Anasayfa Teknoloji Google Kendine Matrix Kurdu!

Google Kendine Matrix Kurdu!

google-araba

Google, otonom araçlarını test etmek için Matrix benzeri bir simülasyon kullanıyor.

Google’ın bir süredir Matrix benzeri bir sanal gerçeklik simülasyonu kullandığı ortaya çıktı. Bu simülasyon, Amerika’nın Kaliforniya eyaletini tüm yolları ve trafik yapısıyla sanal dünyada modelliyor. Gereken yazılımın ağırlıklı olarak firmanın kendi mühendisleri tarafından geliştirildiği ve hayli büyük bir sunucu çiftliğinde çalıştırıldığı biliniyor, ancak tabii ki teknik detaylar halka açık değil.

Firma bu simülasyonu gelecekte piyasaya sürmeyi planladığı kendi kendine giden otonom araçları çeşitli yol şartlarında test etmek için kullanıyor. Google bu amaçla Toyota Prius tabanlı gerçek otomobiller de kullanıyor. Ancak bu araçlar toplamda 3,200 kilometre uzunluğundaki kısıtlı bir yol ağında test edilebiliyorlar. Bir kaç yıllık sürede kat ettikleri toplam mesafe ise 1 milyon kilometreden biraz daha fazla.

Öte yandan Google’ın kurduğu sanal dünyada Kaliforniya eyaletindeki tüm yol ağı, içindeki her türden trafik kullanıcısıyla birlikte simüle edilebiliyor. Bu da yaklaşık 275,000 kilometrelik, hayli değişken özellikler gösteren bir yol ağı demek. Google araçlarını kullanacak olan yapay zeka, bu sanal yollarda özgürce test edilebiliyor. Gerçek dünyada milyonda bir olasılıkla karşımıza çıkacak olan koşullar, bu sanal dünyada istendiği zaman yapay zekanın önüne çıkarılabiliyor. Yapay zekanın değişen koşullara verdiği tepkiler anında gözlemlenip, gereken iyileştirmeler anında yapılabiliyor.

Google bu sanal dünya simülasyonunun otonom araç projesine sağladığı büyük katkıdan çok memnun ve sonuçlardan da çok umutlu. Öyle ki, Amerikan federal ve eyalet yasalarının bu testleri yasal olarak geçerli kabul etmesi için lobi faaliyeti de yürütüyor. Halen geçerli olan yasalar, sanal ortamda yapılan araç testlerini tek başına yeterli bulmuyor ve gerçek dünya testlerini şart koşuyor. Google ise gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde gerçek dünya testlerinden çok daha detaylı sonuçlar elde edilebildiğine dikkat çekerek, yasaların bu yönde yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunuyor.