Anasayfa Haber NVIDIA GTX 960 Teknik Özellikleri Sızdırıldı!

NVIDIA GTX 960 Teknik Özellikleri Sızdırıldı!

Nvidia’nın merakla beklenen GTX 960 modeline ait önemli teknik özellikler, aklınıza hiç gelmeyecek bir kaynaktan basına sızdı.

Nvidia tarafından çıkarılan GTX 980 ve GTX 970 ekran kartları teknoloji basınından olumlu not almıştı. Biz de bu kartları siz okurlarımız için incelemiştik. Bu incelemeleri gözden kaçırdıysanız burada, burada, burada ve burada bulabilirsiniz. Ancak Nvidia’nın GTX 900 serileri henüz tamamlanmış değil, şimdi bir de GTX 960 çıkması bekleniyor.

Söylentiler GTX 960’ın büyük kardeşlerine oranla çok daha zayıf bir kart olacağı yönünde yoğunlaşıyordu. Daha ucuz olması beklenen kartın hafıza miktarının ve veriyolu bant genişliğinin, büyük kardeşlerinin yarısı kadar olacağı fısıldanıyordu. Ne var ki hiç beklenmedik bir kaynaktan gelen bilgiler, durumun hiç de böyle olmadığına işaret ediyor.

Sözünü ettiğimiz beklenmedik kaynak, Hindistan Gümrük Müdürlüğü! Nvidia’nın GTX 960 serisi kartlarının mühendislik örnekleri Hint basını için gümrükten geçirilirken, gümrük belgesinin bir kopyası da basına sızdırılmış. Sızıntının arkasında kimin olduğu pek belli değil, ancak teknolojiyi yakından takip eden bir gümrük memuru olma ihtimali yüksek.

Gümrük belgelerindeki tanımlara göre, bu mühendislik örneği GTX 960 kartlarda hafıza miktarı 4 GB olarak gösteriliyor. Ayrıca hafıza veriyolu bant genişliği de 256 bit olarak tanımlanmış. Bu değerler bir üst model olan GTX 970 ile aynı. Kartlarda kullanılan hafıza türü GDDR5, çalışma hızı ise 6.0 GHz olarak belirtilmiş. GPU çekirdek hızı ise 993 MHz olarak kaydedilmiş.

Gümrük belgelerinin ortaya koymadığı ve hala gizli olan bir önemli husus ise, GTX 960 kartlarda kullanılan işlemci modelinin hangisi olduğu. Bu konuda hala spekülasyon devam ediyor. Bazılarına göre GTX 960 kartlarda Maxwell GM204 grafik işlemcinin biraz daha budanmış bir versiyonu kullanılacak. Kimileriyse bu kartlarda bir süredir çıkacağı söylenen yeni GM206 işlemcisinin bulunacağını iddia ediyor. Sanırım bu detayı öğrenmek için biraz daha beklememiz gerekecek. Ancak sızan bu bilgiler doğruysa, GTX 960 kartlar çok ciddi bir fiyat/performans avantajına sahip olabilirler.