Anasayfa Haber 3-D Yazıcıda Ucuz Protez El Üretildi

3-D Yazıcıda Ucuz Protez El Üretildi

ABD’nin Teksas eyaletinde yaşayan 5 yaşındaki Keith Harris, 3D yazıcı sayesinde yeni eline kavuştu.

ABD’nin Teksas eyaletinde anaokuluna giden 5 yaşında Keith Harris, sağ elindeki parmaklarının birbirine yapışık olması nedeniyle elini kullanamıyordu. Doğuştan sahip olduğu bu engeli ailesi ona hissettirmemek için engelli sağ eline ”Şanslı El” ismini koymuş.

Küçük çocuğun annesi Kimberly Harris, oğlunun eliyle ilgili insanların sürekli soru sormasından ve onu izlenmesinden hoşlanmadığını söylüyor. Aile, zorlu geçen 5 sene boyunca çocukları için ellerinden hiçbir şey gelmediğinden yakınıyor. Zira küçük çocuk için temin edilecek protez bir kolun maliyeti 40.000$ gibi büyük bir para tutuyor. Ayrıca Keith’in 5 yaşında ve büyüme çağında bir çocuk olduğunu düşünürsek, bir süre sonra protez kolunu kullanamayacak.

Gönüllerden oluşmuş ve dünya çapında çalışan e-NABLE grubu, Keith için protez eli 3-D yazıcı ile ücretsiz üretti. Bu protezin üretim maliyetinin 45$ ila 50$ arası tuttuğunu göz önüne alırsak, Keith büyüdüğünde ve protez elini kullanamadığında ailesi ona kolayca yenisini yaptırabilecek. Küçük çocuğun yeni eline sahip olmasıyla yaşadığı mutluluk ise kesinlikle paha biçilemez.