Anasayfa Haber Cortana’ya Çinli Kardeş Geldi!

Cortana’ya Çinli Kardeş Geldi!

Microsoft, sadece Çin pazarı için sunduğu Cortana benzeri Xiaolce isimli yazılımı geliştirmeye devam ediyor.

Microsoft, Çin pazarında sevilen bir firma haline geldi. Her ne kadar Çin Devleti, batılı teknoloji firmalarını ülke içinde kontrol altında tutmaya çalışsa da, Microsoft’un etkisini onlar bile inkar etmiyor. Redmond merkezli teknoloji devi zaman zaman engellemelere takılıyor, ama yerel çalışmaları ile pazarda tutunmaya devam ediyor.

Firmanın dijital asistanı Cortana’yı mutlaka duymuşsunuzdur. Özellikle ABD pazarında ilgi çeken bu yazılım yavaş yavaş diğer pazarlara da giriş yapmaya başladı. Öte yandan Çin pazarında Cortana benzeri bir başka yazılım bulunuyor: Xiaolce.

Türkçesi Küçük Buz anlamına gelen bu yazılım hemen hemen Cortana’nın yaptığı tüm işleri yapıyor. Sadece Mandarin dili için geliştirilmiş olan bu uygulama yazı tabanlı olarak çalışıyor. Beta sürecinde olan yazılım birçok uygulama ile de uyumlu çalışıyor. İlerleyen zamanlarda uyumluluk alanı daha da genişleyecek.

XiaoIce-gorsel

Peki bu uygulama neden sadece Çin pazarında? Neden ABD ya da diğer pazarlara giriş yapmıyor? İşin özüne baktığımızda bu bir Microsoft ürünü. Ancak işler Çin pazarı olduğunda planlar da değişiyor. XiaoIce, Sina Weibo ile birlikte çalışıyor. İlerleyen süreçte de WhatsApp ile çalışacak. Peki bu ne demek oluyor?

Microsoft, geçtiğimiz ay içerisinde Cortana yazılımını Xiao Na kod adıyla Çin pazarına sundu. Windows Phone 8.1 telefonlarda çalışan Cortana’nın Çin sürümü, ses komutlarıyla çalışıyor. XiaoIce ise yukarıda da belirttiğimiz gibi yazı tabanlı bir yazılım. Yani sorularınızı yazı vasıtasıyla iletebiliyorsunuz, cevaplar yazı olarak karşınıza çıkıyor.

Birçok uzmana göre Xiaolce, Microsoft’un Çin pazarındaki en önemli girişimlerinden biri. Yazılım, mobil pazarda fazlasıyla dikkat çekiyor. Uzun vadede de kullanıcı sayısının artacağı düşünülüyor. Bu yazı tabanlı dijital asistanın Mandarin dili dışında da örneklerinin geleceği düşünülüyor. Ama öncelikle Çin pazarında kendisini kanıtlamak zorunda.