Anasayfa Haber 4K Blu-Ray Geliyor

4K Blu-Ray Geliyor

4K televizyonlar piyasada yayılırken, gösterecek içeriğin az olması büyük bir sorun yaratıyor.

Günümüzde 1080p artık tüm yeni televizyonlarda standart haline geldi. Elektronik firmaları 3D televizyonlardan beklediklerini bulamayınca, 4K çözünürlüğü yeni endüstri standardı haline getirmek için çalışmaya başladılar. Nitekim önümüzdeki on yıl içinde Ultra HD ekranların bugün kullandığımız HD modellerin yerini alacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Ne var ki 4K içerik sağlamak bugün için ciddi bir problem olmaya devam ediyor. Sinema ve televizyon yapımcıları bir yandan eski eserleri 4K olarak yeniden işlerken, bir yandan da yeni filmleri 4K çekecek donanıma yatırım yapmaya hazırlanıyorlar. Biz de Technopat olarak bir süredir videolarımızı 4K çekiyor ve YouTube üzerinde yayınlıyoruz.

Ne var ki 4K içeriğin hazırlanması kadar, tüketiciye ulaştırılması da gerekiyor. Dünya genelinde internet bağlantı hızları 4K videoların streaming olarak aktarılması için çok yeterli değil. Bu durumda iş yine dönüp dolaşıp artık ömrü doldu gözüyle bakılan optik veri depolama araçlarına, yani Blu-ray disklere geliyor.

IFA 2014 fuarında bir basın açıklaması yapan Blu-Ray Disc Association yetkilileri, 4K destekleyen Blu-ray standardının 2015 ilkbaharında lisanslanmaya hazır olacağının müjdesini verdi. Bu yeni standart 50 GB kapasiteli bir Blu-ray disk üzerine, HEVC veri sıkıştırma algoritmasını kullanarak 4K içerik sığdırmayı başarıyor. İleride disk kapasitelerinin 100 GB civarına yükseltileceği de söyleniyor. Ancak 50 GB kapasiteli bir 4K Blu-ray disk bile halen piyasadaki en gelişmiş Ultra HD televizyonun gösterebileceğinden iki kat daha fazla renk derinliği sunuyor.

Tabii bu yeni 4K Blu-ray diskleri çalıştırabilmek için bir 4K televizyonun yanı sıra, bir de yeni nesil 4K Blu-ray çalar cihaz alınması gerekecek. 4K Blu-ray diskler yaygınlık kazanana dek geçecek sürede, internet bağlantı hızlarında ciddi bir artış olması da bekleniyor. Bu durumda 4K Blu-ray disklere olan ihtiyaç daha oluşmadan tükenebilir. Öte yandan Blu-Ray Disc Association arkasında pek çok dünya devi firma bulunan, hayli güçlü bir örgütlenme ve bu konuya ciddi yatırım yapıyorlar.