Anasayfa Haber Kablosuz Şarj Menzili Uzuyor

Kablosuz Şarj Menzili Uzuyor

Amerika’daki MIT tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji, kablosuz şarj mesafesini hayli uzatmayı amaçlıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin bilim ve teknoloji üretim merkezlerinden biri olan MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) uzmanları tarafından geliştirilen sayısız projeden biri de MagMIMO. Bu yeni teknoloji halen kablosuz şarj için kullanılan Qi standardının çok ötesinde bir menzile ulaşmayı hedefliyor.

Qi standardı kablosuz şarj cihazları genellikle bir santimden daha uzun mesafelerden enerji aktarımı yapamıyorlar. Şarj edilmek istenen telefon ya da tablet gibi mobil cihazların doğrudan cihazın üzerine konulması gerekiyor. Yakında çıkacak olan yeni nesil Qi 1.2 standardında bu mesafe 4,5 santime kadar uzatılacak, ancak bu yine de pek yeterli bir menzil değil.

MagMIMO teknolojisi ise tıpkı kablosuz internet yönlendiricilerinde (router) olana benzer bir mantıkla çalışıyor. MagMIMO şarj cihazı doğrudan yakına gelen mobil aygıtı algılıyor ve enerjiyi konik olarak ona hedefliyor. WiFi ile MagMIMO arasındaki en büyük fark, radyo dalgaları yerine manyetik alanların kullanılması oluyor.

Halen laboratuvar şartlarında denenmekte olan prototip yaklaşık 30 santim mesafeden enerji aktarmayı başarabiliyor. Ancak uzmanlar bunu yeterli bulmuyorlar, amaçları bu menzili metrelerle ölçülecek hale getirmek. Bu sayede tek bir MagMIMO şarj cihazının orta büyüklükte bir odayı tek başına kapsama gücüne ulaşması hedefleniyor. Böylece kullanıcı cihazın olduğu odaya girer girmez, telefonunu cebinden bile çıkarmak zorunda kalmadan şarj edebilecek.