Anasayfa Haber Beygir Sevenlere 2015 Dodge Viper SRT Geliyor!

Beygir Sevenlere 2015 Dodge Viper SRT Geliyor!

İflastan zar zor kurtulan Amerikan otomotiv endüstrisi yine de eski alışkanlıklarından vazgeçmiyor.

Bu yıl içinde Fiat ile birleşmesi tamamlanıp FCA adını alacak olan Chrysler, yeni modeller duyurmaya devam ediyor. Chrysler kendi altında pek çok eski Amerikan markasını toplamıştı. Bu markaları kullanarak farklı segmentlerde otomobiller üretiyor. Mesela Dodge ve SRT markaları eskiden beri yüksek güçlü Amerikan tarzı spor otomobillerle özdeşleşmiş isimler. Haliyle Chrysler bu geleneği devam ettiriyor.

2015 yılında Dodge SRT markası altından çıkacak en önemli otomobil ise Viper olacak gibi görünüyor. İlk kez 1991 yılında piyasaya sürülen Viper, 2015 modeliyle birlikte beşinci nesil kasaya geçmiş olacak. Dışarıdan bakıldığında eski kasalarla arasında çok fark yok gibi görünse de, esas gelişme zaten kaportanın altındaki sistemlerde saklı.

İlk Viper gerçekte 8 litrelik V-10 motor üzerine kurulmuş, sırf beygir gücünden mamul, nispeten basit bir tasarımdı. Araç çok güçlüydü, ancak en tecrübeli pilotun elinde bile kontrolü hayli zor olabiliyordu. Beşinci nesille birlikte kaputun altına o kadar yeni sistem eklenmiş ki, beygir gücündeki önemli artışa rağmen çok daha kontrol edilebilir bir yaratık ortaya çıkmış.

2015-dodge-viper-2

Yeni Viper’ın 8,4 litrelik V-10 motoru tamamen alüminyumdan üretilmiş ve 645 beygir güç üretiyor. Gövde ise alüminyum, magnezyum ve karbon elyafı gibi nispeten hafif malzemelerden imal edilmiş. Araca daha önceki modellerde olmayan ve yol tutuşunu doğrudan etkileyen bir dizi elektronik sistem de eklenmiş. ESC, ABS, çekiş ve kalkış kontrol, ayarlanabilir süspansiyon gibi sistemler pilotun kontrolü kaçırmasını önlemeyi amaçlıyor.

Chrysler aracın Amerika fiyatını 85,000 dolar olarak belirlemiş, ayrıca 2014 bitmeden halen vitrinde olan modellerde 15,000 dolar indirime gitmişler. 2014 Viper sahipleri ise bir sonraki modeli almak için 15,000 dolar indirim çeki almaya hak kazanıyorlar. İlk bakışta bu fiyatlar bize göre yüksek olsa da, aslında benzer Avrupa malı egzotik spor otomobillerle kıyaslandığında çok ucuz kalıyor. Zaten Chrysler yeni Viper’ın hedef kitlesi olarak İtalyan ya da Alman arabalarına niyetlenenleri seçmiş gibi görünüyor.