Anasayfa Haber Nvidia Yeni 900M Serisini Tanıttı

Nvidia Yeni 900M Serisini Tanıttı

Nvidia’nın Maxwell mimarisi en sonunda M serisi işlemcilerle birlikte dizüstü bilgisayarlara da giriyor.

Nvidia bir süre önce GTX980 ve GTX970 ekran kartlarını tanıtmış, böylece Maxwell mimarili işlemcileri resmen oyuncuların hayatına sokmuştu. Biz de Technopat olarak bu yeni ürünleri sizin için kapsamlı olarak incelemiştik, GTX980 incelemesini burada, GTX970 incelemelerini ise burada ve burada bulabilirsiniz.

Ancak bu yeni ekran kartları sadece denklemin yarısını oluşturuyordu, işin bir de dizüstü tarafı vardı. Nvidia’nın yeni Maxwell işlemcilerin mobil sürümlerini ne zaman çıkaracağı ve nasıl bir performans verecekleri herkes tarafından merak ediliyordu. Nitekim şirket en sonunda 970M ve 980M modellerini resmen açıkladı.

Tabii bu yeni grafik işlemcileri ancak bunlarla donanmış yeni dizüstüler geldiğinde test edebileceğiz. Fakat yine de Nvidia’nın kendi açıklamaları ve masaüstü versiyonlarında gördüğümüz performanstan yola çıkarak neyle karşılaşacağımıza dair bir fikir edinmemiz mümkün. Nvidia’nın iddia ettiğine göre, yeni 900M serisi işlemcilerin ön plana çıktığı iki konu var.

Bunlardan birincisi, yeni Maxwell mimarisinin dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar arasındaki genel performans farkını eskiye kıyasla çok daha azaltmış olmasıdır. Nvidia, 900M serisi işlemcilerle masaüstü 900 serileri arasındaki performans farkının, artık % 20 civarına indiğini iddia ediyor. Bir önceki nesil mobil grafik işlemcilerde bu fark % 40 seviyesinde idi. Maxwell mimarisi çok daha az elektrik tüketiyor ve daha az ısınıyor, ancak buna rağmen çok daha yüksek performans veriyor.

İkinci unsur ise, BatteryBoost adı verilen yeni teknoloji sayesinde, dizüstülerde batarya kullanımının optimize edilmesidir. Bu teknoloji kullanıcı tarafından harekete geçirildiğinde, çalıştırılan oyunun grafik ayarlarını bataryanın güç kapasitesine göre optimize ediyor. Bu sayede bir dizüstü bilgisayar prize takılı değilken de, sırf batarya gücüyle çok daha verimli bir oyun deneyimi sunabiliyor.

Tabii Nvidia’nın bu iddialarını zamanı gelince bizzat test edeceğiz ve sonuçları da siz okurlarımızla paylaşacağız. Ancak Maxwell mimarisinin dizüstülere gelişi, şüphesiz gittikçe güçlenen oyun dizüstü bilgisayarı pazarını daha da canlandıracaktır.