Anasayfa Oyun Minecraft İle Sabit Disk Yaptılar!

Minecraft İle Sabit Disk Yaptılar!

minecraft-1kb-sabit-disk-1

Sadece Minecraft içerisindeki bloklar ve araçlar kullanılarak 1 KB’lık sabit disk inşa edildi.

İlk çıktığı günden bu yana yapımcısı Mojang’a milyarlarca dolar para kazandıran Minecraft çılgınlığı kolay kolay son bulmayacak. 2011 yılında tam sürüme geçen Minecraft’ın önümüzdeki yıl yeni nesil konsollara da çıkması bekleniyor. Sıkı bir takipçi kitlesi olan Minecraft, daha da büyüyecek gibi gözüküyor.

Minecraft’ı yakından takip eden biri olarak, sıklıkla YouTube videoları arasında dolaşıp ilginç yapılar bulmaya çalışıyorum. Başka oyuncuların sadece küplerle inşa ettikleri, hayranlık uyandırıyor. Star Trek serisinden USS Atılgan, Yüzüklerin Efendisi filminden Minas Tirith, Game of Thrones dizisinden King’s Landing ve dahası birebir kopya olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ortaya çıkan son yapı bir hayli enteresan.

minecraft-1kb-sabit-disk-3

Çılgın bir Minecraft takipçisi, sadece oyun içerisindeki blokları, araçları ve Redstone mekanizmalarını kullanarak 1 KB’lık sabit disk inşa etmeyi başardı. Ortaya çıkan şeyin bir sabit diskin görüntü açısından kopyası olduğundan bahsetmiyorum. Bu yapı gerçekten 1 KB’lık sabit diskin kapasitesine sahip.

Yapının detaylarına geçmeden biraz bilgisayar dersi verelim. Günümüz bilgisayarların neredeyse tamamında binary adı verilen, ikili sayı sistemi kullanılır. Tüm veriler 0 ve 1 olarak kaydedilir ve bu şekilde işlem görür. Smellytring isimli Minecraft oyuncusu da bu işlemi birebir oyuna aktarmış.

Oyunu yakından takip edenler bilir, Redstone sinyalleri ile basit ya da komplike mekanizmalar yapmak mümkün. Bu mekanizmalar, kapı açmaktan, asansör inşa etmeye ya da hareket eden bir robot yapmaya kadar uzanıyor. Redstone mekanizmaları da aslında binary ile işliyor. Smellytring, Redstone yapısını Minecraft’a taşıyarak 1 KB’lık sabit disk inşa etmeyi başarmış.

1 kilobytelık depolama alanı için tam olarak 8.192 Redstone makasına (Switch) ihtiyacımız var. Basit bir matematik işlemi ile buna ulaşabilirsiniz. 1 kilobyte, 1.024 byte birimden oluşur. 1 byte ise 8 bittir. Yapacağınız çarpım ve toplama işlemlerinden sonra 8.192 sonucunu elde ediyoruz.

Bu Minecraft için çok da büyük bir sayı değil. Ama 1 KB’lık sabit diskimizi çalıştırmak için yeterli olan birim. Redstone sinyalleri, yekpare blokları hareket ettirebiliyor. Ancak aynı şeyi transparan ya da yekpare olmayan bloklar için söyleyemeyiz. Bu durumda yekpare bloklar 1, cam gibi transparan bloklar 0 birimine sahip oluyor.

minecraft-1kb-sabit-disk-2

Sabit diskin can alıcı noktası ise kontrol odası. Dört blok yüksekliğinde duvarları olan bu oda içerisinde okuma ve yazma işlemleri yapılıyor. Tek bir byte göstermek için 8 blokluk alana ihtiyaç duyuluyor. Diğer tarafta ise bilgiyi yazacak olan 8 blokluk alan var. Sabit disk 1KB’lık (210) kapasiteye sahip olduğu için tek bir byte yazımında 10 blok gerekiyor.

Smellytring’in tam olarak nasıl bir sistem ile bu sabit diski inşa edebildiğini anlayabilmiş değilim. Paylaşılan görseller ve bilgilerden yola çıkarak Minecraft içerisinde inşa edilmiş bu sabit disk, 0 ve 1’lerle işlem yapabiliyor.

minecraft-1kb-sabit-disk-4