Anasayfa Video Kafa Ayarı Kafa Ayarı #13 – Torrent Yasal mı? Usenet’ten Sneakernet’e İndirme Platformları

Kafa Ayarı #13 – Torrent Yasal mı? Usenet’ten Sneakernet’e İndirme Platformları

“Oo Torrent, alırım bir dal” diyaloğunu doğuran, Türkiye’nin dosya indirme macerası farklı yönleriyle Kafa Ayarı #13’te…

Mahalledeki kaset ve disket çeken abilerden Usenet, Snekernet, RapidShare, Megaupload günlerine ülkemizde ve dünyada yasal olan, olmayan kullanım şekilleri ve yöntemleri bu Kafa Ayarı’nda. Korsandan ibaret sanılan ancak yasal ve ücretsiz Creative Commons lisanslı dosyaların da yayılmasına katkıda bulunan, sunucuları çökmekten kurtaran Torrent teknolojisini ve kültürünü konuşuyoruz.

Kafa Ayarı #1’i izleyenler hatırlar, bu konuya daha detaylı bir şekilde döneceğiz demiştik. İşte şimdi İngiltere açıklarındaki eski bir uçaksavar bataryasından sunduğumuz, buzlu çay sponsorluğunda hararetli bir muhabbete olay zürafaya varana kadar devam ediyoruz.

Disclaimer: Technopat olarak yasal ve üreticilerin emeğinin karşılığını veren dijital satın alma ve kiralama yöntemlerini tavsiye ediyoruz. Program mevcut durumu esprili bir muhabbet içerisinde objektif bir biçimde ele almak için hazırlanmıştır. Hiç bir şekilde korsanı tasvip ve teşvik etmiyoruz. Zürafalara kahve ve kafein zararlı olabilir, bir veterinere danışmadan lütfen içirmeye çalışmayalım.

Videolarımızı beğeniyorsanız kanalımıza abone olmayı unutmayın…

35 Yorumlar

  1. değiş siz film diyorsunuz bir kola firması nın isim bulmalı reklamı vardı ya kutu da bir onda ve şu tutan hava yolu reklamı hatırlarsanız onda sorun yaşadım telif hakkı uyarısı aldım hemen o da değil de hava yolu firması durdu durdu reklam yayıldı iyi tuttu sonra sorun çıktı başta bir problem yoktu ki

  2. Türkiye’nin “gelişmekte olan” bir ülke olmasından dolayı ben Türkiye’de orjinal oyun piyasasının hiç bir zaman gelişme göstereceğini düşünmüyorum. İleride olabilir fakat şahsen ben bir üniversite öğrencisi olarak orjinal oyuna 80-90 lira veremem. Kimse veremez fakat Steam’deki oyunların korsan ile aynı fiyata denk geldiğini söylemeniz bende merak uyandırdı. :D

    • Elbette pre-order yada yeni çıkan oyunlarda korsan ile aynı fiyata gelmeyecek. Ancak oyun çıktıktan bir iki ay sonra steam key satan arkadaşlardan daha uyguna aldığınızda, abartılı rakamlarla karşılaşmamış oluyorsunuz. Burada önemli olan sürekli steamdan ve originden haberdar olmanız.

  3. oyunları zaten nvidia ve amd yaptırıyor.5 sene once çıkan oyun hala şuan paramın yettiği ekran kartını ve sistemı aldıgımda kasıyorsa bu oyunların yapımında amd ve nvida nın tahsis ettiği çok güçlü ekran kartları kullanılıyor demektir,şuan kullanıcılarının hayal dahi edemediği güçte. hala oyuna para vermemenin bir kötülük oldugunu mu düşünüyorsunuz ? bence durum boyle .

  4. Orjinale para vermeyip korsan alandan, orjinal almak isteyip bütçesi yetmeyenden(türkiyedeki alım güçü) ve tabi kur üzerinden can yakıcı fiyatlar.Kafayı sürekli tahtaya vuran bir millet ama kafa öyle bir alışmışki hissetmiyor artık.

  5. Orjinale para vermeyip korsan alandan, orjinal almak isteyip bütçesi yetmeyenden(türkiyedeki alım güçü) ve tabi kur üzerinden can yakıcı fiyatlar.Kafayı sürekli tahtaya vuran bir millet ama kafa öyle bir alışmışki hissetmiyor artık.

  6. oyunlara 10 liradan fazla vermiyorum. pahalı olanlar için ise indirim bekliyorum. peki şu an 20 dolar olan ve indirime girse bile daha aşağı (5 dolardan aşağı) düşmesi mümkün olmayan CoD 1 i torrentten indirmek caiz midir hocam?

  7. oyunlara 10 liradan fazla vermiyorum. pahalı olanlar için ise indirim bekliyorum. peki şu an 20 dolar olan ve indirime girse bile daha aşağı (5 dolardan aşağı) düşmesi mümkün olmayan CoD 1 i torrentten indirmek caiz midir hocam?

  8. Harika bir sohbet oldu yine Tessekürler

    Dikkatinmi ceken nokta bu “Türkce” oyunlar meselesi veya zillesi mi diyelim :D

    Türkiye’de Steam olsun Konsolu olmayan insanlar yok degil tabi akabinde Steam vede da tonlarca oyunu bulkunanlar var kimisi Amerika , Ingiltere ve Türkiy’ye Hesap bile aciyor( vpn/region- dogal olarak) sirf ucuz oyun icin ama Türkiye’ye hanemesi yazilan hic bir sey olmuyor bu kadar oyuncu var böyle bir kültür var ciddi anlamda nedden Türkce oyuna destek verilmiyor neden Türk kurumlari (devlet mi diyeyim :D ) bunu gerceklestirmekte yarar saglamiyor .

