Anasayfa Haber Ebola İle Robotlar Savaşacak!

Ebola İle Robotlar Savaşacak!

Tüm dünyada yavaş yavaş yayılan ölümcül virüs Ebola ile mücadele için robotlar geliştiriliyor.

ABD, ölümcül Ebola virüsüyle savaşmak için CRASAR‘ı devreye sokuyor. CRASAR, acil durumlarda Amerika’nın tıbbi ve insani ihtiyaçlarının giderilmesinde robotları kullanmakla yükümlü bölümün adı. CRASAR’ın geliştireceği robotlar, kullanılacakları alanlara göre farklı işlevler gösteriyor.

Bu robotların bazıları insanların tıbbi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilecek. Diğerleri ise Ebola virüsünün dezenfekte edilmesi ve virüsten ötürü hayatını kaybetmiş insanların cesetlerinin gömülmesi için kullanılacak. Ebola virüsü, kurbanı hayatını kaybetmiş olsa dahi ceset üzerinde yaşayabiliyor. Dolayısıyla cesedin gömülmesi ve virüslü ortamın dezenfekte edilmesi, Ebola virüsüyle savaştaki en önemli unsurlardan biri.

Teksas A&M Üniversitesi’nde robot tasarım mühendisi ve CRASAR yöneticilerinden olan Robin Murphy, tasarlanacak robotların iki adet dezenfekte işlemini gerçekleştirecek sprey mekanizmasına sahip olacağını söylüyor. Bu sayede virüsün görüldüğü bölgeler temizlenebilecek. Ancak Murphy, Ebola virüsünün ölü cesetler üzerinde yaşayabilmesinin çok daha tehlikeli olduğunu vurguluyor. Robotlar, enfekte cesetleri gömebilecek. Murphy, robotların bu cesetleri defnetme işleminin ahlaki kurallar çerçevesinde gerçekleşmesinin önemli olduğunu da ekliyor.

Ebola virüsü Batı Afrika’da 9,000 kişiyi etkiledi, bunlardan 4,400 kişinin ölümüne neden oldu. ABD, robotları tamamen insanların yerine kullanmayı amaçlamıyor. Bu robotlarla Ebola virüsü ve sağlık görevlilerinin etkileşimini en düşük seviyeye çekilmesi hedefleniyor.