiyorsanız, bu seriden bir model seçmek biraz pahalı bir seçim olacaktır. Tabii para sorun değilse ve kolay bozulmayacak bir sabit disk istiyorsanız, neden olmasın?

Fakat burada şöyle bir detay daha var, farklı modellerdeki değişik bağlantı arabirimleri nedeniyle, doğru cihazı seçmezseniz bilgisayara bağlamanız mümkün olmayabilir. Bugün kişisel kullanım için üretilen neredeyse tüm anakartlarda disk bağlamak için SATA portları kullanılır. Oysa bize teste gelen 6 TB kapasiteli modelin bağlantı arabirimi SAS portuna sahipti. SAS, eskiden kullanılan SCSI portunun evrimleşmiş bir hali. Bu standart çok yüksek veri aktarım hızına sahip, ancak SATA porta takmak söz konusu değil. Öte yandan Seagate isteyenler için bu 6 TB kapasiteli sabit diskin SATA portlu versiyonunu da sunuyor. Tabii ki SATA portlu model, SAS portlu modelin sadece yarısı kadar veri aktarım hızına sahip.

Peki siz hangisini seçeceksiniz? Bunun için her zaman ki gibi ürün üzerindeki kodlardan faydalanarak seçim yapmak gerekiyor. Bize gelen SAS arabirimli 6 TB kapasiteli modelin kodu ST6000NM0034. Ancak eğer siz SAS değil de SATA arabirimli 6 TB Enterprise modelini almak istiyorsanız, o zaman olması gereken kod numarası ST6000NM0024. Sondaki iki rakamdaki değişikliği fark ettiniz değil mi? Neyse ki bu model kodlarını Seagate’in kendi sitesinde kolayca bulabilirsiniz.

Seagate6TB_02

Tasarım

Seagate Enterprise Capacity 6TB modeli kasa içinde 3,5 inçlik yuvalara girecek şekilde tasarlanmış, ancak içindeki plaka yoğunluğu nedeniyle hayli ağır. 6 TB kapasiteye sahip olan disk, 128 MB önbellekle donatılmış ve 7,200 devirde çalışıyor. Cihazın en önemli parçası ise SAS bağlantı portu, çünkü bu port 12 GB/saniye veri aktarım hızı sunuyor. Bugün SATA portları sadece 6 GB/saniye hız sunabiliyor, M2 ya da SATA Express bağlantı portları bile 10 GB/saniye sınırında kalıyor. Ancak SAS portunun tek özelliği yüksek veri aktarım hızı değil, aynı zamanda sistemi kapatmadan sabit diskleri söküp takma imkanı da sunuyor, bu da SCSI döneminden kalma bir başka önemli özellik.

Enterprise sınıfı cihazlar genellikle hayli dayanıklı olacak şekilde tasarlanırlar ve diğer ürünlere göre daha uzun garanti sürelerine sahiplerdir. Seagate bu cihazı 5 yıl garantiyle sunuyor. Enterprise cihazlarda gayet önemli bir kriter olan hatadan önce çalışma ömrü de (MTBF) burada hayli yüksek, yaklaşık 1,4 milyon saat olarak tahmin ediliyor. Bu süre tabii ki cihazın 160 sene çalışacağı anlamına gelmiyor, istatistiksel olarak arıza verme oranının son derece düşük olduğunu gösteriyor. Bu oran sıradan kullanıcı modellerinde genellikle çok daha düşüktür.

Seagate’in Enterprise serisi sabit disklerinin bazılarında veri şifreleme ve veriyi kalıcı olarak silme gibi konulara yönelik özel teknolojiler de var. Özellikle devlet kurumları bu konulara önem veriyor. Ancak buradaki 6TB model bu tür teknolojileri barındırmıyor. Disk biçimlendirmesine gelince, bu da önemli bir diğer detay. Bu modelde 512E olarak tanımlanan, Advanced Format olarak bilinen disk biçimlendirmesi kullanılmış. Bu biçimlendirme sabit diskte sektör başına 512 byte’ın üzerindeki boyutlarda veri depolama imkanı tanır. Yani büyük boyutlu dosyalar için daha idealdir.

Seagate6TB_03

Performans

SAS portundan bağlanan diskler, gelişmiş mimarileri sayesinde gayet hızlı veri aktarırlar. Burada da durum çok farklı değil, Enterprise 6TB modeli özellikle büyük çaplı ve uzun süreli veri transferleri söz konusu olduğunda, 220 MB/saniyenin üzerine çıkabiliyor. Sabit diskin ortalama gecikme süresi (latency) olarak 4,16 ms değeri veriliyor. Bu değer tabii ki mekanik sabit disklerde SSD’lere oranla çok daha yüksek, ancak burada çoğu sabit diske kıyasla iyi bir değer olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bu diskin 6 TB kapasite sunduğunu ve kapasite arttıkça gecikmenin de genellikle arttığını düşünürsek, genel olarak hiç fena bir değer değil. Ancak çok küçük ve fazla dağınık yazılmış dosyaları ararken cihazın performansının nispeten zayıfladığı da bir gerçek. 7,200 devir çeviren herhangi bir sabit diskin fısıltı sessizliğinde çalışması beklenemez, nitekim Enterprise 6TB çalışırken varlığını hissettiriyor. Ne var ki bu diskler genellikle büyük sunucu kasaları içinde ve gözden uzak köşelerde kullanılacağından, bu bir sorun değil.

Sonuç

Seagate Enterprise Capacity 6TB (ST6000NM0034) firmanın aynı serideki başka modellerinde bulunan veri şifreleme ve kalıcı veri silme özelliklerine sahip değil. Bu açıdan yüksek güvenlik istenen uygulamalar için tercih edilmeyeceğini düşünüyorum. Öte yandan sunduğu sürat ve depolama kapasitesi, daha az güvenlik önlemi gerektiren uygulamalar için gayet iyi sonuç verecektir. Piyasada 6 TB kapasiteli pek fazla SAS disk yok, bu yüzden de en azından şu an için çok fazla alternatifi bulunmuyor.

Bu cihazı büyük kapasiteli sabit disk arayan ev kullanıcılarına ise pek önermiyorum. SAS modeli zaten çoğu PC için pek bağlanabilir değil. SATA modeli ise en önemli avantajı olan yüksek sürate sahip değil, sadece kapasite sunuyor. Kaldı ki Enterprise özellikleri her ne kadar çekici olsa da, fiyata olan yansıması bu sınıfı ev kullanıcıları için pek ekonomik kılmıyor. Türkiye fiyatını henüz öğrenebilmiş değiliz, ancak dışarıda 730 USD civarında perakende satış fiyatına sahip ki, bu rakam Enterprise ürünler için hiç şaşırtıcı değil. Bir ev ya da küçük işletme sahibi bu fiyata Seagate’in 4 TB son kullanıcı modellerinden birkaç tane alarak veri depolama sorununu çözebilir. Fakat aynı şeyi kurumsal tüketici için önermek mümkün değil. Veri güvenliği söz konusu olduğunda Enterprise ürünler uzun vadede büyük baş ağrılarını önlüyor.