Anasayfa Makale Sıvı Soğutma Bloğu Bakım ve Temizliği – Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi...

Sıvı Soğutma Bloğu Bakım ve Temizliği – Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #7

Özel sıvı soğutma rehberi serimizde ekran kartı soğutma bloğunun bakım ve temizlik işlemlerini sizinle paylaşıyoruz.

Ekran kartının soğutma bloğunun nasıl değiştirileceğini zaten göstermiştik: Ekran Kartı Sıvı Soğutma Bloğu Montaj Rehberi – Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #6

Uzun vadede yapmanız gerekecek olan bir diğer işlemle devam ediyoruz: Bakım ve temizlik. Kolay olsa da dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var.

Bu videomuzda pleksiglas ve nikel bir blokta temizlik, cila, cila fazlası temizliğini gösteriyoruz.

Bu rehberimizde özel sıvı soğutma sistemlerinin anahtar bileşeni olan soğutma bloklarını kirlendiklerinde nasıl açıp temizleyebileceğinizi göstereceğiz.

Not: Bu videoda nikel kaplı bakır tabanlı ve pleksi üstlü blokların temizliğini anlatıyoruz. Nikel kaplamasız bakır taban veya siyah akrilik üst için farklı uygulamalar gerekebilir. Bu durumda üreticinin talimatlarını takip etmenizi öneririz.

Bloklar neden kirlenir?

Sıvı soğutma blokları çeşitli sebeplerden ötürü tıkanabilir, kirlenebilir. Bu sebepler arasında temiz tutulmayan borulara yapışmış tozlar, ilk kullanımdan önce temizlenmemiş radyatörler, soğutma sıvısının yanlış kullanımdan ötürü bozulması ve partiküller oluşturarak blokları tıkaması vardır.

Sonuç olarak sıvı ilk günkü gibi hızlı ve etkili şekilde mikro kanallardan geçemeyeceği için performansınız düşecek ve bloklarınızın görünüşü bozulacaktır.

Sızdırmazlık garantisinin sonu

Bunun üstesinden gelmek için sıvı soğutma bloklarını da açıp temizleyebiliriz. Bloğunuzu açtıktan sonra üreticinin verdiği “sızdırmazlık garantisi”nin devre dışı kalacağını hatırlatalım öncelikle. Yanlış anlaşılmasın, açsanız dahi bloğunuzun garantisi devam edecektir. Sadece sızdırmazlık garantiniz sona ermekte. Sızdırma hariç başka bir problemle karşılaşmanız durumunda (Örn: Korozyon) üretici ile garanti kapsamında iletişime geçebilirsiniz.

Sökme işlemi

Örnek olarak EK’nin Founders Edition soğutuculu Nvidia GTX 1080Ti ve Titan XP ekran kartları için ürettiği EK-FC Titan X Pascal bloğunu temizledik. Ancak aynı adımları nikel pleksi oldukları sürece işlemci blokları ve monoblock’larda da uygulayabilirsiniz.

Resimlerden görebileceğiniz gibi bloğumuzun içi oldukça kirli.

Sökme işlemi için 1 adet alyan anahtara ihtiyacınız olacak. Bu anahtar bloğunuzun kutusundan çıkmakta. Bloğu sökmeye öncelikle rakorları taktığımız siyah parçadan başlıyoruz. Pleksiye 3 adet uzun alyan vidayla bağlandığı için bu vidaları teker teker söküyoruz ve parçayı yerinden çıkarıyoruz. Bunu çıkardığınızda 2 adet küçük conta göreceksiniz. Bunları yerinden çıkarın ve bir yere koyun.

Ardından pleksiyi bloğun tabanına bağlayan alyan vidaları sökmeniz gerekecek.

Bunları da söktükten sonra pleksi tabandan ayrılabilir hale geliyor. Bu iki parçayı da ayırdıktan sonra aradaki siyah contayı göreceksiniz. Bunu da nazikçe yerinden çıkarın ve diğer contaların yanına koyun.

Bu noktadan sonra bloktaki mikro kanalların üzerine yerleştirilen ince, metal bir parça olan “Jet plate” de serbest kalacaktır.

Onu da temizleyip bir kenara koyabilirsiniz.

Temizlik

Temizlik için blok parçalarını içine alabilecek büyüklükte bir kap ve içine ılık, sabunlu su hazırlamamız gerekiyor. Sabunlu su dışında aşındırıcı özellikleri olan (çamaşır suyu, tiner, sirke) ve/veya alkol içeren bir madde kullanmıyoruz. Çünkü eser miktarda alkol bile pleksinin çatlamasına sebep olabiliyor.

Bir bulaşık süngerinin yumuşak tarafı ile sabunlu, ılık suya batırdığımız pleksi ve blok tabanını, contaları ve rakorları taktığımız siyah parçayı iyice temizliyoruz. Temizlik bittikten sonra bloğu ve diğer parçaları durulayıp, kurumaya bırakabilirsiniz.

Cilalama

Parçalar kuruduktan sonra otomotiv sektörüne yönelik üretilen nikel cilası ya da krom cilası (bazen metalik cila da denilebiliyor) olarak bilinen ciladan bloğumuza birkaç damla döküp, tercihen mikrofiber bir bez yardımıyla bloğa yayıp, dairesel hareketlerle ovuyoruz.

Nikel cilası bloğunuzun nikel kaplamasını ilk günkü parlaklığına kavuşturacaktır.

Cila işlemi bittikten sonra bloğu tekrar aynı şekilde sabunlu ılık su ve ve bulaşık süngeriyle yıkayıp, aralarda kalan cila artıklarını temizledikten sonra kurumaya bırakıyoruz.

İyice kuruduğundan (vida deliklerinde ve vidalarda su kalmadığından da emin olun) emin olduktan sonra sıra bloğumuzu geri takmaya geldi.

Montaj

Önce contayı kanalına yerleştiriyoruz ve jet plate’i mikro kanalların üzerindeki yerine yerleştiriyoruz. Sonra pleksiyi tabana oturtup vidaları geri takıyoruz. Ardından rakorları taktığımız parçanın 2 adet küçük contasını yerleştiriyoruz ve parçayı contaların üzerine oturtup 3 adet uzun vida ile vidalıyoruz.

Ekran kartı sıvı soğutma bloğumuz ilk günkü temizliği ile kullanıma hazırdır.

Her zaman Technopat Sosyal üzerinde konu açabilir, bize özel sıvı soğutma sistemleri ile ilgili soru sorabilirsiniz. Bu bölümümüze tıklayıp ulaşabilirsiniz: Overclock ve Soğutma

  1. Özel Sıvı Soğutma Rehberine Giriş #1: Sıvı Soğutma Blokları – Technopat
  2. Özel Sıvı Soğutma Rehberi #2 – Pompalar – Technopat
  3. Özel Sıvı Soğutma Rehberi #3 – Soğutma Sıvıları – Technopat
  4. Özel Sıvı Soğutma Rehberi #4 – Radyatörler – Technopat
  5. Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #5 Fanlar – Technopat
  6. Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #6 Ekran Kartı Sıvı Soğutma Bloğu Montaj Rehberi – – Technopat
  7. Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #7 – Sıvı Soğutma Bloğu Bakım ve Temizliği -Technopat
  8. Özel Sıvı Soğutma Sistemi Rehberi #8 – Özel Sıvı Soğutmalı Sistem Toplama Rehberi – Technopat