    Free2Play (mmo/moba/ Wolfteam :P ) oyunlar ülkemizede cok oynanan ve en cok gelir buralardan geliyor ve cogu oyun Türkce oluyor…
    ama dijital platforumlardan da parasiyla aliyoruz…bilemedim..
    —————
    adam witcher 3 belki makina iindiricek ama oynatacak bilgisayarin parasini nerden buldu ? :D

    Insanlari sev ama güvenme :D az kazik bende yemedim ne yalan söylim.
    insanda güveni de zamanla silip atiyorlar ister istemez.
    ama sisin gibi iki arkadasim olsun 1 milyar borcum olsun :D

    Witcher 3’ü bile OyunCeviri güya para istemeden ceviri yapan bir stite ama Cd Projekt ile para yüzünden anlasamadilar.. ironi mi desem :D neyse…
    artik birileri bizi görsün ya..Sony Türkce oyun cikartiyor Allah Razi olsun …
    ama diyer 1.ve 3. partileri geldimi sira tekerlek dönmüyor…

  9. Öncelikle insanların orjinal oyunu tadması gerekiyor bence, yok efendim crack çıkmış yok efendim güncelleme gelmiş yeni crack arayalım, yahu indirdikte kaç gb sahte çıktı, biraz daha bekleyelim skidrow sürümü çıksın gibi dertlerin olmadığı rahatlıkla oyunu kurup zevkle oynamayı tadmalıyız. Ben son çıkan oyunların tamamını orjinal alıyorum sadece bazı şüpheli oyunları indirip kaliteliyse satın alıyorum, neden derseniz bazen para verip hayal kırıklığıda olabiliyor. Orjinal oyun alıpta tek pişman olduğum durum bazı oyunlarda (tdu2 da yaşamaıştım)server kapandı yeni yama çıkmadı buglar devam ediyor vs.

  10. Buna sonra değiniriz dediğiniz çok şey oldu, eğer böyle gerçekten değinmeye devam ederseniz tadından yenmez bu muhabbetler. Muhabbet muhabbeti açar, değinecek konu hiç bitmez, biz de keyifle izleriz :)

  11. 4 k teknololisi bence cok sacma videolari 4 k da izliyorum sanki agir cekimde izliyor gibi oluyorum sizce bilgisayariminmi performansi yetmiyor

  12. 4 k teknololisi bence cok sacma videolari 4 k da izliyorum sanki agir cekimde izliyor gibi oluyorum sizce bilgisayariminmi performansi yetmiyor

  13. Türkçe oyun konusunda yanlış düşünüyorsunuz bence. Türk piyasasına sunulmuş her program ve oyunun Türk dili desteği bulundurması lazım ve hatta dilin korunması yasasına istinaden de Hükümet tarafından teşvik ve denetlenmesi lazım. Rusya gibi korsanın bizden daha çok olduğu bir ülkede tüm oyunlar Rusça arayüz ve Rusça dublajı ile sunulurken, Türkiyede bu durum neden farklı olsun. Şayet siz de forumlarda imla yanlışı yapanları bile banlıyorsunuz… Mesela BF4 gibi multiplayer ağırlıklı ve sadece orjinal oyunlarla oynanabilen bir oyun neden Türkçe çıkmasın. Bu oyunun Türkiyede onbinlerce kullanıcısı var.

  14. Bende çok radikal bir karar alarak korsan oyun indirmeyi bıraktım ve indirimleri takip ederek dediğiniz gibi o geliştiricilere borcumu ödüyorum ve bitirmiş de olsam o oyunu satın alıyorum ve bu beni vicdanen rahatlatıyo. Ama belli başlı konularda da size katılmıyorum neden dicek olursanız, oyunu orjinal almaya teşvik edicek hiç bişey yok ülkemizde çünkü vergi denen bi illet var ülkemizde. Ve kullanıcı da ürün fiyatlarının sürekli 90-100 lira arasında seyrettiği için hiç indirimi kovalamıyo veya orjinal oyun piyasasını takip etmiyor. En basitinden örnek vermek gerekirse yabancı ülkede adam çalışıyor minimum 1000-2000 dolar gibi bi maaş alıyo oda minimum diyorum. Ve bu adamın ülkesinde bu oyunun ücreti 45-50 dolar. Benim ülkemde ben çalışıyorum 1000-2000 TL maaşla ama aynı ürün benim ülkemde 100-150 lira… Yani demek istediğim ürün fiyatlarının ülkemizde vergiye tabi tutulması veya vergi oranının yüksek olması ve geçim etkenleri (elektrik,su,doğalgaz,kira vs.) gibi şeylerde hep olumsuz yönde etkiliyo. Yani bütün yükü kullanıcıya oyuncuya yüklememek gerek… Umarım demek istediğimi açık şekilde anlatabilmişimdir :)

  15. eskiden sadece korsan oyun oynardım şimdi ise bütün oyunlarım orjinal ve eskiden oynadığım çoğu oyunun orjinalini aldım 25 tane oyunum var hepside orjinal amma velakin korsan oyun oyunların kalitesini oyunların oynanışını test etmemi sağladı deneme amaçlı korsan oyun oynamak mantıklı ama beğenilen oyunun orjinalini almak şartıyla.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version