Anasayfa Haber BMW Testlerini Çin’de Sürdürecek

BMW Testlerini Çin’de Sürdürecek

BMW, bir süredir devam ettiği robot araç geliştirme testlerini Çin’de sürdürmeye hazırlanıyor.

Kendi kendine giden otomobiller şimdilik son kullanıcının gündeminde olmasa da, otomotiv firmalarının çok büyük önem verdiği bir konu. Sırf montajla yetinmeyen, teknoloji geliştirebilecek kapasitedeki hemen her otomotiv firmasının bu konuda çok ciddi yatırımları ve çalışmaları var. Bugün olmasa bile çok yakın bir gelecekte, direksiyonda uyuklayan birilerini görmek, eskisi kadar dehşet verici bir deneyim olmayacak.

BMW bu konu üzerinde ciddi çalışmalar yürüten markalardan biri, uzun bir süredir Avrupa yollarında robot araçlar ve ilgili teknolojileri deniyorlar. Ne var ki bu tek başına yeterli değil, çünkü BMW gibi markaların araçları tek bir ülke ya da kıtada satılmıyor. Araçların satışa çıkacakları tüm pazarlara uyumlu olması şart.

Özellikle robot araçlarda bu durum daha da önemi kazanıyor, çünkü her ülkenin yol ağı, trafiği, sürücü alışkanlıkları, iklimi ve daha pek çok unsuru farklı. Bu durum insan sürücüleri bile zorlayabiliyor, robot araçlar için ise sonuçları çok vahim olabilir. Bu yüzden de araçların çok farklı şartlarda denenmesi gerekiyor.

İşte bu sebepten dolayı BMW yeni testler yapmak için Çin’i seçmiş. Çünkü Çin’deki yol ağı inanılmaz bir çeşitlilik gösterebiliyor. Trafik kimi yerde çok şeritli ve katmanlı otobanlarda akıyor, kimi zaman da tek şeritli ve bozuk kırsal yollarda seyahat ediliyor. Üstelik nüfus yoğunluğu ve araç çeşitliliği de yine çok önemli bir unsuru oluşturuyor.

BMW halen deneyler için kullandığı BMW 2 serisi robot test araçlarını iki yıl boyunca Şangay ve Pekin kentlerinde yollara çıkaracak. Bu testlere Çinli bilişim devi Baidu da katılıyor. Bunun en önemli sebebi Baidu’nun da robot araçlar üzerinde çalışıyor olmasıdır. Baidu donanım seviyesinde olmasa da, yazılım seviyesinde bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor ve BMW ile işbirliği de çalışmaları ilerletmek için iyi bir fırsat olacakç