Anasayfa Haber Zararlı Yazılımların Android Sevdası Devam Ediyor!

Zararlı Yazılımların Android Sevdası Devam Ediyor!

android-malware

Android işletim sistemi, zararlı yazılımlar tarafından sürekli saldırıya uğramaya devam ediyor.

Birçok Android cihazının şu an tehlikede olduğunu biliyor muydunuz? Yeni bir zararlı yazılım, kişinin telefonuna bulaştıktan sonra tüm yüklenmiş uygulamalara yapışarak kullanıcı bilgilerini ele geçiriyor. Bu büyük sorun Android işletim sisteminin neredeyse tüm sürümlerini etkiliyor.

Sorunun temelinde uygulamalar için oluşturulan dijital imzalar yatıyor. Android bu imzalar için oluşturulan sertifika anahtarlarını doğrulayamıyor. Bu yüzden zararlı yazılımlara açık kapı bırakılıyor. Google’ın açıklamasına göre Android uygulamaları, işletim sistemi üzerinden yüklenmeli. Ancak bazı şartlar altında sertifikanın dışarıdan alınması gerekiyor.

Android işletim sisteminde kullanılan sertifikalar sağlam kod ağları ile oluşturuluyor. Böylece kolayca bir örneği kopyalanamıyor. Ancak geliştiriciler için sunulan araçgereçler sayesinde işletim sisteminin içerisine rahatlıkla giriş yapılabiliyor.

Normal şartlar altında sertifikanın doğrulanması için belli bir kriptolama işlemi uygulanıyor. Tüm ağ içerisinde kontrol edilen sertifikanın, dijital imza ile olan uyumluluğu kontrol ediliyor. Güvenilir olarak tespit edildiğin kullanıcı bu uygulamayı kullanmaya başlıyor. Örneğin, Adobe’un mobil uygulaması bu şekilde çalışıyor.

Saldırı şu an sadece WebView bileşenlerini kullanan uygulamalarla taşınıyor. Android 4.4 KitKat sürümünün altındaki tüm işletim sistemleri bu saldırıya açık. Saldırının şimdiden birçok kullanıcıyı vurduğu belirtiliyor. Temmuz başı itibariyle Google Play üzerinden indirilen uygulamalardan dolayı, Android 4.4’ün altındaki cihazların %88 bu saldırıyı yaşamış durumda.

Konu hakkında nasıl bir güncelleme sürülecek ya da nasıl bir düzenleme yapılacak henüz bilinmiyor.

15 Yorumlar

  1. Bu şimdi büyük bir olay değil mi? Yani ayağa kalması lazım android kullanıcılarının… IOS kullandığım için şanslıyım demekki, özgürlük istediğimde windowslu bilgisayarım bana her türlü esnekliği sağlıyor. Android bi cihaz alacağıma ki bazısı iphone’dan da pahalı, bütçeme göre iphone 4s yada 5 alırım, bilemedin iphone 4 alırım. İkinci el almaktan korkmamak gerek. Çok temiz ikinci eller mevcut piyasada.

      • Hakaret etmenize gerek yok. android bi tablet aldım şuan kullanıyorum, farkı görüyorum ve herşeyimin içinde olduğu telefonum ios olduğu için 1000 kere şükrediyorum. Bir sitede dolaşırken bile bir sürü defa googleplay açılıyor, tablete sadece facebooktan giriş yaptım ama her yerde ismim çıktı. Bi uygulama yüklersin, uygulama seni arayan kişinin numarasından tut da smslerine kadar görür, halbuki alakası olmayan bi uygulama. izin vermezsen uygulama yüklenmez. Dünyada en çok kullanılan mobil işletim sistemi bu, e o zaman bak bakalım koyun ben miyim sen mi?

          • Hala neyin tartışmasını yapıyoruz bilmiyorum. Android kullanmak istersen kullan. Ben stabil ve güvenli bir işletim sistemi kullanmak istedim, ios kullanıyorum. Sen android kullan.

          • uyanda balığa çıkalım ( DAND ) ios 7 ile stabilliği kalmadı defolu Android çakması bir ucube oldu… asıl stabil olan android 4.0 ve sonrası… uyumaya devam et…

  2. Yıllardır güvenlik dediğimizde aklımıza gelen Linux, Android’den sonra bu algımızı yok etmeye başladı. Ben başka bir Linux türevi olacak Ubuntu Phone işletim sistemini bekliyorum, acaba o sorunlar bunda da yaşanacak mı göreceğiz.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version