Anasayfa Haber Google Uygulama Pazarını Değiştiriyor

Google Uygulama Pazarını Değiştiriyor

Google Play

Google uygulama pazarı Google Play’i yeniden tasarlarken, önemli politika değişiklikleri de getiriyor.

Google’ın bir süredir tüm ürünlerindeki tasarımı değiştirmeye hazırlandığı pek sır değil. Chrome OS, Android L derken, firmanın uygulama pazarı olan Play’in de bu değişiklikten nasibini alacağı belli oldu. Google tasarımcıları burada da daha modern ve farklı bir tasarım geliştirme çabasındalar. Tabii bu değişikliklerin kullanıcıların ne kadar hoşuna gideceği henüz belli değil, piyasadaki tepkiler genellikle pek olumlu değil.

Neyse ki Google’ın yapmaya hazırlandığı tüm değişiklikler görsel tasarıma yönelik değil, belirli politika değişimleri de söz konusu. Bunlardan bir tanesi de Google’ın resmi uygulama pazarı olan Google Play’i derinden ilgilendiriyor. Avrupa Birliği’nin de bastırmasıyla birlikte, firma en büyük gelir kaynaklarından biri olan Play üzerindeki oyun ve uygulama satışlarını ciddi biçimde değiştirecek kararlar almış.

Bu değişiklikler hayata geçtiğinde, Google Play üzerindeki ücretsiz oyun ve uygulamalar çok daha sıkı denetime tutulacaklar. Bu bağlamda özellikle “ücretsiz” olarak etiketlenecek olan oyunların, gerçekten de tamamen ücretsiz olmaları şart koşuluyor. İndirmek ve kurmak için herhangi bir ücret talep etmeyen, ancak oyun içinde tüketiciye herhangi bir şekilde, mesela mikro-alışverişlerle para harcama kapısı açan herhangi bir oyun, “ücretsiz” ibaresini alamayacak.

Bir oyun ya da uygulamanın “ücretsiz” (Free) ibaresini alabilmesi için, tüketiciden herhangi bir şekilde para harcamasını istememesi ya da böyle bir fırsat yaratmaması şart koşuluyor. Avrupa Birliği ve diğer bazı kurumların bunda ısrar etmelerinin ana sebebi, özellikle küçük yaştaki kullanıcıların ebeveyn onayı olmadan oyunlara para harcamasının önüne geçebilmek. Gerçekte ücretsiz olarak sunulan pek çok oyunun içindeki mikro-alışverişler, uzun vadede kullanıcılara çok ciddi fatura çıkarabiliyor. Bu durum uzun zamandır ailelerin artan miktarda şikayetine sebep oluyordu. Ayrıca bazı ülkelerdeki tüketici koruma kanunlarına da uymuyordu.